Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Diplom_Osipov.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
1.94 Mб
Скачать

1.4 Фундаментальне та прикладне значення вивчення циклонів

Як тропічний, так і позатропічний циклон є одним з найбільш катастрофічним явищем в природі, тому він має велике значення як в природі, так і житті людини. Руйнівна властивість тайфунів та ураганів здійснюється в наслідок сумісної дії колосальної сили вітру, величезної кількості випадаючих опадів, штормового рівня підйому океану та утворюючих ся при цьому гігантських за висотою хвиль.

Як вже вище зазначено при перебігу циклону, спостерігаються великі швидкості вітру. Часто при проходженні ураганів випадають зливові дощі та град. Відомі випадки, коли в районах бушуючих тайфунів поверхні бухт покривалися мертвою рибою, померлою внаслідок перезбитку прісної води. Також великі хвилі викликають великої руйнації. Наприклад, проходження над Японськими островами тайфуну з тиском в центрі 920 мбар, рівень води в районі міста Осака збільшився на 2 метра, у результаті чого за 10 хвилин був нанесений колосальний збиток цьому портовому місту. Померло близько З тисяч людей, а більше ніж 15 тисяч було поранено.

Циклони на шляху руху, зазвичай наносять величезний матеріальний збиток та уносять чимало людських життів. Відбувається це щорічно, або навіть декілька разів на рік. Наприклад, влітку 1961 року тропічні циклони нанесли величезної руйнації на берегах Атлантики та Тихого океану. Один із них, названий ім'ям Карл, 6 вересня із Мексиканської затоки змістився в штати Техас та Луїзіана. Місто Лавлестон, розташоване на берегу цієї затоки, було майже зруйноване (Додаток Е). Інший тропічний циклон- Деббі, виниклий поблизу островів Зеленого Мису, перемістився до Британських островів, де також наніс колосальні матеріальні збитки та забрав життя декількох людей. В районі Маршаллових островів4 вересня1995 року, тайфун, що зародився над Тихим океаном, декілька днів бушував на острові Тайвань. Декілька пізніше, тут вже виник циклон Ненсі, в якому швидкість вітру перевищувала300 км/год.,15 вересня він приблизився до південних берегів Японії та пройшов вздовж островів до північного-сходу, зруйнувавши на своєму шляху багато тисяч будинків. При цьому померло більше 150 людей та було поранено більше 2 тисяч. В більшості районах перервався залізничний зв'язок, зупинилася постача електроенергії. Проходження тайфуну Ненсі супроводжувалося сильними зливами, тому прибережні райони були затопленні. 17 вересня тайфун вийшов в Охотське море та наніс руйнації на півдні остову Сахалін. Тропічний циклон Ненсі по руйнівній силі перевищив всі тайфуни останніх років.

За даними спостережень, тропічний циклон - Інес, що пройшов з 23 вересня по 10 жовтня 1966 року шлях від узбережжя Африки до карибського моря та Мексиканської затоки, був також дуже інтенсивним. З часів урагану Флора (1963 року) цей циклон причинив найбільші руйнації на той час. Швидкість вітру в його системі досягала 85 м/с., (більше ніж 350 км/год.). Над Малими Антильськими островами швидкість вітру досягала 50-60 м/с. на острові Гваделупа було поранено 70 та померло 40 чоловік, близько 6 тисяч залишилося без дому внаслідок цього стихійного лиха. В останні два дні цей ураган зруйнував на острові Гаїті декілька тисяч домівок, та уніс життя близько 500 чоловік. В районі острову Куба, швидкість вітру в циклоні зменшилась до 40-50м/с., але і тут були нанесені великі руйнації. В перших числах жовтня циклон перемістився в Атлантичний океан, а потім знову з'явився над Кубою та Мексиканською затокою, звідки направився на Мексику, де втратив свою інтенсивність, але вже і тут зміг зруйнувати понад 2 тисяч будинків. В Гавані цей ураган менше ніж за ЗОгодин (6-7жовтня), вилив майже 300 мм. опадів [41, с. 137-139].

Це описи лише декількох значних циклонів минулого століття. Проте вони забрали життя біля трьох тисяч людей. У таблиці 1.2 наведено перелік

наймогутніших за своєю руйнацією, принесеному збитку, по числу померлих людей та по своїм розмірам циклонів за історію їх дослідження.

Таблиця 1.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]