Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_01.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
115.2 Кб
Скачать

5. Оператор виведення Write() чи WriteLn()

Оператор виведення призначений для виводу на екран (або у зовнішній файл) інформації. Параметрами оператора можуть бути змінні (на екран виведеться їх значення), вирази (на екран виведеться обчислене значення виразу), фіксований текст (текст міститься в апострофах). Параметри оператора розділяються комами.

Якщо в списку параметрів вказати ім’я змінної без апострофів, то на екран буде виведено її значення, а не ім’я. Наприклад, після виконання операторів:

n1:=2; n2:=6;

sum:=n1+n2;

writeln ('Сума чисел ',n1,' і ',n2,' дорівнює ',sum);

на екран буде виведений напис Сума чисел 2 і 6 дорівнює 8.

Оператор

writeln(‘Sum = ‘,sum);

виведе на екран фразу Sum = 8.

Оператор

writeln ('n1= ',n1,' плюс n2 = ',n2,' складає ',sum);

виведе на екран фразу n1=2 плюс n2=6 складає 8.

Оператор Write() після виведення залишає курсор у тому ж рядку на екрані, а оператор WriteLn() переміщує курсор на наступний рядок. Якщо оператор WriteLn; не містить параметрів (дужки тоді писати не потрібно!), під час його виконання на екрані створюється порожній рядок.

Оператор Write() чи WriteLn() дозволяє робити форматний вивід даних. Writeln(number:count:last), де number – число чи вираз дійсного типу, count – кількість позицій для виведення числа, last – кількість знаків після коми. Якщо last більше count, то параметр count буде автоматично збільшений до кількості позицій, необхідних для виведеня числа. Наприклад, оператор

Write (m : 7:2);

вказує, що на екран має бути виведений вміст дійсної змінної m. Для цього числа на екрані виділяється 7 позицій, з них після коми – 2 позиції. Таким чином для виведення цілої частини виділяється 4 позиції, тому що одну позицію займає десяткова крапка (7 позицій усього, 2 – після коми, 1 – для десяткової крапки і 7-2-1=4 позиції для цілої частини).

6. Оператор введення Read() чи ReadLn()

Оператор введення призначений для введення значень змінних з клавіатури. У круглих дужках вказуються імена змінних, котрим будуть привласнені значення, що вводяться з клавіатури. Імена змінних розділяються комами. Наприклад, числа n1 і n2 у попередньому прикладі можуть бути введені з клавіатури:

writeln(‘ Введіть два числа:’);

readln(n1, n2);

Оператор Read() чи ReadLn() вимагає обов'язкового введення деякої інформації. Якщо ви її не введете, а просто натиснете клавішу Enter, то робота оператора на цьому не закінчиться, і він буде очікувати введення інформації. Дані, що вводяться з клавіатури, необхідно розділяти пробілом або клавішею Enter.

Закінчення Ln в операторах ReadLn/WriteLn означає, що після завершення вводу/виводу курсор повинен перейти до початку наступної рядка на екрані.

Якщо програма виводить на екран велику кількість інформації, тоді її ділять на "порції". При цьому застосовують порожній оператор ReadLn без дужок і будь-якої змінної. Цей прийом виконує роль затримки програми. Оператор ReadLn; (без параметрів) призупинить виконання програми, поки не буде натиснута клавіша Enter.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]