Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mova.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
42.94 Кб
Скачать

Депортація

1.Етимологія слова. Слово запозичене з латинської мови deportatio — вигнання, заслання.

2.Значення терміна. Депортація - примус, виселення з місця пост, проживання особи, групи осіб чи народу. Як специф. форма позбавлення свободи відома з найдавніших часів. У римському праві Д. — довічне заслання на чужину, здебільшого на острів; спочатку застосовувалося до політ, злочинців, згодом — до ін. категорій гр-н.Після демонтажу рад. тоталітар. системи було прийнято низку нормат. актів про подолання наслідків, зокрема: Декларацію BP СРСР «Про визнання незаконними і злочинними репресивних актів щодо народів, яких було піддано примусовому переселенню, і забезпечення їх прав» (1989) Закон України «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» (1991 Відповідно до Закону «Про внесення змін і доповнень до Закону України "Про громадянство України"» (1997) особам, які зазнали Д., та їхнім нащадкам, котрі повертаються на батьківщину і не мають ін. громадянства, надається громадянство України. Розроблено уряд, програму облаштування депортованих, які повертаються до Криму. їм поетапно компенсуються матеріальні та моральні збитки, надається грош. та орг. допомога у буд-ві житла, працевлаштуванні, відновленні етнокультур, середовища (постанови KM України: «Про заходи щодо розв'язання по-літико-правових, соціально-економічних та етнічних проблем в Автономній Республіці Крим» від 1 .VIII 1995, «Про здійснення заходів щодо розв'язання соціально-економічних, етнічних та гуманітарних проблем в Автономній Республіці Крим» від 18.111 1996, «Про порядок забезпечення житлом, збудованим за рахунок цільових державних капіталовкладень, депортованих осіб і членів їх сімей, які повертаються в Україну» від 29.V 1996; «Основні напрями соціальної політики на 1997—2000 роки», схвалені указом Президента України від 18.Х 1997). Центр, органом у вирішенні питань, пов'язаних з Д., є Державний комітет України у справах національностей та міграції. Значну допомогу у цій справі надають Програма розвитку ООН, Управління Верх, комісара ООН у справах біженців, Управління Верх, комісара ООН у справах нац. меншин тощо.

Юридична енциклопедія: В 6 т. /Редкол.: Ю70 Ю. С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. — К.: «Укр. енцикл.», 1998. Режим доступу: http//cyclop.com.ua.content/view966-58-1-13-35039

3.Сфера застосування. Спеціально юридичний термін. Міжгалузевий .

4. Приклади уживання. Згідно з існуючими адміністративними положеннями депортація здійснюється зразу після затримання іноземного громадянина за скоєння злочину та після арешту.

5. Правописні норми. Написання слів іншомовного походження.

Диверсія

1.Етимологія слова. Слово запозичене з латинської мови diversio – відхилення, відвернення.

2.Значення терміна.Диверсія - конкр. вияв диверсії, який полягає у діях, спрямованих на заподіяння шкоди соціальним, оборонним, екологічним та ін. інтересам д-ви, а також на ослаблення її міжнар. авторитету. Д. може виявлятися у таких формах: а) вибухи, підпали, затоплення, обвали та ін. загальноне-безпечні дії, спрямовані на масову загибель людей чи заподіяння шкоди їхньому здоров'ю, руйнування чи пошкодження важливих народногосп. та оборонних об'єктів; б) отруєння людей і тварин; в) поширення на значній території епідемій, епізоотій чи епіфі-тотій. Здійснюється спеціально підготовленими агентами або групами в мирний чи воєнний час на тер. певної д-ви або на території, окупованій противником. Д. негативно впливає на психол. стан населення, може викликати паніку та ін. деструктивні наслідки. В сучас. умовах сусп. небезпека а. д. значно зростає у зв'язку із створенням нових засобів масового знищення людей та навколишнього природ, середовища. Скоєння Д. тягне за собою крим. відповідальність за ст. 60 КК України. Винні особи караються позбавленням волі на 10—15 років з конфіскацією майна або смертною карою з конфіскацією майна. Диверсія служить підставою для вжиття керівником ревізованого підприємства, установи, організації заходів щодо усунення виявлених недоліків. У передбачених нормат. актами випадках а. д. р. надсилається до відповідних держ. органів для притягнення винних осіб до цив., крим. чи адм. відповідальност.

Юридична енциклопедія: В 6 т. /Редкол.: Ю70 Ю. С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. — К.: «Укр. енцикл.», 1998. Режим доступу: http//cyclop.com.ua.content/view966-58-1-13-35039

3.Сфера застосування. Спеціально юридичний термін. Міжгалузевий

4. Приклади уживання.Основний безпосередній об'єкт диверсії - національна безпека в економічній, екологічній і воєнній сферах відповідно до спрямованості конкретного акту диверсії.

5. Правописні норми. И в словах іншомовного походження пишеться: у загальних назвах після приголосних д, т, з, с, ц, ж (дж), ч, ш, р перед наступним приголосним (правило «дев’ятки»).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]