Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 Орган. діяльн.нотаріусів.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
33.45 Кб
Скачать

Лекція 7. «Організація діяльності нотаріальних органів і посадових осіб, на яких покладено обов’язок вчиняти нотаріальні дії»

Мета: вивчення основних положень організації діяльності нотаріальних органів (державних і приватних) і посадових осіб, на яких покладено обов'язок вчиняти нотаріальні дії. Навчити відрізняти організацію державних нотаріальних органів від приватної нотаріальної діяльності, аналізувати діяльність посадових осіб по виконанні нотаріальних дій.

План

  1. Організація роботи державних нотаріальних органів і посадових осіб

  2. Приватна нотаріально діяльність.

  3. Вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконкомів, консульськими установами.

1. Організація роботи державних нотаріальних органів і посадових осіб

У минулому довгий час основу нотаріальної діяльності в Україні становили державні нотаріальні контори. З розвитком ринкових відносин у нашої країні дедалі більшого значення набуває розширення приватної нотаріальної діяльності. Але слід мати на увазі, що це не зменшило важну роль діяльності державних нотаріусів, які мають саме широке коло нотаріальної компетенції і, згідно з діючим законодавством , мають право виконувати усі нотаріальні дії в Україні.

Державні нотаріальні контори відкриваються та ліквідуються Міністерством юстиції України.

Штати державних нотаріальних контор затверджуються Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі в межах встановленої для державних нотаріальних контор штатної чисельності і фонду заробітної плати.

Державна нотаріальна контора є юридичною особою, яка створюється та реєструється у встановленому законом порядку. Очолює державну нотаріальну контору завідуючий, який призначається із числа осіб, які мають свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Призначення на посаду державного нотаріуса і завідуючого державною нотаріальною конторою та звільнення з посади провадиться Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Київі та Севастополі.

Керівництво державними нотаріальними конторами здійснює Міністерство юстиції України через Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головні управління юстиції в областях, містах Києві та Севастополі.

За вчинення нотаріальних дій державні нотаріуси справляють державне мито у розмірах, встановлених чинним законодавством.

За надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також технічного характеру справляється окрема плата у розмірах, що встановлюються Головним управлінням юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, головними управліннями юстиції в областях, містах Києві та Севастополі. Кошти, одержані від надання таких додаткових послуг, спрямовуються до Державного бюджету України. Державні нотаріальні контори утримуються за рахунок державного бюджету.

Шкода, заподіяна особі внаслідок незаконних або недбалих дій державного нотаріуса, відшкодовується державою в особі державної нотаріальної контори. Подалі в винного в цьому державного нотаріуса ці гроши отримуються в порядку регресу.

Вчинення нотаріальних дій не є предприємницькою діяльністю і не має на меті одержанні прибутку. Державні нотаріусі в частині оплати праці та пенсійного забезпечення прирівнюються до державних службовців відповідних категорій.

Державний нотаріус має печатку із зображенням Державного герба України, найменування державної нотаріальної контори і відповідним номером.

Отже, державні нотаріальні контори відкриваються і ліквидуються Міністерством юстиції України. Призначення на посаду державного нотаріуса за звільнення з посади здійснюється відповідними управліннями юстиції.