Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КМ 37-43.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
37.93 Кб
Скачать

38. Методи надання і способи повернення кредиту.

За методами надання розрізняють такі кредити:

а) у разовому порядку;

б) відповідно до відкритої кредитної лінії. Розрізняють відновлювану та не відновлювану кред лінії. При відновлюваній кред лінії кредит надається і погашається автоматично в межах встановленої суми. При не відновлюваній після видачі позички та її погашення відносини між банком та клієнтом припиняються.

в) гарантійні (із заздалегідь обумовленою датою надання, за потребою, зі стягненням комісії за зобов'язання).

Щодо способу повернення розрізняють позички, що повертаються:

— поступово (в розстрочку);

— водночас, тобто одноразовим платежем після закінчення строку;

— відповідно до особливих умов, передбачених у кредитних угодах;

— на вимогу кредитора;

—з регресією платежів.

Поступовий порядок погашення (в розстрочку) встановлюється щодо довгострокових кредитів, а також тих, які надаються перманентно відповідно до встановленої позичальником кредитної лінії.

Одноразовим платежем здійснюється повернення одноразових короткострокових позичок, які опосередковують поточну виробничу діяльність підприємця. Для банківської практики України це найпоширеніший спосіб розрахунків щодо боргів банкам.

Особливі умови повернення передбачаються при застосуванні окремих видів кредиту, зокрема контокорентного, за овердрафтом, під заставу векселів тощо. Особливість тут полягає в тому, що повернення позички здійснюється за ініціативою не позичальника, що є загальною нормою, а банку шляхом зарахування поточних надходжень коштів безпосередньо на позичковий рахунок.

На вимогу кредитора стягуються позички у тих випадках, коли клієнт порушує принципи кредитування, зокрема цільовий характер, строковість або не виконує умови кредитної угоди щодо звітності та іншої обов'язкової інформації, що має надаватися банку.

З регресією платежів повертаються кредити, які видані під гарантію, поручительство або інше боргове зобов'язання третьої особи.

39. Форми позичкових рахунків і режим їх дії.

З метою контролю за своєчасним поверненням позички і за­безпечення нарахування процентів по ній облік кредитних опера­цій здійснюється на окремих позичкових рахунках, а саме: звичайний позичковий рахунок; спеціальний позичковий рахунок; конкорентний позичковий рахунок; поточний рахунок з овердрафтом.

Режим дії цих рахунків дещо відрізняється. Так звичайний по­зичковий рахунок і спеціальний відрізняються між собою особ­ливостями функціонування, а саме:— спеціальний позичковий рахунок відкривається, коли клі­єнт постійно користується кредитом;

— при видачі кредиту зі спеціального позичкового рахунка відкривається кредитна лінія;— видача кредиту здійснюється в межах кредитної лінії по мі­рі необхідності;— кожна видача кредиту не оформлюються документами;— погашення кредиту здійснюється шляхом зарахування ви­ручки в кредит цього рахунка.

Простий позичк рах застосовується для кредитуван­ня разових проектів. Режим його дії такий:— видач і погаш кредиту провадит у разовом по­рядк— кожна видача кредиту оформлюєть документами;— виручка зарахов на поточн рахунок позичальник;— кредит погашається шляхом перерахування коштів із поточ­ного рахунка на позичковий.

Як по простому позичковому рахунку так і по спеціальному може бути тільки дебетове сальдо.

Режим дії спеціального позичкового рахунка і контокорентно­го схожі. Різниця лише в тому, що на спеціальному позичковому рахунку може бути тільки дебетове сальдо, а не контокорентному як дебетове так і кредитове.

40. Характер і спосіб стягнення відсотків.

За характером визначення процента банківські позички бу­вають:

— з фіксованою процентною ставкою;

— з плаваючою процентною ставкою.

Фіксована процентна ставка застосовується за згодою сто­рін (банку і позичальника) і притаманна стабільній економіці та короткостроковим кредитам.

Плаваюча процентна ставка є засобом зменшення ризику бан­ківських втрат в умовах нестабільної економіки, значних тем­пів інфляції і при довгостроковому кредитуванні. У цих ситуа­ціях відповідно до кредитної угоди процентна ставка періо­дично переглядається і прив'язується, як правило, до обліко­вої ставки центрального банку з урахуванням ситуації на кре­дитному ринку.

За способом сплати процента розрізняються банківські по­зички:

— з виплатою процентів у міру використання позичкових ко­штів (звичайний кредит);

— з виплатою процента одночасно з одержанням позичкових коштів (дисконтний кредит).

За переважною більшістю банківських кредитів процент спла­чується через певний час після видачі (як правило, через місяць). Це — звичайні позички. На відміну від них надання дисконтного кредиту передбачає утримання процента (дисконту) одночасно з видачею позички. Прикладом такого кредиту є обліковий кредит, який надається шляхом купівлі банком переказних векселів у клієнтів-векселедержателів.