Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
makro / _нфраструктура.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
784.38 Кб
Скачать

Основні терміни

Дискреційна фіскальна політика

Рейганоміка

Державні закупівлі

Стабілізаційна функція фіскальної політики

Мультиплікатор видатків

Бюджетна функція фіскальної політики

Чисті податки

Концепція збалансування бюджету на щорічній основі

Дискреційна зміна чистих податків

Концепція збалансування бюджету на циклічній основі

Мультиплікатор податків

Концепція функціональних фінансів

Мультиплікатор збалансованого бюджету

Фактичний бюджет

Державний бюджет

Бюджет за повної зайнятості

Недискреційна (автоматична) фіскальна політика

Бюджетний дефіцит

Автоматична зміна чистих податків

Фактичний дефіцит

Автоматичні стабілізатори

Структурний дефіцит

Механізм автоматичних стабілізаторів

Циклічний дефіцит

Ефект гальмування динаміки ВВП

Фінансування бюджетного дефіциту

Теорія економіки пропозиції

Внутрішні державні позики

Модель

Державний борг

Політика низького оподаткування

Боргове фінансування

Крива Лафера

Внутрішній державний борг

Надмірний рівень оподаткування

Зовнішній державний борг

Оптимальна податкова ставка

Емісійне (грошове) фінансування

Контрольні запитання та завдання

1. Використовуючи графічну модель «кейнсіанський хрест», поясність мультиплікативний вплив державних закупівель і чистих податків на ВВП.

2. Поясність чому чисті податки, які змінюються автоматично, називаються автоматичними стабілізаторами?

3. Докажіть математично, що мультиплікатор збалансованого бюджету дорівнює одиниці.

4. Напишіть і поясніть формулу, яка визначає ефект гальмування динаміки ВВП, що спричиняється автоматичними стабілізаторами.

5. Розкрийте основні положення теорії економіки пропозиції і продемонструйте за допомогою графічної моделі вплив зниження податків на ВВП і ціни.

6. Розкрийте і продемонструйте на графіку ідею кривої Лафера.

7. Зробіть порівняльний аналіз концепцій збалансування державного бюджету.

8. Дайте визначення фактичного, структурного і циклічного дефіцитів. Продемонструйте співвідношення між ними на графіку.

9. Поясність чому структурний бюджетний дефіцит має здатність відображати ефективність дискреційної фіскальної політики?

10. Зробіть порівняльний аналіз джерел фінансування бюджетного дефіциту.

11. Маємо умови: с = 0,8; t = 0,25. Припустімо, що державні закупівлі збільшилися на 800 млн грн, а чисті податки — на 60 млн грн. Обчисліть приріст ВВП.

12. Маємо умови: с = 0,8; t = 0,25. Припустімо, що уряд передбачає збільшити ВВП на 1200 млн грн. Визначіть, на яку величину він має зменшити чисті податки.

13. Маємо умови: с = 0,75; t = 0,2. Припустімо, що уряд збільшив державні закупівлі на 800 млн грн. Визначіть чому дорівнює ефект гальмування зростаючої динаміки ВВП, що спричиняється автоматичними стабілізаторами.

Розділ 13 підсумки

1. Всі цілі монетарної політики поділяються на кінцеві та проміжні. Кінцеві цілі — це такі макроекономічні змінні, від яких залежить рівень економічного розвитку країни і на досягнення яких монетарна політика має націлювати весь комплекс своїх заходів. До таких цілей відноситься зростання реального ВВП, зменшення безробіття та зниження інфляції. Окремі кінцеві цілі можуть вступати в протиріччя між собою. Якщо зростання реального ВВП узгоджується із зниженням безробіття, то зменшення інфляції може суперечити зростанню реального ВВП і зниженню безробіття. Конфлікт цілей монетарна політика може розв’язувати лише на основі принципу пріоритетів.

2. Монетарна політика спирається на певний ланцюг причинно-наслідкових зв’язків, в якому кінцеві цілі є завершальною ланкою. Тому вона не може впливати на кінцеві цілі безпосередньо. Для цього використовуються проміжні цілі. До проміжних цілей належать такі макроекономічні змінні, які опосередковують вплив інструментів монетарної політики на кінцеві цілі. До їх складу можна віднести темпи приросту грошової маси, зміна процентної ставки, обсяг кредитування, рівень заборгованості тощо. Головними серед них є темп зростання грошової маси та зміна процентної ставки. Але проміжні цілі, як правило не узгоджуються між собою. Тому проблема вибору проміжних цілей вирішується в залежності від пріоритету відповідних їм кінцевих цілей. Для досягнення цілей монетарної політики центральний банк застосовує ряд інструментів. Серед них головними є такі: операції на відкритому ринку, операції на валютному ринку, облікова ставка, норми обов’язкового резервування.

