Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42_xG5 / Тема10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
75.78 Кб
Скачать

Переломи кісток рук і пальців.

Перша допомога: прибинтувати кисть руки до шини; при цьому пальці повинні бути трохи зігнуті. Руку підвісити на косинці до шиї.

6. Опіки можуть бути термічні, хімічні й електричні. По важкості розрізняють чотири ступені опіків: перша – почервоніння і набряк шкіри; друга – водяні пухирі; третя – омертвіння шкіри; четверта – обвуглення шкіри, ураження м'язів, сухожиль і кісток.

При термічних і електричних опіках, надаючи допомогу, не можна торкатися руками обпалених ділянок шкіри, змазувати їх мазями, жирами, присипати питною содою і т.п. Не можна відривати шматки одягу, що пристали, тканини і т.д., розкривати пухирі. При опіках першого ступеня потрібно накласти на обпалену ділянку шкіри стерильну пов'язку. При важких опіках потерпілого загорнути в чисте простирадло чи тканину, не роздягаючи його, укрити тепліше, напоїти чаєм, створити спокій до прибуття лікаря.

При частому пульсі потерпілому дають 15...20 крапель настойки валеріани. Обпечене обличчя закривають стерильною марлею.

При опіках очей робити холодні примочки розчином борної кислоти (половина чайної ложки на склянку води).

Наслідки хімічного опіку в значній мірі залежать від тривалості впливу хімічної речовини. Тому при наданні першої допомоги треба якомога швидше зменшити концентрацію і час впливу хімічної речовини. З цією метою уражене кислотою чи лугом місце швидко змивають водою (15 – 20хв.), потім роблять примочки (пов'язки) розчином питної соди (чайна ложка на склянку води) при опіку кислотою. При опіку шкіри лугом роблять примочки розчином борної кислоти (чайна ложка на склянку води). Очі і порожнина рота спочатку промивають водою, потім розчином питної соди (половина чайної ложки на склянку води) при попаданні кислоти і розчином борної кислоти (половина чайної ложки на склянку води) – при ураженні лугом. Якщо на шкіру чи в очі потрапили тверді шматочки хімічної речовини, їх треба раніше видалити, потім робити промивання й обробити пошкоджене місце розчином питної соди чи борної кислоти.

При потраплянні кислоти чи лугу в стравохід не можна промивати шлунок водою з викликом нудоти і нейтралізувати потраплену кислоту чи луг у шлунок. Якщо в потерпілого є нудота, йому можна дати випити не більш як 3 склянки води. Це зменшить припікальну дію кислоти на слизову оболонку. До приходу лікаря варто видалити слину і слиз з роту потерпілого, укласти його і тепло укрити, на живіт покласти “холод”. Якщо з'явилися ознаки нестачі повітря, робити штучне дихання “з рота в ніс”.

Соседние файлы в папке 42_xG5