Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
анализСтатяданых.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
183.81 Кб
Скачать

Міністерство освіти ,науки, молоді та спopту україни

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА

Кафедра банківської справи

Аналіз статистичних даних

За темою:

«Розвиток банківської системи України за кількістю і видами банків

протягом 1992 – 2010 рр.»

Виконала:

студент ІІI курсу ФЕФ, 1 групи

Шубіна Наталія Андріївна

Перевірила:

доц. Заболотна Н. Г.

Київ – 2012

Аналіз статистичних даних

Банківська система — сукупність різних видів національних банків і кредитних установ, що діють в рамках загального грошово-кредитного механізму. Включає Центральний банк, мережу комерційних банків і інших кредитно-розрахункових центрів. Центральний банк проводить державну емісійну і валютну політику, і є ядром резервної системи. Комерційні банки здійснюють усі види банківських операцій.

Банківська система України складається з Національного банку України та інших банків, а також філій іноземних банків, що створені і діють на території України відповідно до положень закону «Про банки і банківську діяльність». Банк самостійно визначає напрями своєї діяльності і спеціалізацію за видами послуг. Національний банк України визначає види спеціалізованих банків та порядок набуття банком статусу спеціалізованого. Національний банк України здійснює регулювання діяльності спеціалізованих банків через економічні нормативи та нормативно-правове забезпечення здійснюваних цими банками операцій.

Відповідно до досліджень теоретиків економічної науки, економічний розвиток суспільства зумовлений його історичним розвитком. На стан народного господарства впливають не лише економічні, а й природно-географічні, національно-історичні та інші передумови. Отже, структура банківської системи як частина економічної системи є результатом історичного розвитку. Однак банківська система не перебуває в статичному стані - вона постійно розвивається, як і економічні відносини у суспільстві.

Розглянемо етапи основні етапи розвитку банківської системи.

Табл.1. Етапи розвитку банківської системи в Україні:

з/п

Роки

Етапи розвитку

1.

1988—1990 р.

Створення прототипу системи українських комерційних банків у складі банківської системи СРСР

2.

1991 — І півріччя 1992р.

Перереєстрація українських комерційних банків та початок формування банківської системи України як незалежної держави

3.

II півріччя 1992 — 1993 р.

Розвиток банківської системи України на етапі становлення економічного та політичного суверенітету

4.

1994—1996 р.

Розвиток банківської системи на першому етапі реалізації курсу економічних реформ монетарними методами

5.

1997—1998 р.

Розвиток банківської системи в умовах поглиблення фінансово-економічної кризи, поступового переходу до поєднання монетарних методів управління економікою зі заходами щодо її структурного реформування

6.

1999 р. — до нині.

Розвиток банківської системи в умовах реструктуризації економіки, падіння дохідності банківських операцій, укрупнення та консолідації капіталу банків

Розглянемо розвиток банківської системи більш детально.

20 березня 1991 року Верховна Рада прийняла перший банківський За­кон України «Про банки і банківську діяльність». Згідно з ним на базі Ук­раїнської республіканської контори Державного банку СРСР створено Національний банк України. З перших днів його діяльність спрямована на зміцнення державності України.