Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / _нфраструктура.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
784.38 Кб
Скачать

Основні терміни

Економічне зростання

Приріст населення

Економічний розвиток

Граничні інвестиції

Екстенсивне зростання

Технічний прогрес

Інтенсивне зростання

Ефективність праці

Кейнсіанська теорія економічного зростання

Золоте правило нагромадження капіталу

Ендогенні теорії економічного зростання

Капіталоозброєність за Золотим правилом

Модель Солоу

Метод обліку економічного зростання

Передумови моделі Солоу

Частка праці у виробленому продукті

Продуктивність праці

Частка капіталу у виробленому продукті

Капіталоозброєність

Сукупна продуктивність факторів

Інвестиції

Залишок Солоу

Нагромадження капіталу

Економічний цикл

Амортизація

Фази економічного циклу

Стійка капіталоозброєність

Економічний тренд

Економіка у стійкому стані

Теорії економічного циклу, що спираються на зовнішні фактори

Теорії економічного циклу, що спираються на внутрішні фактори

Контрольні запитання та завдання

1. Що таке економічне зростання і в яких формах воно може відбуватися?

2. Розкрийте основні положення кейнсіанської теорії економічного зростання.

3. Розкрийте основні положення неокласичної теорії економічного зростання.

4. Назвіть головні передумови моделі Солоу.

5. Поясність, як впливають на капіталоозброєність окремі фактори (нагромадження капіталу, приріст населення, технічний прогрес).

6. Які висновки випливають із моделі Солоу?

7. Запишіть рівняння, яке пов’язує темп економічного зростання з темпами приросту окремих факторів, та прокоментуйте його побудову.

8. Дайте визначення економічного циклу і охарактеризуйте його окремі фази.

9. Розкрийте теорії, які пояснюють причини циклічних коливань в економіці.

10. Припустімо, що економіка перебуває у стійкому стані і зростає з темпом 3,68 %. При цьому темп зростання капіталу = 4 %, темп зростання населення = 1,2 %; частка капіталу у виробленому продукті = 0,35. Обчисліть темп зростання сукупної продуктивності факторів та її частку у виробленому продукті.

11. Припустімо, що в гіпотетичній економіці обсяг капіталу на початок року склав 25 млрд грн, чисельність робочої сили = 20 млн чол., d = 9 %, n = 1 %, g = 2 %. Обчисліть обсяг інвестицій, який необхідний для забезпечення стійкої капіталоозброєності.

Як ми знаємо, головним координатором економічної діяльності є ринок. «Невидима рука» ринку регулює найважливіші параметри національної економіки: обсяг виробництва, рівень зайнятості та інфляції. Проте ринок не є самодостатньою формою організації національного виробництва, а має певні вади. Тому в економіці сучасних країн ринкове саморегулювання економіки з об’єктивною необхідністю доповнюється державним регулюванням. Це означає, що економіка будь-якої країни сучасного світу є змішаною, в якій ринкова система і держава розподіляють між собою відповідальність за ефективність економічної діяльності. Отже, об’єктом аналізу четвертої частини підручника є змішана закрита економіка, тобто економіка без врахування її зв’язків з рештою світу.

Природно, що аналіз змішаної закритої економіки розпочинається з висвітлення ролі держави в системі макроекономічного регулювання. Цьому питанню присвячено розділ 11, в якому показується як держава впливає на економічний кругообіг через взаємодію з домогосподарствами і підприємствами та які зміни вона вносить в параметри економічної рівноваги, а також розкриваються засади стабілізаційної політики держави та полеміка навколо цієї політики. Розділ 12 висвітлює інструменти фіскальної політики та їх вплив на ВВП. При цьому розкривається вплив податків на мультиплікатор видатків, види фіскальної політики та її зв’язок з державним бюджетом.

У розділі 13 розкриваються засади монетарної політики: цілі, інструменти, передатний механізм та наслідки впливу цієї політики на економіку в короткостроковому і довгостроковому періодах на основі інструментарію моделі . В розділі 14 подається модель, яка є основним тлумаченням кейнсіанської теорії сукупного попиту в закритій економіці і аналітичним засобом обґрунтування мобілізаційної політики. В межах цього розділу виводяться функції кривихіта показується роль моделіу визначені ефективності фіскальної та монетарної політики.

Соседние файлы в папке makro