Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-60.docx
Скачиваний:
31
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
92.42 Кб
Скачать

32. Інноваційна інфраструктура: складові та функціональне призначення

Інноваційна інфраструктура — організації (установи), які сприяють здійсненню інноваційної діяльності, себто комплекс організацій (установ), що мають підлеглий і допоміжний характер, які обслуговують інновацію і забезпечують умови нормального протікання інноваційного процесу. До складу інфраструктури входять: інноваційно-технологічні центри, технологічні інкубатори, технопарки, учбово-ділові центри і інші спеціалізовані організації . Інноваційна інфраструктура зумовлює темпи (швидкість) розвитку економіки країни. Досвід розвинених країн світу підтверджує, що в умовах глобальної конкуренції на світовому ринку неминуче виграє той, хто має розвинену інфраструктуру створення і реалізації інновацій, хто володіє найбільш ефективним механізмом інноваційної діяльності.

Основним призначенням цих суб’єктів інноваційної інфраструктури є реалізація інноваційних проектів, комерціалізації результатів НДДКР та їх прискорене просування в сферу матеріального виробництва, а також створення сприятливих умов для інноваційного розвитку економіки.

31. Організаційні форми інтеграції науки і виробництва. До них належать технопарки, технополіси, науково-промислові комплекси різних видів, підприємницькі асоціації, міжфірмові стратегічні альянси. Такі організаційні форми інноваційної діяльності вирішують проблеми принципово нового інноваційного розвитку, пов'язаного з формуванням нових технологічних укладів. Це нові форми управління циклом «наука — техніка — виробництво».

Технополіс - це структура, подібна до технопарку, але включає в себе невелике місто (населений пункт), де розміщені наукові й науково-виробничі комплекси, що є найвищим проявом інтеграційної тенденції.

Технополіс - це також і осередок міжнародного наукового співробітництва, видавничої діяльності, налагодженого сервісу з інтенсивним культурним життям.

Технопарк – це спеціальна територія, на якій об'єднані об'єкти індустрії, науково-дослідні компанії, діловий центр, виставочна площа, навчальні заклади, а також обслуговуючі це все об'єкти: склади, житлове селище, охорона і так далі. Зміст технопарку в тому, щоб сконцентрувати в одному місці якнайбільше фахівців

Бізнес-інкубатори за своєю суттю це комплекс (приміщення, комунікації, бухгалтерія, господарська частина), який обслуговуватиме роботу створених фірм. Тут можуть "вирощуватися" 10-20-100 підприємств, які за декілька років повинні встати на ноги і піти працювати на економіку краю і

Ефектив організац формами співпраці промислових фірм з ВНЗ є:

Регіональні науково — технологічні центри- є засобами формуваннґ та здійсненнґ регіональної інноваційної політики:

Засновницькі центри — територіальні обєднання новостворених підприємств, підтримують діяльність фірм, що сприяють кращому використанню ресурсного потенціалу регіону.

Центр інновацій — здійснює спільні дослідження з фірмами.

Центр промислової технології — сприяє впровадженню новацій у серійне виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]