Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Praktikum8-_pytannia_avtoru_1_copy

.pdf
Скачиваний:
795
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
961.86 Кб
Скачать

Тема № 5

лише передає зміст повідомлень і свідчень, а й особливості їхньої передачі, стан джерела інформації в цей момент, навколишнє оточення..

Криміналістичнийвідеозаписможнавизначитияксистемунаукових положень, методів, прийомів і технічних засобів, які використовуються під час виготовлення відеофільмів у ході розкрит-

тя і розслідування злочинів. Наукові положення криміналістичного відеозапису прямо стосуються роботи з доказами, фіксації образної та звукової інформації динамічного характеру на магнітній стрічці, дискеті або будь-якому носії цифрової інформації.. Технічними засобами відеозапису є відповідна знімальна та відтворювальна апаратура, картки пам’яті, різні прилади, які необхідні для виготовлення і демонстрації відеофільму..

2. Методи здійснення відеозйомки

Під методами і прийомами криміналістичного відеозапису розуміють низку правил і рекомендацій, що передбачають застосування названих технічних засобів з метою виготовлення судових відеофільмів­ у ході розслідування злочинів.. Роль криміналістичного відеозапису­ у слідчій практиці й оперативно-розшуковій діяльності полягає у властивих йому принципово інших можливостях фіксації подій та об’єктів у динаміці, що дозволяє успішно вирішувати досить складні завдання.. Це фіксація з документальною точністю матеріальної обстановки розслідуваних подій у їхньому розвитку, зміні; збереження зафіксованої інформації та її оцінка в будь-який момент досудового розслідування або судового провадження; фіксація малодоступних людському сприйняттю процесів, що швидко відбуваються, і їхнє подальше детальне вивчення як у цілому, так і за окремими складовими періодами; точне встановлення часу, протягом якого відбувалася зафіксована подія, тощо..

Застосування відеозапису спирається на низку принципів: принцип неприпустимості ретуші, монтажу, знищення неякісних продуктів зйомки та запису; принцип об’єктивності фіксації об’єкта; принцип дотримання правил, що дозволяють встановлювати розміри, обсяг фіксованих об’єктів, звукові модуляції голосу..

Відеофіксація ходу і результатів процесуальних дій значно багатша від фотозйомки за образотворчими можливостями.. Вона відрізня-

80

Відеота звукозапис у криміналістиці

ється великою різноманітністю способів і прийомів, що дозволяють глибше і з різних боків розкрити зміст дії чи події.. Для того щоб відеофільм як результат використання відеозйомки під час проведення процесуальної дії відповідав певним вимогам, він повинен бути добре, грамотно знятий.. У першу чергу це стосується правильної побудови внутрішньокадрової композиції і планів зйомки, створення світлової композиції кадрів, застосування операторських і спеціальних прийомів.. Застосування фіксуючих засобів повинно переслідувати конкретну мету: виділення головного з групи об’єктів, що знімаються, орієнтування в обстановці місця проведення процесуальної дії, показ зв’язків між діями, що фіксуються, і предметами тощо..

Одним із важливих способів відеозйомки є композиційна побудова кадру, тобто певне взаємне розташування об’єктів зйомки з урахуванням змісту дії, що фіксується, змін характеру їхнього розвитку та існуючого між ними взаємозв’язку.. Динамічність кадру веде до постійної зміни його композиції.. Оскільки криміналістична відео­ зйомка лише в окремих випадках припускає побудову внутрішньокадрової композиції шляхом спеціальної розстановки об’єктів і дійових осіб, кадр будується головним чином за рахунок вибору точки зйомки.. Ця точка може бути фронтальною, коли напрямок зйомки перпендикулярний лицьовій площині об’єкта, що знімається, або боковою, за якої кут, утворений оптичною віссю об’єктива відеокамери та відповідною площиною об’єкта, відрізняється від прямого.. Кадри, зафіксовані з фронтальної точки, не містять ніяких перспективних спотворень, але і не створюють враження об’ємності, яке досягається лише у разі бічної зйомки.. Зрозуміло, що відповідно з переміщенням (динамікою) об’єктів слід міняти й точку зйомки (або масштаб­ зображення), щоб об’єкти не затуляли один одного і не виходили за межі поля зору об’єктива відеокамери.. Правильний вибір точок зйомки під час фіксації епізодів слідчої дії є важливим.. Найчастіше вони розташовуються на рівні очей людини, що природно і не спотворює перспективу зображення.. В окремих випадках доцільно вести зйомку з ракурсом, відводячи відеокамеру вгору або вниз.. Однак такий прийом виправданий лише тоді, коли спостереження дій об’єктів зйомки в реальній дійсності було саме таким (спостерігач лежав на землі, дивився з вікна квартири, розташованої на верхньому поверсі, тощо)..

81

Тема № 5

Фіксуюча зйомка під час проведення слідчих дій здійснюється самим слідчим, спеціалістом-криміналістом або іншим учасником за пропозицією слідчого з метою фіксації обстановки, ходу і результатів цієї дії..