3. Операції на відкритому ринку — це купівля/продаж центральним банком цінних паперів на відкритому ринку. До таких цінних паперів відносяться облігації внутрішньої державної позики, облігації зовнішньої державної позики, депозитні сертифікати центрального банку тощо. За допомогою цих операцій центральний банк впливає на банківські резерви і в такий спосіб змінює грошову масу. Операції на валютному ринку — це валютні інтервенції, які здійснюються у формі куплі/продажу центральним банком іноземної валюти. Ці операції теж безпосередньо впливають на банківські резерви, що дозволяє змінювати грошову масу. Облікова ставка — це процентна ставка, по якій центральний банк надає кредити комерційним банкам. Змінюючи облікову ставку, він регулює попит комерційних банків на свої кредити і в такий спосіб впливає на їх резерви і грошову масу. Норма обов’язкового резервування — це мінімальна норма депозитів, які комерційні банки зобов’язані зберігати на рахунках центрального банку. Змінюючи цю норму, центральний банк змінює банківські надлишкові резерви та грошовий мультиплікатор і у підсумку грошову масу.

4. Сукупність причинно-наслідкових зв’язків, які пов’язують пропозицію грошей з кінцевими цілями монетарної політики, називається передатним механізмом монетарної політики. Існує два підходи до передатного механізму монетарної політики: кейнсіанський і монетаристський. Кейнсіанці при обґрунтуванні монетарного передатного механізму намагаються пояснити як пропозиція грошей впливає на відповідний компонент сукупного попиту і в підсумку на реальний ВВП. Згідно з ранньою кейнсіанською моделлю монетарного передатного механізму збільшення пропозиції грошей зменшує процентну ставку, яка збільшує інвестиції, що викликає зростання сукупного попиту і ВВП. В такій моделі центральним каналом, що реалізує здатність пропозиції грошей впливати на кінцеві цілі монетарної політики, є канал процентна ставка — інвестиції. Але на думку монетаристів, цим каналом не обмежується вплив монетарної політики на економіку. Сприймаючи це зауваження, сучасні кейнсіанці обґрунтували ряд інших каналів.

5. До інших каналів, що реалізують здатність пропозиції грошей впливати на кінцеві цілі монетарної політики, неокейнсіанці відносять наступні. Канал інвестиції як функція курсу акцій. Такий канал з’являється внаслідок того, що при збільшенні пропозиції грошей утворюється їх надлишок. Це збільшує попит на акції, що підвищує їх курс і посилює схильність підприємств до інвестування. Канал споживання як функція багатства. В межах цього каналу курс акцій теж присутній. Але наразі його зростання, викликане збільшенням пропозиції грошей, збільшує багатство домогосподарств та їх споживання, що у підсумку спричиняє зростання сукупного попиту і реального ВВП. Канал споживання як функція процентної ставки. В межах даного каналу зниження процентної ставки, викликане збільшенням пропозиції грошей, збільшує споживання домогосподарств, сукупний попит і реальний ВВП. Канал чистий експорт як функція валютного курсу. Згідно з цим каналом зниження процентної ставки, спричинене приростом грошової маси, зменшує попит на вітчизняні фінансові активи. Це знижує валютний курс і збільшує чистий експорт, що у підсумку стимулює зростання сукупного попиту і реального ВВП.

6. В основі монетаристського підходу до монетарного передатного механізму лежить рівняння кількісної теорії грошей. Згідно з цим рівнянням швидкість обігу грошей є стабільною. За цих умов приріст грошової маси визначає адекватний приріст сукупного попиту, який втілюється у зростання номінального ВВП. Отже, монетаристська модель передатного механізму монетарної політики не розкриває ті канали, за допомогою яких ринок трансформує збільшення пропозиції грошей в зростання сукупного попиту і номінального ВВП. Відсутність таких каналів дозволяє монетаристам дуже вільно маніпулювати висновками щодо наслідків монетарної політики, оскільки за таких умов ці висновки не можна ні довести ні спростувати.

7. Серед всіх каналів монетарного передатного механізму найбільше визнання має канал процента ставка — інвестиції. Тому для визначення наслідків впливу монетарної політики на економіку спираються на канал процентна ставка — інвестиції. У форматі графічної моделі аналіз наслідків монетарної політики доцільно розглядати окремо в короткостроковому і довгостроковому періодах. Згідно з моделлюу короткостроковому періоді монетарна експансія викликає такі основні наслідки: зниження процентної ставки, збільшення реального ВВП, зростання цін (інфляція). У довгостроковому періоді монетарна експансія спричиняє інші наслідки: зростання цін пропорційно збільшенню пропозиції грошей, зростання номінальної процентної ставки пропорційно зростанню цін і незмінність реальної процентної ставки, зростання номінального ВВП пропорційно зростанню цін і незмінність реального ВВП.

Соседние файлы в папке makro