Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
42_xG5 / Тема10.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
75.78 Кб
Скачать

4. Перша допомога при ураженні електричним струмом:

- як найшвидше звільнити від струмопровідних частин;

- швидко виключити напругу рубильником чи вимикачем;

- для звільнення від струмопровідних частин чи дроту напругою до 1000 В., користуються ціпком, дошкою чи іншим сухим предметом, що не проводить електричний струм, дроти перерубують сокирою чи інструментом з ізольованими ручками, кожен дріт окремо;

- можна відтягнути за одяг, але не доторкатися при цьому до

навколишніх металевих предметів і відкритим частинам тіла

потерпілого;

- під напругою більш 1000 В треба одягнути діелектричні рукавички,

взути чоботи і діяти штангою чи ізолюючими кліщами;

- якщо струмопровідна частина (дріт) доторкається до землі, тоді

варто пам'ятати про небезпеку крокової напруги, тому після

звільнення від струмопровідних частин, того що потерпів необхідно

винести з зони крокової напруги;

- місцеві опіки перев'язують як рану;

- при клінічній смерті роблять штучне дихання, а у випадку

фібриляції серця зовнішній масаж серця.

5. Перелом чи вивих нижньої кінцівки виявляється за неприродною формою місця перелому, припухлості суглоба, болю. Задача першої допомоги – забезпечити спокій і охолодження ушкодженої кінцівки.

Це допоможе зменшити болючі відчуття і попередити ушкодження здорових тканин тіла в місцях перелому при доставці потерпілого в лікувальний заклад.

Спокій ушкодженої кінцівки можна забезпечити накладенням шини, фанери, картону і т.д. При накладанні шини треба, щоб один кінець її був вище краю таза, інший досягав п'яти. При накладанні і закріпленні шини пов'язками по можливості не змінювати положення ушкодженої кінцівки.

При переломі ребер виникає біль при кашлі, подиху і рухах. Для надання допомоги необхідно туго забинтувати чи стягти рушником груди при видиху.

До забитого місця необхідно прикладати холод, потім щільно забинтувати. Забите місце не слід розтирати, змазувати йодом чи накладати зігрівальний компрес: це веде до посилення болю.

Розтягування сухожиль викликає різкий біль у суглобі і припухлість. Першу допомогу роблять так само, як при забитих місцях.

Перелом кісток рук, як і при переломах кісток нижніх кінцівок, вимагає накладання шини. Якщо шини не виявилося, руку варто підвісити на косинці до шиї і прибинтувати її до тулуба. При вивиху між рукою і тулубом підкласти згорток з одягу. До місця ушкодження прикладати холод.

Соседние файлы в папке 42_xG5