Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 7 Орган. діяльн.нотаріусів.docx
Скачиваний:
22
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
33.45 Кб
Скачать

3. Вчинення нотаріальних дій посадовими особами виконкомів, консульськими установами

Відповідно до діючого законодавства у населених пунктах, де немає нотаріусів, нотаріальні дії здійснюються посадовими особами виконавчих комітетів сільських, селищних міських рад.

Надання виконкомами місцевих рад права вчиняти деякі нотаріальні дії створює зручності для населення, оскільки позбавляє необхідності звертатися дот нотаріуса, який часом знаходиться на досить великої відстані від села, селища чи міста.

Безпосередньо вчиняти нотаріальні дїї у виконкомах мають право голова виконкому, його заступник або секретар виконкому. Але їхнє право на вчинення нотаріальних дій виникає не автоматично, а лише за наявності рішення виконкому про покладення на одного з них обов’язку вчиняти нотаріальні дії. В разі тривалої відсутності посадової особи (відпустка, хвороба), на яку покладено обов’язок вчиняти нотаріальні дії, на час її відсутності нотаріальні дії може за рішенням виконкому вчиняти інша посадова особа. Найчастіше обов’язок вчиняти нотаріальні дії покладається на секретаря виконкому.

Посадові особи виконкомів місцевих рад учиняють нотаріальні дії, реалізуючи ті самі принципи, що й нотаріуси.

За кордоном нотаріальні дії учиняють консульські установи, а у випадках, передбачених законодавством – дипломатичні представництва України. Відповідно до розпорядження Президента України «Про затвердження Положення про дипломатичне представництво України за кордоном» від 22 жовтня 1992 року дипломатичне представництво України за дорученням міністра іноземних справ України може виконувати і консульські функції. Це можливо в тих випадках, коли діяльність консульської установи не поширюється на певну територію. Тоді нотаріальні дії вчиняються консульськими відділами дипломатичного представництва.

Безпосередньо нотаріальні дії в консульських установах учиняють консули, а в дипломатичних представництвах – один із членів дипломатичного персоналу.

Діяльність консульських установ і дипломатичних представництв щодо вчинення нотаріальних дій регулюється главою ХІ Консульського статуту України і підпорядкована тим самим принципам, що й діяльність нотаріусів.

Отже, посадові особи та консульські установи у випадках, передбачених законодавством, учиняють і реалізують ті самі принципи, що і нотаріуси.

Питання для перевірки

  1. За який кошт утримуються державні нотаріальні контори?

  2. Назвати вимоги, яким повинно відповідати робоче місце приватного нотаріуса.

  3. Як повинен відшкодовувати приватний нотаріус заподіяну їм шкоду фізичної та юридичної особі?

  4. Назвати робочий час приватного нотаріуса на добу, тиждень.

  5. Де провадиться реєстрація приватної нотаріальної діяльності?

  6. За якими принципами виконують нотаріальні дії посадові особи місцевого самоврядування та консульськими установами?