Для проведення криміналістичної відеозйомки використовують різніспособийприйоми..Так,підчаспроведенняпроцесуальних(слідчих) дій може здійснюватися орієнтуюча, оглядова, вузлова і детальна зйомка об’єктів (обстановки місця події, предметів, що пред’являються для впізнання,тощо).. Орієнтуюча зйомка охоплює місце, де проводиться дія з навколишньою місцевістю, тобто орієнтує це місце щодо його роз- ташування..Оглядовазйомка–цезйомкасамогомісцяпроведенняслід- чої дії без навколишнього оточення, у первісному вигляді, без будь-яких змін, внесених під час слідчої дії.. Залежно від операторських можливостей ця зйомка може бути зроблена з однієї або декількох точок, з різних сторін із найбільш повним охопленням обстановки.. Вузлова зйомка – це зйомка окремих ділянок («вузлів») місця проведення слідчої дії, наякихвсилутихчиіншихпричинконцентруєтьсяувагаучасниківцієї дії (загальний вигляд зламаних дверей, місце виявлення слідів тощо).. Детальна зйомка – зйомка окремих предметів, їхніх елементів (деталей), певних слідів.. Іншим, не менш важливим способом є вибір плану.. План (вид) зйомки – масштабна побудова кадру.. Він може бути за-

гальним, середнім, великим і детальним. Під час зйомки загальним планом виходять кадри з дрібномасштабним зображенням обстановки місця проведення слідчої дії, які територіально, просторово орієнтують розташування об’єктів зйомки, показують їхній зв’язок із навколишнім середовищем.. Середній план конкретизує показану загальним планом інформацію, акцентуючи увагу на характері дій (або станів) основного об’єкта зйомки на фоні прилеглих до нього предметів обстановки місця проведення слідчої дії.. Цей план має оглядовий характер.. Знімаючи великим планом, фіксують окремі вузли, частини головного об’єкта зйомки й предмети, які безпосередньо його стосуються, а також найбільш важливі сліди і речові докази, виявлені під час слідчої дії.. Детальний план дозволяє відобразити динамічні і статичні ознаки об’єкта зйомки, добре видимі тільки з близької відстані.. З метою забезпечення точного уявлення про локалізацію тих особливостей, які фіксуються у великому масштабі, є необхідним взаємний зв’язок між усіма планами зйомки.. Це досягається шляхом плавних переходів від одного плану до іншого..

82

Відеота звукозапис у криміналістиці

3.Способи і прийоми відеофіксації, які використовуються під час проведення процесуальних дій

Від способів (видів) відеозйомки слід відрізняти прийоми, за допомогою яких здійснюється конкретний вид зйомки.. Наприклад, загальний план можна зняти як нерухомою камерою, так і тією, що переміщується стосовно об’єкта фіксації.. Прийоми відеозйомки в свою чергу поділяються на операторські і спеціальні. До перших належить панорамування, статичний кадр, наїзд і від’їзд; до других – прискорена та уповільнена зйомки, макро– і мікрозйомки, зйомка в невидимих променях тощо.. Панорамування – це зйомка відеокамерою, яка перебуває в русі.. Камера переміщується з різною швидкістю і в різних напрямках, характер її руху визначає спосіб панорамування – статичний і динамічний.. Статичне панорамування здійснюється поворотом камери навколо горизонтальної або вертикальної осі.. У першому випадку отримують кругову відеопанораму, у другому – вертикальну.. Повертати камеру потрібно плавно, в іншому випадку може вийти нечітке, «змазане» зображення.. Динамічне панорамування – це зйомка камерою, що переміщується у просторі.. Його раціонально застосовувати у випадках необхідності фіксації великих ділянок або об’єктів, розташованих на значних площах, що не вміщуються в поле зображення об’єктива за нерухомої камери.. Різновидами динамічних панорам є лінійна панорама (камера поступово переміщується паралельно фронтальній площині об’єкта) і панорама слідування (камера рухаєтьсяслідомзаоб’єктом,фіксуючивсійогодії)..Статичнийкадр виходить у разі зйомки камерою, яка нерухомо закріплена на штативі.. Цей прийом доцільний у тих випадках, коли дія в кадрі відбувається на невеликій площі і не виходить за межі візирного пристрою камери без зміни її положення.. Наїзд – це прийом, який виділяє об’єкт зйомки з навколишньої обстановки за допомогою плавного переходу від загального плану до середнього й великого.. Від’їзд – прийом, зворотний наїзду, найчастіше використовується для орієнтації в обстановці проведення слідчої дії після показу основного об’єкта зйомки.. Під час проведення слідчих дій можуть використовуватися також спеціальні прийоми: прискорена та уповільнена зйомки. Прискорена зйом-

ка – це прийом, за якого зйомка окремого епізоду судового відеофіль-

83

Тема № 5

му здійснюється з більшою частотою зміни кадрів, ніж решта фільму.. Застосовується для фіксації швидкоплинних дій або швидкісних процесів з метою їхнього подальшого дослідження.. Під час демонстрації фільму з нормальною частотою такий епізод на екрані відтворюється в уповільненому вигляді, що дозволяє вивчити швидкоплинні дії в усіх деталях.. Уповільнена зйомка дає можливість прискорити рух знятих об’єктів на екрані порівняно з дійсністю.. Вона здійснюється, як правило, шляхом покадрової фіксації об’єкта через певні проміжки часу за непорушності камери щодо нього..

Оскільки відеозапис фіксує не лише образну, а і звукову інформацію, яка відтворюється синхронно, зйомка криміналістичного відеофільму повинна забезпечувати високу якість фіксації не тільки зображення, але і звуку..

