Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Nastya (4).docx
Скачиваний:
19
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
35.25 Кб
Скачать

Зміст

Вступ .

Глава I. Витоки і тенденції розвитку сім'ї та шлюбу - еволюція сімейно-шлюбних відносин.

1.1.Шлюб в давнину

Глава II. Форми організації шлюбу і сім'ї.

2.1.Соціальні функції сім'ї

2.2. Історичні типи шлюбу

2.3. Еволюція сім'ї та шлюбу

Глава III. Соціологічна характеристика ідеальної, на мою думку, сім’ї як соціального інституту та соціальної групи.

Висновок.

Література.

Вступ.

В останній час значно зросла увага до проблем шлюбу і сім'ї. Ми хочемо знати, що відбувається в сім'ї і чому такі часті розлучення, чому сім'я все частіше обмежується однією дитиною, в силу якихось причин безліч чоловіків і жінок, що відчувають потребу в любові і турботі, прагнуть віддати своє тепло близькій людині, залишаються самотніми.

Вступ до шлюбу, народження і виховання дітей, створення міцної сім'ї - справа аж ніяк не така проста. Успішно вирішувати це завдання великої суспільної значущості може лише той, хто вступає в шлюб з усвідомленням своєї величезної відповідальності.

Шлюб може існувати і в тому випадку, якщо подружжя далеко не завжди виявляють один про одного турботу, якщо їх сексуальна життя далеке від гармонії, якщо чоловік зловживає алкоголем або не завжди може пояснити, де він "пропадав". Але дослідження, проведені на великих групах людей, показують, що грубість і нетерпимість, зловживання алкоголем або подружні зради є високим фактором ризику розлучення. Інформація про те, які чинники більшою, а які - меншою мірою впливають на успішність подружжя, можуть спонукати людей серйозно задуматися про те, як їм зберегти сім'ю і зробити своє подружнє життя щасливим.

З сімейною атмосферою тісно пов'язане психічне і фізичне здоров'я людини. За деякими даними, в основі 42% всіх випадків, коли люди змушені були звертатися за медичною допомогою у зв'язку зі своїми психологічними проблемами, лежать подружні конфлікти.

Все вище сказане підводить до однозначного висновку: вихідний пункт профілактики негативних соціальних явищ - сім'я.

Актуальність представляє собою інтерес для дослідження, оскільки сім'я є одним з п'яти фундаментальних інститутів суспільства, надає йому стабільність і здатність заповнювати населення в кожному наступному поколінні. Одночасно сім'я виступає малою групою - самої згуртованої і стабільної осередком суспільства. Протягом свого життя людина входить до складу безлічі самих різних груп - у групу однолітків або друзів, шкільний клас, трудовий колектив, спортивну команду - але лише родина залишається тією групою, яку він ніколи не залишає.

Тому коли ми говоримо про найважливіше в соціальних інститутах - стовпах суспільства, то в числі перших називаємо сім'ю. Сім'я - головний інститут суспільства. У свою чергу інститут сім'ї включає безліч більш приватних інститутів, а саме інститут шлюбу, інститут споріднення, інститут материнства і батьківства, інститут власності, інститут соціального захисту дитинства та опіки та інші.

Шлюб - інститут, який регулює відносини між статями. У суспільстві сексуальні відносини регулюються комплексом культурних норм. Звичайно, статеві відносини можуть відбуватися поза, шлюбу, а сам шлюб може існувати і без них. Однак саме шлюб в людському суспільстві вважається єдино прийнятною, соціально схваленої та закріпленим законом формою, не тільки дозволених, але обов'язкових сексуальних стосунків подружжя.

У ході культурно-історичного розвитку змінювалася як форма сімейно-шлюбних відносин, а й сам зміст цих відносин, зокрема, між чоловіком і дружиною. З виникненням моногамії це зміна більшою мірою носило якісний характер. Розгляд причин виникнення тих чи інших форм шлюбу представляє інтерес для культурно-історичного аналізу, розгляду причин кризи сім'ї в даний час.

