Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Аналітична записка Дніпропетровська обл.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
43.79 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА»

Тема:

Заробітна плата

в Дніпропетровській області

за 2008 – 2013 рр.

Виконала студентка

3 курсу, спец. 6503, 8 групи Бежанова Ксенія

Перевірив:

Компанієць В.М.

КРИТЕРІЙ

ОЦІНКА

Логічна послідовність викладу матеріалу

Стислість і точність формулювань

Обґрунтованість висновків та  пропозицій

Відповідність вимогам до оформлення

КИЇВ-2013

ЗМІСТ

Вступ

  1. Теоретичні основи поняття заробітної плати працівникам.

1.1.Сутність заробітної плати: економічні та соціальні аспекти, основні функції та структура

1.2. Фактори впливу на заробітну плату.

2. Аналіз заробітної плати в Дніпропетровській області.

2.1. Аналіз заробітної плати регіону.

2.2. Характеристика основних проблем виплат заробітної плати.

3. Пропозиції щодо покращення виплат заробітної плати в Дніпропетровській області. Вступ

Актуальність обраної теми полягає в необхідності вироблення адекватних сучасним умовам підходів до підвищення рівня заробітної плати, а саме аналізу рівня доходів населення у Дніпропетровській області.

Метою дослідження є обґрунтування пропозицій прикладного характеру щодо підвищення рівня заробітної плати у Дніпропетровській області.

Завданнями данного дослідження є:

  • визначення рівня доходів у Дніпропетровській області;

  • виявлення факторів впливу на рівень доході, а саме на заробітну плату в Херсонській області;

  • розробка та обґрунтування доцільності пропозицій щодо підвищення рівня доходів населення у Дніпропетровській області.

Предметом цього дослідження є теоретичні, методологічні, прикладні аспекти рівня доходів у Дніпропетровській області з урахуванням особливостей трудових ресурсів та економічного розвитку регіону в цілому.

Об'єктом дослідження є рівень заробітної плати у Дніпропетровській області.

У процесі підготовки роботи були використані матеріали законодавчих та виконавчих органів влади України (зокрема законодавчі та нормативні акти, документи і матеріали Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України), навчальна та методична літературу, книги та статті періодичних видань, публікації фахових видань та матеріали з Інтернету.

Розділ 1. Теоретичні основи виникнення заробітної плати працівникам.

1.1. Сутність заробітної плати: економічні та соціальні аспекти

Заробітна плата — це одна з найскладніших економічних категорій і одне з найважливіших соціально-економічних явищ. Оскільки вона, з одного боку, є основним (і часто єдиним) джерелом доходів найманих працівників, основою матеріального добробуту членів їхніх сімей, а з іншого боку, для роботодавців є суттєвою часткою витрат виробництва і ефективним засобом мотивації працівників до досягнення цілей підприємства, то питання організації заробітної плати і формування її рівня разом з питаннями забезпечення зайнятості складають основу соціально-трудових відносин у суспільстві, бо включають нагальні інтереси всіх учасників трудового процесу. Сутність поняття "заробітна плата" складна і багатостороння, тому розглядати її потрібно з різних позицій. По-перше, заробітна плата — це економічна категорія, що відображає відносини між роботодавцем і найманим працівником з приводу розподілу новоствореної вартості. В цьому розумінні доречнішим є поняття "оплата праці", яка, крім власне заробітної плати, включає і інші витрати роботодавця на робочу силу. По-друге, заробітна плата — це винагорода або заробіток, обчислений у грошовому виразі, який за трудовим договором роботодавець сплачує працівникові за роботу, яку виконано або мас бути виконано. Це загальновизнане визначення, що найточніше відповідає терміну "заробітна плата". По-третє, в умовах ринкової економіки заробітна плата — це елемент ринку праці, що складається в результаті взаємодії попиту на працю і її пропозиції і виражає ринкову вартість використання найманої праці. В цьому розумінні найчастіше вживаються усереднені показники ставок оплати одиниці (наприклад, людино-години) праці певної якості. По-четверте, для найманого працівника заробітна плата — це основна частина його трудового доходу, який він отримує в результаті реалізації здатності до праці і який має забезпечити об'єктивно необхідне відтворення робочої сили. По-п'яте, для підприємця заробітна плата — це елемент витрат виробництва, і водночас головний чинник забезпечення матеріальної зацікавленості працівників у досягненні високих кінцевих результатів праці.