Для повної документальності судового відеофільму запис звуків, що супроводжують дії, повинен здійснюватися одночасно з фіксацією зображення.. Подальше озвучення фільму знижує його документальну достовірність і може використовуватися в слідчій практиці лише в окремих випадках.. На якість звукового супроводу впливають акустика приміщення, де здійснюється відеозапис, наявність звукових перешкодіхарактеристикаспрямованостімікрофоназависокогорівнясторонніх шумів.. У звичайних необладнаних приміщеннях предмети обстановки,стіни,підлога,стелядобревідбиваютьзвуковіхвилі,якіфіксуються мікрофоном разом із корисною звуковою інформацією.. Ці перешкоди можуть бути настільки суттєві, що сприйняти звуковий супровід криміналістичного документального відеофільму стане важко.. Зменшити інтенсивність відбиття звукових хвиль у приміщенні можна покриттям підлоги звукопоглинальним матеріалом, видаленням зай­ вих меблів, закриттям штор на вікнах та іншими заходами.. Якщо ж слідча дія повинна проводитися на відкритій місцевості, доцільно робити це в безвітряну погоду, оскільки якість запису звуку під впливом вітру суттєво погіршується.. Навіть помірний рух повітря під час відтвореннявідеофонограмисприймаєтьсяякінтенсивнийшумовийфон.. Зменшити створювані вітром перешкоди можна, прикривши мікрофон відеокамери тканиною, наприклад носовою хусткою.. Можна також запропонувати особі, чиї показання записуються, повернутися до вітру спиною. Для синхронного запису звукового супроводу криміналістичноговідеофільму,виходячизхарактеруйумовпроцесуальної(слідчої)

84

Відеота звукозапис у криміналістиці

дії, використовується мікрофон, вбудований у відеокамеру, або виносний, якщо неможливо отримати якісний звук із вбудованого мікрофона, наприклад у випадку значної відстані між учасниками дії..

Відеозапис може застосовуватися не тільки під час проведення слідчих дій, але і під час здійснення експертних досліджень, переважно в галузі трасології та балістики..

Отже, підсумовуючи, слід зазначити, що для забезпечення адекватного сприйняття відзнятого матеріалу, його документальності й інформативності слід враховувати таке: по-перше, необхідний вибір відповідної швидкості панорамування; по-друге, панорами повинні починатися і закінчуватися статичними кадрами, інакше вони погано узгоджуються з сусідніми епізодами, даючи монтажний збій; потретє, всередині панорам слід робити зупинки для показу головних об’єктів (наприклад, предметів, які слугують орієнтирами на місцевості).. Для загострення уваги глядачів під час зупинки доцільним є застосування «наїзду», що показує об’єкт великим планом.. Переходи відзагальногопланудовеликого(наїзд)інавпаки(від’їзд)слідпроводити послідовно, плавно, що забезпечить природність їхнього сприйняття.. Знімати епізоди криміналістичного відеофільму потрібно в тій же послідовності, в якій вони будуть демонструватися на екрані, щоб уникнути монтажу. Створити закінчений, зв’язний сюжет документального фільму про проведену процесуальну дію можна за умови правильного вибору та дотримання в кожному епізоді основного напрямку зйомки, правильної зміни загальних, середніх, великих і детальних планів.. Основний напрямок під час зйомки епізоду слідчої дії вибирається з розрахунком оптимальної фіксації всіх дій і об’єктів на загальному плані зображення, різкі відхилення від нього неприпустимі.. Час показу окремих планів зображення залежить від масштабу кадрів: більш дрібні повинні бути тривалішими для повного з’ясування їхнього змісту, великий план може бути сприйнятий швидше..

4.Звукозапис як спосіб фіксації вербальної інформації

Зрозвитком науково-технічного прогресу відкрилися широкі можливості для ефективного використання органами кримінальної юстиції науково-технічних засобів, зокрема звукозапису.. Сучасні техніч-

85

Тема № 5

ні можливості звукозапису дозволяють об’єктивно зафіксувати доказову інформацію під час досудового розслідування та судового провадження.. У кримінальному процесі рекомендується використовувати сучасні звукозаписувальні пристрої, які забезпечують точну передачу мовних висловлювань, індивідуальні особливості голосу та достатню гучність..

Загальними вимогами до звукозаписувальних засобів, які визначають допустимість їхнього застосування у кримінальному провадженні, є такі: 1) законність; 2) наукова обґрунтованість; 3) етичність; 4) безпека; 5) ефективність..

Використання звукозапису у кримінальному провадженні має такіі переваги:

дає змогу фіксувати не тільки результати, але й перебіг процесуальної дії і містить більш повну інформацію щодо процедури її проведення;

дозволяє передати не тільки зміст інформації (наприклад, показань), а й емоційне забарвлення голосу (переконливість, хвилювання);

фіксує особливості мовлення, індивідуальність мови;

під час відтворення має більший емоційний вплив, ніж оголошення протоколу, оскільки наближає особу, яка прослуховує запис, до безпосереднього сприйняття того, що відбувалося.. В деяких випадках це дозволяє перевірити правильність і допустимість отримання інформації органами досудового розслідування та судом, встановити наявність порушень законних прав учасників кримінального провадження;

забезпечує оперативність фіксації показань допитаного за рахунок відсутності у чинному кримінальному процесуальному законодавстві вимог щодо обов’язкового внесення до відповідного протоколу письмового тексту показань за умови, що жоден з учасників процесуальної дії не наполягає на цьому (ч. 2 ст. 104 КПК України).. У КПК України 1960 року, навпаки, показання, зафіксовані звукозаписом, повністю переносилися до протоколу допиту, що значно ускладнювало діяльність слідчого, вимагало більше часу і зусиль;

