Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Лекція 9 Адм.відповід

..docx
Скачиваний:
9
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
40.8 Кб
Скачать

Виправні роботи не тягнуть за собою судимість і не є підста­вою для звільнення з роботи. Цей вид адміністративного стяг­нення не застосовують до інвалідів І та II груп, вагітних жінок.

Законом передбачено, що в разі ухилення особи від від­бування виправних робіт, призначених за вчинення дрібного хуліганства, постановою судді невідбутий їх строк може бути замінено штрафом або адміністративним арештом із розрахун­ку один день арешту — за три дні виправних робіт, але не біль­ше як на п'ятнадцять діб (ст.325 КпАП).

Адміністративний арешт (ст.32 КпАП) установлю-ють і за­стосовують у виключних випадках і за окремі види адмініст­ративних правопорушень строком до п'ятнадцяти діб. Призна­чають лише постановою районного (міського) суду (судді) в тому разі, якщо за обставинами справи, з урахуванням особи порушника, суддя прийде до висновку, що інших видів стяг­нення буде недостатньо.

Кодексом України про адміністративні правопору-шення передбачено застосування адміністративного арешту за не­законне придбання або зберігання наркотичних речовин у неве­ликій кількості (ч.1 ст.44 КпАП), дрібне хуліганство (ст.173 КпАП), злісну непокору законному розпорядженню чи вимозі працівника міліції, народного дружинника, військовослужбов­ця чи за їх образу (ст.185 КпАП) тощо.

Суть цього виду адміністративного стягнення полягає в тому, що осіб, які підлягають адміністративному арешту, поз­бавляють волі на строк до 15-ти діб. Під час відбування адміні­стративного арешту їх можуть залучати до виконання фізич­них робіт, при цьому заробітну плату їм не виплачують.

Адміністративний арешт не тягне за собою звільнення з ро­боти, не розриває трудовий стаж. Цей вид стягнення не може застосовуватися до вагітних жінок, жінок, які мають дітей віком до дванадцяти років, до осіб, які не досягли вісімнадцяти років, до інвалідів І та II груп.

Видворення за межі України використовують тільки сто­совно іноземців у зв'язку з їх діями, що суперечать інтересам державної безпеки або забезпеченню громадського порядку, якщо це необхідно для охорони здоров'я й моралі населення, захисту прав і законних інтересів громадян України, в разі гру­бого порушення законодавства про правовий стан іноземців в Україні, митного, валютного та іншого чинного законодавства.

У випадку ухилення від виконання рішення про видворення таку особу затримують і видворяють у примусовому порядку.

За вчинення адміністративних правопорушень до непов­нолітніх у віці від шістнадцяти до вісімнадцяти років застосо­вують відповідно до ст.241 КпАП такі заходи впливу: 1) зобов'я­зання публічно або в іншій формі попросити вибачення в по­терпілого; 2) застереження; 3) догана або сувора догана; 4) передача неповнолітніх під нагляд батькам або особам, які їх заміняють, чи під нагляд педагогічному або трудовому колективу за їх зго­дою, а також окремим громадянам за їх проханням.

Справи про адміністративні правопорушення неповнолітніх розглядають лише в судовому порядку.

Питання для перевірки

  1. Дати поняття та основні риси адміністративної відповідальності.

  2. Назвати законодавчі основи адміністративної відповідальності.

  3. Визначити та назвати різницю між адміністративною відповідальністю, з одного боку, та кримінальною, дисциплінарною і цивільно-громадською відповідальністю, з другого.

  4. Назвати склад адміністративного правопору-шення та охарактеризувати його складові частини.

  5. Назвати види та систему адміністративних стягнень.