Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПРОГРАМА з І.Укр м..doc
Скачиваний:
39
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
269.82 Кб
Скачать

Методичні рекомендації по виконанню науково-дослідних та курсових робіт з історії мистецтва.

Науково-дослідницька робота студентів є обов’язковою складовою навчального процесу у вищій школі. Вона створює можливість узагальнення та поглиблення науково-теоретичних та практичних знань, творчих здібностей студентів. Вимоги, що ставляться до науково-дослідницьких проектів, активізують творчий пошук і зобов’язують до самостійного опрацювання проблеми. Розпочинаючи науково-дослідницьку діяльність з молодших курсів, студенти мають змогу поетапно удосконалювати методику дослідницької діяльності і наукової стилістики.

Курсова робота з історії мистецтва є важливою формою науково-дослідницької діяльності студентів спеціальності «Образотворче мистецтво» і завершальною фазою вивчення історії зарубіжного та українського мистецтва як базових взаємопов’язаних теоретичних дисциплін фахового блоку. Це дослідження – важливий етап підготовки до виконання дипломної чи магістерської роботи і майбутньої професійної діяльності. Виконання курсової роботи переслідує досить складну мету:

1) збагнути логіку художнього процесу,

2) дати оцінку певним мистецьким явищам, визначити їх художньо- історичне значення,

3) виявити навички науково-творчого мислення.

Провідним принципом виконання курсової роботи є орієнтація на вивчення вітчизняного та місцевого матеріалу у співставленні з загальними тенденціями художнього процесу у конкретний період. Такий підхід відкриває широкі можливості для ініціативи і прояву самостійності в роботі, робить більш значущими студентські дослідження. зорієнтовані на збагачення наших знань про історію та сучасний розвиток вітчизняної образотворчості. У виборі теми слід віддавати перевагу місцевим виставкам, художнім промислам (Петриківка), творчості молодих майстрів свого регіону, архітектурним пам’яткам міста і області. Для студентів заочної форми навчання об’єктом дослідження можуть стати відповідно їх місцеві художні музеї. Наприклад, експонати Дніпропетровського художнього музею тощо.

По кожному з можливих різновидів курсових досліджень пропонується низка орієнтовних тем і студенти можуть вибрати для роботи одну з них, або сформулювати за аналогією цікаву для себе тему. Обираючи тему курсової роботи, слід враховувати свої можливості по збиранню ілюстративного матеріалу (репродукції з періодики, фотографії, листівки, слайди, схеми). Необхідно мати на увазі і доступ до інформативної бази, оскільки пошук самостійного рішення, формування власної думки щодо певних мистецьких явищ поєднуються у дослідженні з необхідністю вивчення і оперування якомога більшою кількістю фахової літератури з обраного питання.

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Криворізький державний педагогічний університет

Факультет мистецтв

Кафедра образотворчого мистецтва