надає можливість слідчому, прокурору, судді під час прослуховування фонограми виявити суперечності в отриманих доказах;

полегшує проведення та підвищує ефективність слідчих дій в ускладнених умовах (погодних, кліматичних, технічних, виробни-

86

Відеота звукозапис у криміналістиці

чих).. У таких випадках звукозаписувальний пристрій використовується як засіб оргтехніки, що замінює чорнові записи.. Наприклад, звукозапис можливо використовувати на відкритій місцевості під час огляду у непогоду, коли складати власноруч протокол дуже складно, а будь-яке зволікання може призвести до втрати слідів..

У криміналістиці залежно від носіїв запису та способів кодування сигналу виокремлюють аналоговий і цифровий звукозапис..

Аналоговий звукозапис – це запис звуків на фізичний носій, за якого пристрій відтворення відображує відповідні коливання і створює звукові хвилі аналогічні тим, що були отримані під час збереження.. Різновидами аналогового звукозапису є: механічний, електромеханічний, оптичний (фотографічний), магнітний запис..

Цифровий звукозапис – це оцифровування та збереження звуку у вигляді набору бітів (бітової послідовності), який описує відтворення тим або іншим пристроєм.. Різновидами цифрового звукозапису є: магнітний цифровий, магнітнооптичний, лазерний, оптичноцифровий запис..

Фонограма – звуковий запис на відповідному носії (магнітному диску, диску для лазерних систем зчитування тощо) вербальної інформації, що перетворений у форму електронних даних.. У судовослідчий практиці вирізняють такі види фонограм:

оригінал фонограми – фонограма, утворена в процесі безпосереднього фіксування звукової інформації, яка походить від свого джерела (у судовому провадженні оригіналом вважається запис на вбудованому носії комплексу звукозапису; на досудовому розслідуванні – знімний електронний носій, що належним чином оформлений та зберігається);

примірник фонограми – копія фонограми на відповідному мате-

ріальному носії, яка виконана безпосередньо чи опосередковано з цієї фонограми і містить всі дані фонограми (примірником фонограми є архівна та робоча копії);

робоча копія фонограми – запис на відповідному носії, призначений для поточної роботи, наприклад для створення копій для сторін процесу, прослуховування суддями, слідчими, прокурорами та іншими учасниками кримінального провадження;

архівна копія фонограми (використовується тільки під час судо-

вого провадження) – запис на відповідному носії комплексу звуко-

87

Тема № 5

запису, що має статус оригіналу та призначений для довготривалого зберігання в архіві.. Архівна копія використовується для створення робочих копій у разі їхньої недостатності, пошкодження або знищення та вирішення спірних питань (конверт диска з архівною копією повинен мати помітку «Архівна копія»)..

На зміну аналоговому звукозапису поступово прийшов цифровий, звукозаписувальні пристрої якого:

а) мають малогабаритні параметри, що підвищує мобільність та прихованість самого процесу запису;

б) дозволяють виключити значні втрати якості звуку під час запису й відтворення, знизити сторонні шуми, наявність яких притаманна аналоговим носіям;

в) простівналаштуваннітаобслуговуванні,немаютьпотребиврегулярнійпрофілактицітаюстируванністрічкопротяжногомеханізму; г) суттєво спрощують багаторазовий перезапис та зберігання циф-

рових копій фонограм..

Найбільш розповсюдженими цифровими звукозаписувальними пристроями є диктофони, комп’ютери з відповідним обладнанням і програмним забезпеченням, цифрові магнітофони, багатоканальні реєстратори­ ..

Водночас необхідно враховувати, що під час використання цифрових звукозаписувальних пристроїв можуть виникати сумніви щодо достовірності звукозапису.. Це пояснюється тим, що відомості цифрового запису за допомогою комп’ютерної обробки можна «редагувати» та фальсифікувати.. Понад те, встановлення ознак електронного монтажу експертом має певні складнощі, оскільки експертні методи та технічні засоби не завжди є достатньо чутливими та надійними і, як наслідок, не дозволяють виключити можливість фальсифікації та кваліфікованого комп’ютерного підроблення відомостей, записаних у цифровому вигляді.. Проблема також посилюється тим, що сучасні системи цифрової реєстрації, оброблення звукових сигналів, спеціалізовані процесори стрічкового та нестрічкового монтажу, зокрема і комп’ютерного, дозволяють виконувати різноманітні маніпуляції з мовним сигналом, які вносять у його форму та зміст суттєві зміни..

Щодо використання аналогових способів фіксації відомостей, то вони також не застраховані від підробки, але їхня фальсифікація завжди залишає «явні сліди», які виявляються експертними методами..

88

Відеота звукозапис у криміналістиці

Фонограма, виготовлена за допомогою монтажу, має принципову властивість, яка притаманна фальсифікованим доказам: її зміст відрізняється від дійсної звукової слідової обстановки за значущими елементам смислового та формального змісту, змістовно-смислової спрямованості розмови..