Глава I. Витоки і тенденції розвитку сім'ї та шлюбу - еволюція сімейно-шлюбних відносин.

1.1.Шлюб в давнину

Виникнення міської цивілізації, розвиток навичок письма і читання призвели до перших письмовим законам про шлюб, який з'явився у Стародавньому Вавілоні. Шлюб в ті часи був і економічної угодою: майбутній чоловік повинен був викупити дівчину у її батька. У всіх давніх культурах шлюб-угоду і шлюб-угода були звичайним явищем.

У Стародавньому Єгипті шлюб також полягав з економічних чи політичних міркувань. Часто в шлюб вступали брати і сестри, щоб не ділити спадкову землю або успадковані сім'єю державні пости.

Перша історична форма моногамії - патріархальна сім'я - управляється батьком, включає його нащадків, їхніх дружин і дітей, а також домашніх рабів.

Історія знає й епоху матріархату, коли в стародавньому суспільстві чільне місце займала жінка, але на те були свої особливі причини. Коли було накладено жорстке табу на інцест, утворився рід, як нова форма сім'ї, в основу якої як вже зазначалося, було покладено принцип спорідненості по материнській лінії. З огляду на те, що чоловіки і дружини були загальними, батьківську лінію простежити було фактично неможливо, і тому дійсно кровними родичами можна визнати було тільки матір та її дітей, які залишалися при ній і складали її, материнський, рід.

У період матріархату спадкування завжди йшло по жіночій лінії, а в шлюбних угодах власність нареченого часто передавалася у володіння нареченої. Багато фараонів одружилися у зв'язку з цим на своїх сестерах і навіть дочках, так як це допомагало зберегти трон, династію і спадщину.

Так Клеопатра (69 - 30 рр.. До н. Е..) Спочатку була дружиною свого старшого брата, потім після його смерті, - дружиною молодшого брата. Кожен цей шлюб давав їм право володіти Єгиптом.

У період рабовласництва в Стародавній Греції було відомо 4 типи жінок: 1) жриці - служительки різних культів, «містичні» жінки. 2) матрони - респектабельні, заміжні жінки, матері дітей (чоловіка називали на «ви», за зраду могла поплатитися життям або продавалася в рабство), 3) рабині, що були наложницями плебеїв; 4) гетери - освічені і обдаровані жінки (так звані « жінки для насолоди »);

З появою приватної власності жінка стає безправною домашньою прислугою з численними господарськими обов'язками, вона не може навіть розпоряджатися особистим майном без дозволу чоловіка, а в разі його смерті влада в будинку переходила до сина.

За свідченнями істориків, жінка могла ділити з чоловіком ложі, але не трапезу. У Древній Греції красива жінка коштувала кілька голів рогатої худоби.

Глава II. Форми організації шлюбу і сім'ї.

2.1.Соціальние функції сім'ї

Функції сім'ї - це способи прояву її активності; життєдіяльності всієї сім'ї і окремих її членів. У всіх суспільствах сім'я виконувала основні функції: - відтворення населення (фізичне і духовно-моральне відтворення людини в сім'ї);

- Виховна функція - соціалізація молодого покоління, підтримки відтворення суспільства;

- Господарсько-побутова функція - підтримка фізичного здоров'я членів суспільства, догляд за дітьми і старими членами сім'ї;

- Економічна - отримання матеріальних засобів одних членів сім'ї для інших, економічна підтримка неповнолітніх і непрацездатних членів суспільства;

- Духовного спілкування - розвиток особистостей членів сім'ї, духовневзаємозбагачення;

- Соціально-статусна - надання певного статусу членам сім'ї, відтворення соціальної структури;

- Дозвільна - організація раціонального дозвілля, взаємозбагачення інтересів;

- Емоційна - отримання психологічного захисту, емоційної підтримки, емоційна стабілізація індивідів та їх психологічна терапія;

- Сфера первинного соціального контролю - моральна регламентація поведінки членів сім'ї в різних сферах життєдіяльності, а також регламентація відповідальності і зобов'язань у відносинах між подружжям, батьками та дітьми представниками старшого і середнього поколінь;

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]