Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоры по ек.праци.- мои.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
254.46 Кб
Скачать

133. Міжнародна організація праці(моп) в сучасному світі:цілі, завдання, структура.

МОП (міжнародна організація праці) була створена у 1919 р. як автономна інституція при Лізі Націй, а з 1946 р. — як перша спеціалізована установа ООН (організацій об’єднаних націй). Штаб-квартира МОП-МБП (міжнародне бюро праці у Женеві, Швейцарія. Головною метою МОП, згідно з її Статутом, є сприяння встановленню миру на основі соціальної справедливості, поліпшення умов праці і життя працівників усіх країн. До основних напрямів діяльності МОП належать: участь у міжнародно-правовому регулюванні праці шляхом розроблення та ухвалення нормативних актів (конвенцій і рекомендацій) з питань умов праці і життя працівників; Розроблення та здійснення міжнародних цільових програм, спрямованих на вирішення важливих соціально-трудових проблем (зайнятість, умови праці та ін.), Надання допомоги державам-членам МОП в удосконаленні національного трудового законодовства, професійно-технічної підготовки працівників, поліпшення умов праці тощо шляхом здійснення міжнародних програм технічного співробітництва, проведення дослідницьких робіт та видавничої діяльності. Організація намагається найбільшою мірою сприяти вирішенню таких завдань: 1. повна зайнятість і підвищення життєвого рівня; 2. розширення системи соціального забезпечення з тим, щоб надати його всім, хто потребує такого захисту, і повне медичне обслуговування; 3. необхідний захист життя і здоров’я трудящих всіх професій; 4. захист добробуту матері і дитини; 5. забезпечення необхідного харчування, житла, можливостей у галузі загальної і професійної освіти.

134. Організація діяльності моп

МОП – це спеціалізована агенція ООН, яка займається поширенням соціальної справедливості та міжнародно визнаних людських та трудових прав. Вона була організована у 1919 році та є результатом Версальської угоди.

У своїй діяльності МОП використовує різні форми. З них можна виділити три головні:

1. Розробка та прийняття міжнародних трудових норм, конвенцій та рекомендацій та контроль за їх виконанням.

2. Надання країнам допомоги у вирішенні соціально-трудових проблем (в МОП таку роботу називають технічним співробітництвом).

3. Проведення досліджень та здійснення публікацій по соціально-трудовим проблемам.

Розробка конвенцій та рекомендацій та контроль за їх використанням є головною та займає центральне місце у всій діяльності МОП. Для досягнення своїх основних цілей та задач МОП розробляє міжнародні програми, направлені на покращення умов праці та життя працівників, підвищення можливостей зайнятості та підтримку основних прав людини, вдосконалення загальної та професійної освіти та інше. Основою для здійснення такої політики є міжнародні трудові норми.