Сучасним методом, який забезпечує надійність фіксації інформації та виключає технічну можливість її зміни, є використання цифро-

вих диктофонів із функцією «цифровий підпис», яка гарантує достовірність запису, відсутність модифікації та підробок.. У цифровому підписі зберігаютьсявідомостіпромодельдиктофона,наякомузробленозвукозапис,йогозмінита(або)редагування,часпочаткутазакінченнязапису..

Для усунення будь-яких сумнівів щодо можливості підроблення цифрової фонограми спеціалісти та експерти рекомендують ще й використовувати процедуру документування її основних властивостей, що виключають підміну файла або його зміну під час перезапису.. Для цього необхідно за допомогою спеціаліста у протоколі відповідної процесуальної дії та (або) на конверті, в якому зберігається диск (інший носій інформації), зазначити такі властивості аудіофайла: 1) найменування; 2) розширення; 3) формат запису; 4) дата та час створення; 5) розмір; 6) тривалість звучання; 7) частота дискретизації; 8) розрядність; 9) тип та ступінь стиснення (якщо воно застосовувалося); 10) характеристики звукозаписувального пристрою; 11) індивідуальні властивості (номер) носія запису..

5.Правові засади та основні випадки використання звукозапису у кримінальному провадженні

Чинний Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає можливість використання звукозапису як форми фіксації кримінального провадження (статті 27, 103–107, 252, 265, 343 КПК України).. Використання звукозапису на різних стадіях кримінального провадження має свої особливості..

На стадії досудового розслідування звукозапис може використовуватися під час проведення як слідчих (розшукових) дій, так і негласних слідчих (розшукових) дій..

89

Тема № 5

Відеота звукозапис у криміналістиці

 

 

 

Під час проведення слідчих (розшукових) дій звукозапис найчасті-

що показання є достовірними і були надані без застосування психіч-

ше застосовується:

ного впливу..

а) на допитах (потерпілого, свідка, підозрюваного);

Звукозапис може використовуватися й під час проведення неглас-

б) під час проведення огляду місця події на відкритій місцевості у

них (розшукових) слідчих дій, а саме таких, як:

несприятливих погодних умовах як засіб оргтехніки..

а) аудіо-, відеоконтроль особи (ст.. 260 КПК України);

Використання звукозапису є доцільним під час проведення допиту:

б) зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж

1) осіб, які перебувають у небезпечному для життя стані (хвороба,

(ст.. 263 КПК України);

травма), оскільки можливості їх допитати повторно або під час судо-

в) аудіо-, відеоконтроль місця (ст.. 270 КПК України);

вого провадження у подальшому може й не бути;

г) контроль за вчиненням злочину (ст.. 271 КПК України);

2) осіб, які володіють відомостями, що відіграють важливу роль у

ґ) виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності

доказуванні, але яким погрожують убивством, застосуванням насиль-

організованоїгрупичизлочинноїорганізації(ст..272КПКУкраїни)..

ства або іншими протиправними діями;

Під час застосування звукозапису як форми фіксації кримінально-

3) неповнолітніх (малолітніх) осіб, які мають особливості мовлен-

го провадження слід дотримуватися таких вимог та рекомендацій:

ня, котрі є важкими для сприйняття.. Понад те, малолітні нерідко на-

– особи, які беруть участь у процесуальній дії, мають бути зазда-

сичують показання фантазуванням, використовують вислови, зміст

легідь повідомлені про застосування такої форми фіксації, про що ро-

яких не розуміють, тобто правильна оцінка низки подій у них відсут-

биться відповідний запис у протоколі (ч. 2 ст.. 107, ч.. 3 ст.. 104 КПК

ня.. У цьому випадку їхні показання потребують подальшого деталь-

України);

ного аналізу, який суттєво полегшує прослуховування фонограми їх-

– у протоколі слідчої дії зазначається характеристика технічного

нього допиту.. Також звукозапис доцільно використовувати і тому, що

засобу фіксації та носія інформації, які застосовуються під час прове-

неповнолітні піддаються впливу й у подальшому їхні показання мо-

дення процесуальної дії, умови та порядок їхнього використання (ч.. 3

жуть кардинально змінитися;

ст. 104 КПК України);

4) осіб, мовлення яких є важкозрозумілим для сприйняття че-

– після закінчення запису та перед підписанням протоколу відпо-

рез їхнє перебування в особливому психічному стані.. У цьому ви-

відної процесуальної дії (допит) фонограма повинна прослуховувати-

падку отримана фонограма може бути ще й об’єктом психолого-

ся, якщо потрібно – доповнюватися;

психіатричної експертизи;

– правильність проведеного звукозапису підтверджується, про що

5) малограмотних та осіб із фізичними недоліками, оскільки про-

робитися відповідна відмітка у протоколі;

слуховування фонограми надає їм впевненості в тому, що їхні пока-

– у матеріалах кримінального провадження повинні зберігатися

зання були зафіксовані правильно, а у випадках необхідності вони мо-

оригінальні примірники технічних носіїв інформації зафіксованої про-

жуть зробити доповнення та уточнення.. Також у подальшому будь-які

цесуальноїдії,аїхнірезервнікопії–окремо(ч..3ст..107КПКУкраїни);

посилання цих осіб на те, що показання в протоколі були зафіксовані

– після записування підтвердження правильності проведеного зву-

не правильно, а встановлення цього не видавалося можливим, є недо-

козапису повинна робитися копія фонограми.. Оригінал фонограми

речними та неправдивими;

опечатується та додається до протоколу (ст.. 105 КПК України);

6) за участю перекладача, оскільки дозволяє перевірити правиль-

– фонограма-оригінал, отримана під час проведення окремої слід-

ність перекладу у разі посилання на його неточність як підставу для

чої (розшукової) дії, повинна прослуховуватися тільки під час судо-

зміни показань;

вого провадження.. Фонограма-копія (робоча) використовується у по-

7) підозрюваних, що вчинили злочин, за який може бути призначе-

дальшому процесі доказування під час проведення досудового розслі-

не довічне позбавлення волі, оскільки дозволяє переконатися в тому,

дування..

