Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_Int_1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
08.08.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 1

Тема: Знайомство з програмами-браузерами. Навігація в Інтернет.

Мета: Уміти переглядати web-cтopiнки, користуватись гіперпосиланнями, створювати закладки, вести журнал, вміти знаходити в Інтернет потрібну інформацію.

Хід роботи

Веб-сторінки переглядають за допомогою програм, які називають браузерами. Є багато різних браузерів (Internet Explorer, NetScape, Mozilla FireFox, Opera та інші) і в кожного з них є свої переваги та недоліки. Всі вони мають свої особливості та різну функціональність, але з основною задачею – переглядом веб-сторінок – всі вони справляються. Врешті решт, який браузер обрати – особистий вибір користувача: комусь подобається Internet Explorer, а хтось не може жити без Mozilla FireFox. Розглянемо роботу в Інтернет на прикладі браузерів Internet Explorer. Робота з іншими браузерами майже нічим не відрізняється.

Internet Explorer входить в комплект поставки операційних систем Microsoft Windows, тому користувачеві ОС Microsoft Windows не треба його встановлювати. На мал. 1 приведене вікно Internet Explorer 6.0 з завантаженою сторінкою порталу www.mail.ru.

Мал. 1. Вікно Internet Explorer 6.0 з завантаженою сторінкою www.mail.ru

Розглянемо основні елементи цього вікна:

1. Рядок адреси. В цей рядок вписують веб-адресу ресурсу, який хочуть переглянути. Тобто, якщо ви хочете відвідати ресурс www.mail.ru, ви повинні набрати в цьому рядку www.mail.ru і натиснути клавішу Enter.

2. Кнопка “Назад” дозволяє повернутися на попередню сторінку (на малюнку не активна; активується, якщо ви зробили перехід на іншу сторінку).

3. Кнопка “Вперед” дозволяє повернутись на ту сторінку, де ви були до використання кнопки “Назад” (на малюнку не активна; активується, якщо ви натискали кнопку “Назад”).

4. Кнопка “Остановить” використовується для припинення завантаження поточної сторінки. Якщо ви натиснули цю кнопку до того, як завантажилась уся сторінка, то браузер зупинить її завантаження і відобразить на екрані те, що встиг завантажити.

5. Кнопка “Обновить” використовується для перевантаження поточної сторінки.

6. Кнопка “Домой” завантажує сторінку, яка вказана в налаштуваннях браузеру як домашня. Встановити ці налаштування можна вибравши Сервис/Свойства обозревателя.../Общие (див мал. 2)

Мал. 2. Вікно налаштування домашньої сторінки для Internet Explorer.

7. Кнопка “Избранное” дозволяє ввімкнути/вимкнути панель з вашими улюбленими ресурсами. Тобто, якщо ви часто відвідуєте який-небудь ресурс, або хочете запам’ятати адресу ресурсу, який вам сподобався, його можна додати до “Избранного”, натиснувши кнопку “Добавить” на панелі “Избранное” (див. мал. 3). Редагувати вміст панелі можна, натиснувши кнопку “Упорядочить” Тепер адресу цього ресурсу можна не тримати в пам’яті і не набирати в адресному рядку, достатньо вибрати його в панелі “Избранное” і браузер його завантажить.

Мал. 3. Панель “Избранное” для Internet Explorer.

8. Кнопка “Журнал” дозволяє ввімкнути/вимкнути панель журналу. Тут можна переглянути, які ресурси відвідувались за останній час (див. мал. 4). Якщо ви бажаєте очистити вміст журналу, оберіть пункт меню Сервис/Свойства обозревателя.../Общие і натисніть кнопку “Очистить”. Також тут можна вказати скільки днів зберігати інформацію про відвідані ресурси.

Мал. 4. Панель “Журнал” для Internet Explorer.

9. Рядок стану. Тут відображається адреса ресурсу, зв’язаного з гіперпосиланням, на яке вказує миша (на мал. 1 миша вказує на гіперпосилання “Открытки”, а в рядку стану бачимо, що це гіперпосилання вказує на ресурс http://cards.mail.ru), тобто можна побачити на який ресурс ми перейдемо, якщо активуємо це гіперпосилання. Праворуч в рядку стану відображається індикатор процесу завантаження веб-сторінки (на малюнку відсутній, оскільки сторінка завантажена повністю).

Веб-сторінку, яка переглядається, можна зберегти на жорсткому диску. Для цього слід вибрати пункт меню Файл/сохранить как. В діалоговому вікні зберігання файлу слід обрати потрібний каталог, вказати ім’я та тип зберігаємого файлу (див. мал. 5).

Мал. 5. Зберігання веб-сторінки в Internet Explorer.

