Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
зошит 2 ЛАБ РОБ мшв.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
218.11 Кб
Скачать

Завдання та методичні рекомендації до виконання дослідження

Завдання 1.

1.Визначити, однорідний чи неоднорідний склад волокна.

2.Встановити вид волокон прядива органолептичним, або за необхідності, лабораторним шляхом.

3.Визначити органолептично спосіб прядіння волокон.

4.Встановити будову прядива.

Таблиця 6.1

Зразки матеріалу

Зразки прядива чи ниток

Однорідний чи неоднорідний склад волокна

Вид волокон прядива

Спосіб прядіння

Будова прядива

1

2

3

4

5

6

7

5.Встановити вид обробки прядива чи ниток.

6. Результати спостереження записати у таблицю

Завдання 2.

    1. Відібрати зразки матеріалу розміром 10х10см та швейних ниток довжиною 10 см.

Відокремити від зразків матеріалу по 2-3 основної та 2 – 3 уточної ниток. Відрізок нитки повністю розкрутити, препарувальною голкою розділити на окремі стренги, які необхідно підрахувати. Стренги розділити на окремі нитки.

    1. Встановити кількість складень ниток.

Визначення числа складень ниток. Число складень швейних ниток та прядива встановлюють за стандартною методикою. Відрізок нитки довжиною 10см необхідно затиснути з двох кінців і повністю розкрутити. Потім нитку необхідно розділити голкою на окремі стренги, підрахувати. Після цього відрізки окремих стренг довжиною 5см також розкручують і препарувальною голкою розділяємо на окремі нитки та знов підраховують. Загальна кількість складень визначається по кожному відрізку ниток, у всіх складових (стренгах) ниток.

Визначити напрямок кручення кожної із ниток методом безпосереднього розкручування. Для визначення напрямку кручення прядиваабо нитки необхідно короткий відрізок затиснути пальцями, і утримуючи вертикально, злегка розкручувати. Якщо верхній кінець розкручується в напрямку руху годинникової стрілки, розміщеної в горизонтальній площині, вона має крученняZ(шовкова нитка – крученняS); при розкручуванні верхнього кінця проти руху годинникової стрілки нитка має крученняS(шовкова нитка – крученняZ).

    1. Встановити урівноваженість ниток та прядива.

Визначення урівноваженості крученої нитки.При скручуванні нитки внаслідок оберненості пружної та еластичної деформації виникає крутячий момент, спрямований в більшості в бік, зворотний скручуванню. Це призводить до розкручування нитки та утворенню петель сукрутин. Така нитка називається неврівноваженою (рис.2.31).

Урівноваженість має особливо важливе значення для швейних ниток та крученого прядива, які застосовують у швейному виробництві. Сукрутини неврівноважених ниток зачіпляються у вушці голки швейних машин або нитконапрямлячів, що призводить до обриву ниток.

Складаємо нитку довжиною 1м вдвоє, підраховуємо число утворених сукрутин. Нитка вважається урівноваженою, якщо сукрутин не більше шести. Неврівноважена нитка утворює більше шести сукрутин.