90

 

91

Тема № 5

 

Відеота звукозапис у криміналістиці

 

 

 

Під час судового розгляду використання звукозапису є

Запитання для самоконтролю:

обов’язковим.. Так, ч. 5 ст. 27 передбачає, що під час судового розгля-

1.

 

ду забезпечується повне фіксування судового засідання за допомогою

Яким є значення звукозапису у кримінальному провадженні?

звукозаписувального технічного засобу.. Офіційним записом судово-

2.

Які існують види звукозапису?

го засідання є лише технічний запис, здійснений судом.. Однак у разі

3.

Які науково-технічні засоби використовуються для здійснення

неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому

звукозапису та якими є вимоги до них?

провадженні, фіксування за допомогою звукозапису не здійснюється

4.

Які є переваги у використанні цифрового звукозапису?

(ч. 4 ст. 107 КПК України)..

5.

Що таке фонограма та які її види існують?

Для технічного фіксування судового провадження застосовуються

6.

Яким чином можна забезпечити надійність зафіксованої інфор-

комплекси звукозапису двох типів: персональний комп’ютер зі спеці-

мації?

альним обладнанням і програмним забезпеченням та цифровий маг-

7. Якими є правові засади використання звукозапису у криміналь-

нітофон «Тритон»..

ному провадженні?

Технічне фіксування судового засідання здійснює секретар.. Звуко-

8.

В чому полягають особливості процесуального оформлення за-

запис судового провадження починається з моменту відкриття судо-

стосування звукозапису під час досудового розслідування?

вого засідання.. Протягом судового засідання секретар повинен вести

9.

Що являє собою криміналістичний відеозапис?

журнал за допомогою спеціальної програми звукозапису.. Після закін-

10. Які переваги має застосування відеозапису у кримінальному

чення судового засідання секретар: зберігає журнал (у разі викорис-

провадженні?

тання спеціальної програми звукозапису); підписує журнал, передає

11. Коли виникає необхідність у застосуванні відеозапису у досу-

для залучення до справи; створює архівну, а потім робочу копії фоно-

довому розслідуванні?

грами.. Архівна копія повинна здаватися архіваріусу до кінця робочо-

12. Опишіть процесуальне оформлення застосування відеозапису

го дня.. Робоча копія зберігається разом зі справою..

під час проведення слідчих дій..

Секретар не повинен залишати комплекс звукозапису, у якому він

13. Що таке відеофонограма і з чого вона складається?

зареєструвався, без нагляду, передавати іншим особам пароль та (або)

14. Які використовуються прийоми відеозйомки?

електронний ключ, допускати інших осіб до роботи з комплексом.. Пе-

15. Назвіть операторські й спеціальні способи відеозйомки..

редтимякзалишитикомплексзвукозапису,необхіднойогозаблокува-

 

 

ти або вийти з відповідної програми та завершити сеанс роботи з опе-

 

 

раційною системою «Windows»..

 

 

Оригінал фонограми записується на комплекс звукозапису зали су-

 

 

дового засідання, зберігається тимчасово на комп’ютері чи пристрої,

 

 

з якого безпосередньо робилося фіксування, та не може бути стертим, доки не відбулося створення архівної та робочої копій..

Архівна та робоча копії, записані на компакт-диски, пакуються у конверти, на яких робиться маркування, до якого входять такі відомості: номер судової справи; серійний номер компакт-диска; дата судового засідання; підпис секретаря; примітка..

92

93

Тема № 6

ТЕМА № 6 Сучасні можливості судових експертиз

1.Тенденції розвитку судової експертизи

2.Нові види судової експертизи та їхні завдання

3.Інформаційні технології у діяльності судового експерта

1.Тенденції розвитку судової експертизи

Протягом останніх 150 років судова експертиза пройшла шлях від епізодичного проведення почеркознавчих, дактилоскопічних і інших криміналістичних експертних досліджень до розробки наукових засад судової експертизи, створення нових її видів, їхнього систематичного (для більшості видів судових експертиз) проведення.. Розвиток судової експертизи продовжується і сьогодні.. З’являються нові види й об’єкти судової експертизи, нові методи і методики, сучасні науковотехнічні засоби й автоматизовані інформаційні експертні технології..

Судові експертизи традиційно поділяються на 2 групи: криміналістичні і некриміналістичні..

Згідно з «Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень» криміналістичними видами експертизи є: почеркознавча та авторознавча; технічна експертиза документів; балістична; трасологічна (крім досліджень слідів пошкодження одягу, пов’язаних з одночасним спричиненням тілесних ушкоджень, які здійснюються в бюро судово-медичної експертизи); фототехнічна, портретна; експертиза голограм; відео-, звукозапису; вибухотехнічна; матеріалів, речовин та виробів (лакофарбових матеріалів і покриттів; полімерних матеріалів; волокнистих матеріалів; нафтопродуктів і паливно-мастильних матеріалів; скла, кераміки; наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів та прекурсорів; спиртовмісних сумішей; ґрунтів; металів і сплавів; наявності шкідливих речовин у навколишньому середовищі; речовин хімічних виробництв

94

Сучасні можливості судових експертиз

та спеціальних хімічних речовин; харчових продуктів; сильнодіючих і отруйних речовин); біологічна..

