Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори МВР.doc
Скачиваний:
155
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
690.18 Кб
Скачать

23.Виховна робота щодо підготовки учнів до сімейного життя

У педагогічній практиці підготовка школярів до сімейного життя розглядається, з одного боку, як частина загального процесу формування всебічно розвинутої особистості, а з іншого боку – як спеціальна робота з озброєння підростаючого покоління знаннями й уміннями, необхідними для щасливого сімейного життя.

Велика увага в наш час повинна приділятися питанням сексуального й статевого виховання, підготовці до виконання подружніх функцій, ролі батька, матері. Сексуальне виховання має розглядатися, у першу чергу, як виховання морально-здорового ставлення чоловіка та жінки до кохання, як до однієї з найважливіших потреб людського життя. Важливе місце у сексуальному вихованні повинна займати проблема збереження репродуктивного здоров’я молоді: профілактика венеричних захворювань та сексуальний відхилень, попередження ранніх статевих стосунків, позашлюбних статевих відносин, попередження абортів.

Таким чином підготовка старшокласників до сімейного життя має відбуватися в різних аспектах: загально-соціальному, етичному, правовому, психологічному, фізіолого-гігієнічному, педагогічному, естетичному, економічному.

3агальносоціальний аспект включає дані про суспільну сутність шлюбно-сімейних стосунків, про значимість родини як осередку суспільства, її ідейних цінностей, про соціальні ролі подружжя, батьків.

Етичний передбачає виховання таких моральних якостей, як рівноправне, поважне ставлення до представників іншої статі, поваги до матері, батька, старших і молодших, потреби у вихованні дітей; усвідомлення моральних основ шлюбно-сімейних відносин, любові, як вищої моральної цінності, почуття боргу перед дружиною (чоловіком), родиною, дітьми; культури інтимних стосунків; правильні уявлення про ідеального чоловіка і дружину, батька і матір; відповідальність, вірність, чесність, стриманість, доброту, людяність.

Правовий знайомить з основами законодавства про шлюб, найважливішими положеннями сімейного права, з обов'язками подружжя по відношенню один до одного, до дітей , до суспільства.

Психологічний сприяє формуванню понять про особистість, рівень її розвитку, про особливості психології міжособистісних відносин молоді, про психологічні основи шлюбу і сімейного життя, про уміння розуміти психологію інших людей; про розвиток почуттів, необхідних для подружнього і сімейного життя, навичок спілкування й ін.

Фізіолого-гігієнічний включає знання фізіологічних розбіжностей чоловічого і жіночого організмів, питання особистої гігієни, профілактики статевих розладів, захворювань й ін.

Педагогічний аспект розширює уявлення про роль родини у вихованні дітей, її педагогічний потенціал, специфіку сімейного виховання, про виховні функції батька і матері, про шляхи підвищення педагогічної культури батьків, а також озброює юнацтво конкретними знаннями й уміннями з виховання дітей.

Естетичний формує ставлення до сімейного життя як до самостійної естетичної цінності – гармонія стосунків, почуттів.

Господарчо-економічний озброює молодь економічними знаннями про бюджет родини, культуру її побуту.

Вищеназвані аспекти мають стати змістом спеціальних виховних заходів. Основними формами організації підготовки учнів до сімейного життя є: консультації, клуби «Молода сім’я», «Жіночій клуб»; факультативи «Знання про сім’ю», «Етика та психологія сімейного життя», доцільні етичні бесіди, диспути й дискусії, психологічні практикуми, рольові та ділові ігри, змістом яких є опрацювання готовності молоді до вступу у шлюб. Наприклад, «Громадянський шлюб. За чи проти?», «Від сім’ї іде щастя на землі», «Любов, кохання, потяг», «Правові основи сім’ї та шлюбу» і ін.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]