Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МОЙ отчет по практике аЕ.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
222.38 Кб
Скачать

Висновки

  1. Дослідне господарство «Велика Бакта» при Закарпатському інституті АПВ УААН - це державне аграрне підприємство, спеціалізацією якого є виробництво якісного насіння з розвиненим племінним скотарством та свинарством. ДПДГ «В.Бакта» - це середнє підприємство. Виробничий напрямок підприємства зерново-м’ясний. В структурі валової продукції рослинництво складає 59 %.

  2. Підприємство є збитковим, про що свідчать фінансові річні звіти за три останні роки 2009-2011. Однією з причин цьому є досить висока собівартість продукції і рослинництва, і тваринництва. Крім цього в останні роки розвитку господарства не сприяли природні умови.

  3. Кількість справної сільськогосподарської техніки на підприємстві щорічно скорочується внаслідок старіння обладнання і втрати ним своїх експлуатаційних властивостей. Це негативно позначається на діяльності дослідного господарства.

  4. Найвагомішою галуззю є зерновиробництво. Господарство займається не вирощуванням зерна для подальшої переробки, а вирощує насіння високих репродукцій зернових культур, рекомендованих для вирощування в даній зоні. Основними каналами збуту є підприємства і господарства різних форм власності, які займаються зерновиробництвом в Закарпатській області і хочуть придбати такі сорти зернових, які максимально підходять для вирощування з метою отримання високих врожаїв та максимізувати прибутки.

  5. Наше господарство не є переробним підприємством, тому не завдає великої шкоди навколишньому середовищу, оскільки займається науково-дослідною діяльністю щодо виведення елітних сортів рослинництва та порід тварин.

  6. Мною була досліджена більш глибша тема зернових, а саме насінництво. Головними напрямками функціонування системи насінництва є:

  • дотримання своєчасного проведення раціонального сортооновлення і сортозаміни рекомендованими сортами та гібридами;

  • дотримання технологічних і методичних вимог насінництва щодо збереження сортової чистоти, біологічних і урожайних властивостей сорту та посівних якостей насіння;

  • проведення сертифікації усіх партій насіння призначених для реалізації;

  • розширення та вдосконалення мережі виробничих структур різних форм власності з насінництва;

  • розвиток матеріально-технічної бази для виробництва насіння зернових культур;

  • впровадження сучасних методів відбору проб, визначення сортових і посівних якостей насіння.

  1. Для подальшого розвитку насінництва та вирощування зернових культур Науково -дослідна станція розробила програму удосконалення виробництва зерна на період до 2015 року. Науково-дослідна станція Закарпатського Інституту агропромислового виробництва надає програму розвитку зернових культур до 2015 року. Збільшення обсягів виробництва зерна буде здійснено шляхом впровадження наступної системи заходів:

  • впровадження інтенсивного ведення галузі зерновиробництва;

  • підвищення урожайності зернових культур шляхом впровадження сучасних технологій;

  • удосконалення землекористування, структури посівів, попередників, обробітку ґрунту; впровадження сучасних сортів і гібридів, покращення ведення насінництва;

  • внесення мінеральних добрив в розрахунку на запланований урожай;

  • проведення хімічної меліорації земель, інтегрованого захисту рослин;

  • підвищення якості зерна;

  • науково-методичного забезпечення, розвитку ринку зерна;

  • оснащення господарств сучасною технікою;

  • освоєння ресурсозаощадних технологій;

  • більш раціонального використання біокліматичного потенціалу і зональних природно-кліматичних умов у нарощуванні виробництва зерна.

  1. Щодо природоохоронної діяльності підприємства то мною була розглянута природоохоронна программа підприємства, що має на меті забезпечення екологічного використання грунтів для сільськогосподарської діяльності. У 2011 році була створена природоохоронна програма, що включає в себе:

  • Родючість, охорона і раціональне використання ґрунтів

  • Розробити систему екологогосподарського діагностування та нормування мікроелементів у ґрунтах з урахуванням вимог основних сільськогосподарських культур

  • Розробити теоретичні основи застосування мікроелементів в ґрунтах Закарпаття та методи комплексного управління поживним режимом з урахуванням біологічних особливостей сільськогосподарських культур

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ

  1. Іваненко Ф.В.Технологія виробництва і переробки продукції рослинництва: Навч.посібник - К.:КНЕУ, 2008.

  2. Андрійчук В.Г. Економіка аграрних підприємств. – К.: КНЕУ, 2002 р.

  3. Чернявський О.А., Сівак В.К. Ефективне й раціональне використання деградованих земель. Чернівці “Зелена Буковина”. 2003 р.

  4. Стан навколишнього середовища і його вплив на трудові ресурси Закарпатської області / В.М. Трегобчук, Г.Д. Гуцуляк, Т.Г. Гуцуляк та інші.; За редакцією Г.Д. Гуцуляка – Чернівці: Прут, 2002.

  5. Ю.М.Дербаль, І.П.Ковтун. Агроекологічні основи землекористування в гірській зоні Українських Карпат. – 2003 р.

  6. Третяк А. Землевпорядний вісник. 2008 рік.

  7. Азізов С.М., Канінський П.К. Скупий О.М. організація виробицтва і аграрного бізнесу в сільськогосподарських підприємствах / За ред. С.П, Азізова. – К.; ІАЕ, 2001.

  8. Наукове забезпечення сталого розвитку сільського господарства. Полісся. Київ – 2004 р.

  9. Н 34 Наукове забезпечення розвитку агропромислового виробництва Закарпаття // М.Д. Федорюк , А.В. Балян, С.М. Кормош та ін.. Ужгород: ПП Данило С.І., 2011 .-291 с.