Інші види експертизи: інженерно-технічна (автотехнічна; транспортно-залізнична; стану доріг та дорожніх умов; гірничотехнічна; пожежно-технічна; будівельно-технічна; в галузі охорони праці та безпеки життєдіяльності; електротехнічна; комп’ютерно-технічна; телекомунікаційних систем та засобів); економічна, товарознавча, експертиза у сфері інтелектуальної власності; психологічна; мистецтвознавча, екологічна..

Лише у 2012 році експертними установами Міністерства юстиції України та МВС України було проведено понад 200 тисяч судових експертиз.. Найбільшу їхню кількість замовляють правоохоронні органи за кримінальними справами.. Найчастіше призначаються експертизи з таких криміналістичних видів, як почеркознавчі, трасологічні, балістичні, економічні, з технічного дослідження документів.. Економічні експертизи в основному призначаються під час розслідування нецільового використання бюджетних коштів, податкових і службових злочинів, шахрайства у великих розмірах тощо..

Простежується тенденція призначення певних видів експертиз залежно від особливостей окремих регіонів.. Так, у шахтарських ре­ гіонах багато замовляється експертиз щодо порушень правил техніки безпеки.. У Києві і Харкові – автотехнічні, будівельно-технічні, економічні експертизи.. В Автономній Республіці Крим є актуальними земельні питання, зокрема з оцінки землі, щодо вилучення земельних ділянок, які були передані у власність з порушенням чинного законодавства, та інші..

2. Нові види судової експертизи та їхні завдання

Сучасні судово-трасологічні та інші дослідження здійснюються за допомогою оптичних мікроскопів різної конструкції, що мають вбудований цифровий фотореєстратор, завдяки якому здійснюється фотозйомка виявлених ознак об’єкта..

В судово-експертних установах України тривалий час не проводилися судові експертизи зі встановлення термінів абсолютної давності документів у межах технічної експертизи документів.. Цей підвид експертизи був запроваджений ще за радянських часів та є дуже затребу-

95

Тема № 6

ваним у судах, проте вітчизняні наукові установи не мали відповідного обладнання через його велику вартість.. Сьогодні таке обладнання вже придбано для низки судово-експертних установ України та використовується для вирішення цих завдань..

Привертають увагу досягнення судово-технічної експертизи документів у розробці методів диференціації мікрокількостей матеріалів письма.. Так, наприклад, за допомогою тонкошарової хроматографії у комплексі з відбивною спектрофотометрією з використанням приладу хроматограм-спектрофотометра «OPTON МО-3» здійснюється диференціація за якісним та кількісним складом барвників чорнил або паст кулькових ручок..

Вивчення складу матеріалів письма та їхнього зіставлення з довідковими рецептурними даними може сприяти вирішенню завдань із визначення абсолютного віку документа.. Тому сьогодні в експертних установах України створюються комп’ютеризовані банки даних і колекції зразків матеріалів документів, що виготовляються вітчизняними та закордонними виробниками..

Сьогодні тривають пошуки шляхів встановлення абсолютної давності виготовлення документа за кількісним вмістом фенілгліколя в штрихах.. Встановлення термінів виготовлення документів, які створені від 2 до 5 років тому, в Україні здійснюється поки що дуже складним методом – методом газорідинної хроматографії (ГРХ).. За кордоном для вирішення таких питань сьогодні поряд із газорідинною хроматографією (ГРХ) використовують тонкошарову хроматографію (ТШХ).. Перспективними є методики встановлення давності виготовлення документів, що зберігалися в різних умовах.. Сьогодні вже майже завершено розробку методу капілярного електрофорезу для дослідження чорнил і паст з метою встановлення давності здійснення написів..

Використання сканера і растрового графічного редактора «Adobe Photoshop» під час техніко-криміналістичного дослідження документів дозволило прискорити та підвищити науковий рівень вирішення таких проміжних експертних завдань:

встановлення взаємного топографічного збігу елементів ілюстративних матеріалів;

встановлення міри розподілу щільності растру в колірних інформаційних каналах, що порівнюються;

96

Сучасні можливості судових експертиз

дослідження пересічних штрихів з метою встановлення порядку їхнього нанесення;

дослідження поліграфічних зображень упаковок контрафактної продукції та інших..

Сьогодні здійснюються роботи зі створення і використання цифрових (комп’ютерних) моделей об’єктів техніко-криміналістичного дослідження документів для вирішення ідентифікаційних і діагностичних завдань..

Розроблено методи встановлення хронологічної послідовності виконання штрихів, виконаних знаряддями письма, та текстів, виконаних на приладах, які друкують знаки, за відсутності їхнього пересічення.. Дослідження здійснюються в полі зору мікроскопів зі збільшенням до 500 крат..

Експериментальні дослідження вчених кафедри криміналістики Національного університету «Юридична академія імені Ярослава Мудрого» дозволили визначити систему стійких ознак, що дає змогу встановити хронологічну послідовність штрихів, виконаних кульковою ручкою, та текстів, виконаних на лазерних принтерах.. Також розроблено систему ознак, які свідчать про зовнішній вплив на документ із метою його «штучного» старіння.. Результати цих досліджень упроваджені в експертну практику..