Розглянемо типи зберігаємого файлу детальніше.

  • Веб-страница полностью: буде збережено всю веб-сторінку. Тобто у вибраному каталозі буде збережено текст веб-сторінки у форматі HTML, також у вибраному каталозі буде створено папку з ім’ям вказане вами ім’я веб-сторінки.files, куди буде збережено файли мультимедіа, що були на сторінці. Наприклад, якщо ви зберігаєте веб-сторінку під ім’ям MyPage, то у вибраному каталозі буде створено файл MyPage.html та папку MyPage.files, куди буде збережено файли мультимедіа.

  • Веб-архив, один файл: текст веб-сторінки та файли мультимедіа буде запаковано в один файл з розширенням mht.

  • Веб-страница, только HTML: буде збережено текст веб-сторінки у форматі HTML без збереження файлів мультимедіа.

  • Текстовый файл: буде збережено текст веб-сторінки у форматі TХТ без збереження файлів мультимедіа.

Тепер розглянемо деякі інші налаштування Internet Explorer. Інколи може трапитись так, що Internet Explorer некоректно відображає текст на веб-сторінці (див. мал. 6). Це відбувається тому, що Internet Explorer некоректно визначив кодування символів на веб-сторінці.

Мал. 6. Internet Explorer некоректно визначив кодування символів на веб-сторінці.

Тоді для коректного відображення тексту треба встановити потрібне кодування. Зайдіть в меню Вид/кодировка та оберіть необхідне кодування або встановіть автовизначення кодування (див. мал. 7).

Мал. 7. Визначення кодування тексту веб-сторінки в Internet Explorer.

Основну частину Інтернет-трафіку складають малюнки та інші елементи мультимедіа. Тому для економії трафіку та прискоренню завантаження веб-сторінок буває доцільно відмінити завантаження цих елементів (звичайно, якщо вас цікавить тільки текст, а не малюнки). Ввімкнути або вимкнути завантаження елементів мультимедіа можна вибравши пункт меню Сервис/Свойства обозревателя.../Дополнительно (див. мал. 8)

Мал. 8. Вікно налаштувань завантаження елементів мультимедіа в Internet Explorer.

На малюнку 9 представлено Вікно Internet Explorer з завантаженою сторінкою www.mail.ru з вимкненим завантаженням малюнків.

Мал. 9. Сторінка www.mail.ru з вимкненим завантаженням малюнків в Internet Explorer.

Інформація на веб-сторінках представлена у вигляді тексту, графіки та гіперпосилань. Гіперпосилання на веб-сторінці – це фрагмент тексту або графічний об’єкт, що встановлює зв’язок та дозволяє переходити до інших об’єктів Інтернет. Саме за допомогою гіперпосилання зв’язують веб-сторінки між собою та дозволяють мандрувати з однієї сторінки на іншу. Якщо ви активуєте гіперпосилання (клацнете на ньому лівою кнопкою миші) Internet Explorer відкриє зв’язану з ним веб-сторінку у поточному, або у новому вікні. Це залежить від способу створення гіперпосилання на веб-сторінці. Але відкриттям гіперпосилання можна керувати за допомогою його контекстного меню (контекстне меню гіперпосилання можна викликати, клацнувши на ньому правою кнопкою миші). Вид цього меню показано на мал. 10.

Мал. 10. Контекстне меню гіперпосилання в Internet Explorer.

В залежності від встановленого програмного забезпечення у вас можуть бути ще деякі додаткові пункти в меню, або навпаки: деяких пунктів не буде – це не суттєво. Основні пункти будуть завжди; розглянемо їх трохи детальніше:

  • Открыть: відкриває гіперпосилання в поточному вікні.

  • Открыть в новом окне: відкриває гіперпосилання в новому вікні.

  • Сохранить объект как: зберігає об’єкт, пов’язаний з гіперпосиланням на жорсткому диску. Це може бути веб-сторінка або інший файл в залежності від того, на що вказує гіперпосилання.

  • Добавить в избранное: додає адресу зв’язаного з гіперпосиланням ресурсу, до “Избранного”.

  • Свойства: дозволяє подивитись додаткову інформацію про гіперпосилання.

Взагалі, гіперпосилання можна поділити на три типи:

  1. Посилання на іншу веб-сторінку. Тоді браузер відкриє її.

  2. Посилання на деяке місце на поточній веб-сторінці. Тоді браузер прокрутить сторінку до потрібного місця.

  3. Посилання на файл. Тоді браузер запропонує зберегти файл на жорсткому диску.

Інші можливості Internet Explorer пропонуємо освоїти самостійно за допомогою довідкової системи браузеру. Викликати довідкову систему можна вибравши меню Справка/Вызов справки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]