Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

42_xG5 / Тема6

.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
29.18 Кб
Скачать

1 Закон України “Про дорожній рух” і ПДР.

2 Обов'язки пішоходів і пасажирів по забезпеченню БД.

3 Дорожні знаки.

4 Засоби регулювання дорожнього руху.

5 Перевезення людей.

6 Порядок і правила руху транспорту на території підприємства.

Тема № 6: ДОРОЖНІЙ РУХ

1) ПДР відповідно до закону України “ОДР” встановлюють єдиний порядок дорожнього руху на всій території України .

2) Пішоходи повинні рухатися по тротуарах і пішохідних доріжках, тримаючись правої сторони. У темну пору доби пішоходи повинні вжити заходи, щоб виділити себе на проїзній частині чи узбіччі. Повинні рухатися тільки по пішохідних переходах, а якщо немає переходу, повинні рухатися перпендикулярно проїзної частини, де добре видно дорогу з обох сторін. Пішоходам забороняється:

- виходити на проїзну частину, не переконавшись про відсутність небезпеки;

- допускати самостійний, без догляду дорослих, вихід дітей на проїзну частину;

- переходити не по переходу;

- затримуватися на проїзній частині, якщо це не пов'язано з безпекою.

Якщо пішохід причетний до ДТП, він зобов'язаний допомогти потерпілому, записати прізвища й адреси очевидців, повідомити в міліцію про подію і чекати на їх прибуття.

3) Дорожні знаки служать для попередження водіїв про небезпеку на шляху, деяких обмеженнях чи забороні руху тих чи інших транспортних засобів на окремих ділянках доріг - вулиць, вказівки напрямку руху, оповіщення про дорожні обставини і повідомлення даних, що поліпшують користування дорогами, вулицями, а також для обмеження стоянок транспортних засобів.

Попереджувальні знаки не вводять обмежень, а попереджають про підвищення уваги і вибір такої швидкості руху, щоб запобігти ДТП (червоний трикутник).

Заборонні знаки установлюють визначений режим руху транспортних засобів і пішоходів (червоне коло).

Наказові знаки показують обов’язкові напрямки руху або дозволяють деяким категоріям учасників рух по проїзній частині чи окремих її ділянках, а також запроваджують або скасовують деякі обмеження (блакитне коло).

Інформаційно-вказівні знаки попереджають про особливості дорожньої обстановки чи інформують про розташування на шляху проходження об'єктів, позначених на цих знаках (блакитний прямокутник).

4) Засоби регулювання дорожнього руху. Для регулювання руху використовуються світлофори і регулювальники.

Сигнали регулювальника (положення його корпуса, жести руками, у тому числі з жезлом чи диском з червоним світловертальником) мають наступні значення:

1. руки витягнуті в сторони, опущені чи права рука зігнута перед грудьми:

- з лівої і правої сторони - дозволений рух трамваю прямо, автомобілям і мотоциклам (авто) - прямо і праворуч, пішоходам дозволено переходити проїзну частину з боку грудей і спини;

- з боку грудей і спини - рух усіх транспортних засобів заборонено;

2. права рука витягнута вперед:

- з лівої сторони - дозволений рух трамваю ліворуч, авто - у всіх напрямках;

- з боку грудей - усьому транспорту дозволений рух тільки праворуч;

- з правої сторони і спини - рух транспорту заборонений;

- за спиною - дозволено переходити проїзну частину пішоходам;

3. рука піднята вгору:

- рух усіх транспортних засобів і пішоходів заборонено у всіх напрямках.

5) Перевозити людей може водій, що має стаж, більше 3 років. У вантажному автомобілі перевозити таку кількість людей, скільки сидячих місць.

Забороняється перевозити людей поза кабіною, дітей до 12років на передньому сидінні і на задньому сидінні мотоцикла; дітей до 16 років у кузові будь-якого вантажного автомобіля й організовані групи дітей у темний час доби.

6) Всі електрокари повинні бути оснащенні надійним поворотним пристроєм; надійними гальмами, що автоматично діють при знятті лівої ноги з педалі; звуковими, а у ночі світловими сигналами.

Швидкість руху у середині приміщення не більше 6 км/годину, на території підприємства - не більше 10 км/годину, при поворотах і виїзді через кут - 3 км/годину з подачею звукового сигналу.

Соседние файлы в папке 42_xG5