Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / _нфраструктура.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
784.38 Кб
Скачать

Основні терміни

Інфляція

Рівняння кількісної теорії грошей

Індекси цін

Чинники інфляції попиту

Дефляція

Надмірний урядовий попит

Помірна інфляція

Надмірний приватний попит

Галопуюча інфляція

Надмірний іноземний попит

Гіперінфляція

Чинники інфляції витрат

Інфляція попиту

Зміна реальних доходів населення

Інфляція витрат

Знецінення фінансових активів

Спіраль «ціни—зарплата»

Порушення відносин між позикодавцями і позичальниками

Сподівана інфляція

Зниження мотивації до інвестування

Несподівана інфляція

Перерозподіл доходів між приватним сектором і державою

Теорія адаптивних сподівань

Крива Філіпса

Теорія раціональних сподівань

Безробіття

Інфляційні чинники

Інфляція повної зайнятості

Надмірний сукупний попит

Циклічне безробіття

Надмірні сукупні видатки

Крива Філіпса у довгостроковому періоді

Надмірна грошова маса

Контрольні запитання та завдання

1. Дайте визначення трьом видам інфляції (помірній, галопуючій та гіперінфляції) та охарактеризуйте економічні умови, в яких спостерігається кожна з них.

2. В чому полягає відмінність між інфляцією попиту та інфляцією витрат і які наслідки виникають в економіці за умов, якщо вони знаходяться між собою в причинно-наслідковій залежності?

3. Розкрийте механізм формування цінових сподівань за теоріями адаптивних і раціональних сподівань і порівняйте ці теорії між собою.

4. Що є спільним і відмінним в кейнсіанській та монетаристській теоріях щодо пояснення причин інфляції?

5. Назвіть і охарактеризуйте чинники інфляції попиту і чинники інфляції витрат; визначіть роль грошової маси в інфляційному механізмі.

6. Які економічні та соціальні наслідки може викликати інфляція? Назвіть основні наслідки від гіперінфляції в Україні у 90-х роках ХХ століття.

7. Чим відрізняється сучасна крива Філіпса від її раннього варіанту?

8. Поясність чому в довгостроковому періоді крива Філіпса має вигляд вертикальної лінії, що бере свій початок в точці потенційного ВВП.

9. Які зміни відбудуться на кривій Філіпса, якщо збільшиться циклічне безробіття або зростуть інфляційні очікування?

10. Припустімо, що крива Філіпса описується таким рівнянням: . На скільки процентів потрібно збільшити циклічне безробіття, щоб знизити інфляцію на 2 процентних пункти при інших незмінних умовах?

Як ми знаємо, економіка складається з чотирьох агрегатів: домогосподарства, підприємства, держава і решта світу (іноземці). До цього часу ми розглядали економіку як сукупність всіх чотирьох агрегатів. Але врахуємо, що їх роль в причинно-наслідковому механізму функціонування економіки є різною. При цьому головну роль відіграють домашні господарства і підприємства, сукупність яких формує приватну закриту економіку. Частина ІІІ спирається на припущення, що вся економіка є приватною закритою економікою. В такій спрощеній економіці немає держави і решти світу, а її суб’єктами є лише домогосподарства і підприємства, економічна діяльність яких відбувається в умовах чистого ринку.

Частина третя відкривається розділом 7, який присвячено головному компоненту сукупних видатків — споживанню домогосподарств. Предметом цього розділу є дохід домогосподарств, що слугує джерелом їх споживання, інструментарій кейнсіанської функції споживання та функції споживання, які враховують міжчасовий вибір споживача. В розділі 8 розкривається теорія, приватних інвестицій. Розглядається зв’язок інвестицій з основним капіталом, кейнсіанська та неокласична функції інвестицій, проста інвестиційна функція та зв’язок інвестицій із заощадженнями. В розділі 9 видатки на споживання та інвестиції об’єднуються в сукупні видатки приватної закритої економіки. Висвітлюються методи визначення рівноважного ВВП, що ґрунтуються на сукупних видатках; механізм мультиплікатора видатків та роль сукупних видатків у виникненні рецесійного або інфляційного розриву. В розділі 10 розглядається економічна динаміка в двох аспектах. Спочатку зосереджується увага на економічному зростанні, яке визначає динаміку обсягів виробництва в довготривалому періоді, тобто тренд економіки. Потім здійснюється аналіз проблеми економічних циклів, які пояснюють динаміку обсягів виробництва у короткостроковому періоді, тобто їх коливання навколо тренду.

Соседние файлы в папке makro