Сьогодні спостерігаються інноваційні процеси й у нетрадиційних криміналістичних видах експертиз.. Зокрема, сучасні методики дослідження матеріалів, речовин та виробів із них містять високочутливі методи мікроспектрофотометрії не лише у видимій області спектра, але й в ультрафіолетовій та інфрачервоній.. Використовуються також мікроскопічні дослідження під час збільшення до 1000 крат, лазерний люмінісцентний та мікроспектральний аналізи, мікрохроматографія.. Водночас триває робота над формуванням нових видів судових експертиз.. Так, в Україні протягом останніх років запроваджено експертизу телекомунікаційних систем та засобів, розвиваються дослідження комп’ютерної техніки та програмних продуктів, триває робота з удосконалення методик інших видів судових експертиз.. Розробляються основи екологічної експертизи, експертизи водного транспорту та інших..

Сьогодні в межах комп’ютерно-технічної експертизи виокремлено 2 напрямки – «Експертиза комп’ютерної техніки» та «Експертиза про-

97

Тема № 6

грамних засобів», які мають окремі предмети та об’єкти досліджень, різні завдання.. Оскільки комп’ютерна техніка та програмні продукти сьогодні використовуються в усіх сферах діяльності людини, експерти у галузі комп’ютерно-технічної експертизи часто берть участь у комплексних експертних дослідженнях за участю спеціалістів інших експертних спеціальностей..

Зокрема, сьогодні в межах комп’ютерно-технічної експертизи та технічної експертизи документів здійснюються дослідження таких електронних документів, як цифрові фотознімки..

Умежах цього дослідження експерти вирішують такі питання:

1..Якими є дати створення файлів із фотознімками?

2..За допомогою якої камери вони створені?

3..Чимістятьсяознакиредагуваннязображеньтаатрибутівфайлів? В основу методики дослідження зображень на предмет встанов-

лення факту редагування їхнього змісту (фотомонтажу) покладено явище ушкодження (спотворення) природного шумового фону зображення, притаманного йому внаслідок наявності шуму чутливих елементів цифрових фотокамер.. Сліди такого шуму виникають у відповідних зонах фотознімка у разі застосування програмних засобів цифрового редагування (зокрема, програмного продукту Photoshop)..

У липні 2005 року один із банків м. Харкова звернувся до право­ охоронних органів із заявою про те, що певний клієнт банку рік тому отримав кредит на суму 100 тисяч доларів і не повертає коштів. Заставним майном слугували 10 нових легкових автомобілів. Позичальникнадавбанкудокументитацифровіфотознімкицихтранспортних засобів. За результатами судової комп’ютерно-технічної експертизи встановлено, що документи на автомобілі мають ознаки підробки, а цифрові фотознімки мають ознаки монтажу – заміни державних номерних знаків. Тобто позичальник надав банку недостовірну інформацію про наявне в нього заставне майно і не збирався повертати гроші.

Судова експертиза телекомунікаційних систем (обладнання) та засобів розподіляється на такі підвиди:

експертиза мережевих пристроїв;

експертиза програмних продуктів, що застосовуються в телекомунікаційних технологіях;

98

Сучасні можливості судових експертиз

експертиза мобільних телекомунікаційних пристроїв (мобільних телефонів, пейджерів тощо)..

Об’єктами експертизи телекомунікаційних систем та засобів є телекомунікаційні системи, засоби, мережі і їхні складові та інформація, що ними передається, приймається та обробляється..

ВідповіднодоНауково-методичнихрекомендаційзпитаньпідготов- китапризначеннясудовихекспертизтаекспертнихдосліджень,затверджених наказом Міністерства юстиції України від 8 жовтня 1998 року

53/5, у межах цього виду експертизи вирішуються такі питання:

Якимиєтип,марка,модельтелекомунікаційногозасобу(системи)?

Чи телекомунікаційний засіб (об’єкт) перебуває в робочому стані?

Які характеристики підключень до мережі має телекомунікаційний засіб?

Чи змінювалися користувачем телекомунікаційної мережі налаштування окремих пристроїв, у який час, якими є їхні значення?

Який загальний характер підключень до телекомунікаційної мережі виконував об’єкт (телекомунікаційна система, засіб)?

За допомогою яких програмних засобів здійснювалося підключення до телекомунікаційної мережі?

Якою є топологія апаратних засобів, об’єднаних у телекомунікаційну систему?

Чи відповідає телекомунікаційний засіб (система) технічній документації?

Які технічні характеристики (параметри) має телекомунікаційний засіб (система)?

Чи мав місце факт доступу до телекомунікаційної системи та в який спосіб?

Чи мало місце використання ресурсів та інформації в телекомунікаційній системі та в який спосіб?

Чи мав місце факт передачі (отримання) інформації в телекомунікаційній системі та в який спосіб?

Чи є ознаки втручання в роботу телекомунікаційної системи?

Чи могли апаратні засоби об’єднуватися в телекомунікаційну мережу та за якими ознаками?

Якимиєшляхимаршрутизаціїданихвтелекомунікаційнійсистемі?

Чи можливе використання телекомунікаційного засобу (обладнання) для вказаних цілей?

99

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]