Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Prav_reg_fond_rynku.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
477.18 Кб
Скачать

Тема 3. Правові засади функціонування ринку цінних паперів

Ринок цінних паперів, його функції, принципи побудови та структурні елементи.

Первинний ринок цінних паперів. Відкрите (публічне) та закрите (приватне) розміщення цінних паперів. Вторинний ринок цінних паперів.

Організований ринок цінних паперів. Неорганізований ринок цінних паперів.

Біржовий ринок цінних паперів: поняття та загальна характеристика. Позабіржовий ринок цінних паперів.

Тема 4. Суб’єкти правовідносин на ринку цінних паперів

Загальна характеристика суб’єктів (учасників) правовідносин на ринку цінних паперів. Види учасників ринку цінних паперів.

Правовий статус емітентів цінних паперів. Правовий статус інвесторів. Інституційні інвестори, їх види. Інвестування в цінні папери. Спільне інвестування. Рейтингова оцінка емітента та цінних паперів. Захист прав інвесторів. Правовий статус професійних учасників фондового ринку. Правове становище саморегулівних організацій професійних учасників фондового ринку.

Тема 5. Професійна діяльність на ринку цінних паперів

Правова характеристика професійної діяльності на ринку цінних паперів.

Умови, додержання яких необхідно для здійснення професійної діяльності на ринку цінних паперів (сертифікація осіб, що здійснюють професійну діяльність з цінними паперами, видача ліцензії на здійснення професійної діяльності на фондовому ринку тощо).

Діяльність з торгівлі цінними паперами, її види. Діяльність з управління активами інституційних інвесторів. Депозитарна діяль­ність. Діяльність з організації торгівлі на фондовому ринку.

Національна депозитарна система, її структура та учасники.

Тема 6. Правове становище фондової біржі

Поняття, ознаки та функції фондової біржі.

Порядок створення та припинення діяльності фондової біржі. Статут фондової бір­жі. Вимоги до фондової біржі. Правила біржової торгівлі. Державна реєстрація фондової біржі.

Біржові операції. Види біржових угод.

Тема 7. Державне регулювання ринку цінних паперів

Поняття, мета та форми державного регулювання ринку цінних паперів. Функції держави в системі регулювання фондового ринку України. Механізм державного регулювання ринку цінних паперів.

Органи, що здійснюють державне регулювання ринку цінних паперів.

Правовий статус Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР). Завдання ДКЦПФР. Повноваження ДКЦПФР. Делегування ДКЦПФР саморегулівним організаціям професійних учасників фондового ринку повноважень з регулювання ринку цінних паперів.

Інші органи, що мають повноваження у сфері регулювання ринку цінних паперів – Національний банк України, Міністерство фінансів України, Фонд державного майна України, Антимонопольний комітет України та ін.

Тема 8. Відповідальність за правопорушення на ринку цінних паперів

Поняття та види правопорушень на ринку цінних паперів.

Види відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів. Відповідальність юридичних осіб за правопорушення на ринку цінних паперів. Розгляд справ про правопорушення на ринку цінних паперів. Уповноважені особи, які розглядають справи про правопорушення на ринку цінних паперів, їхні повноваження. Наслідки розгляду справ про правопорушення на ринку цінних паперів. Відповідальність ДКЦПФР.

Тема 9. Тенденції розвитку законодавства України про цінні папери та фондовий ринок

Аналіз сучасного стану фондового ринку України. Перспективи розвитку ринку цінних паперів України та його інтеграції до європейського та міжнародного (світового) фондових ринків.

Перспективи розвитку законодавства України про цінні папери та фондовий ринок з урахуванням потреб вітчизняної практики та світових тенденцій.

IV. РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Основна:

Нормативно-правові акти:

  1. Конституція України від 28 червня 1996 р.

  2. Кодекс України про адміністративні правопорушення від 7 грудня 1984 р.

  3. Кримінальний кодекс України від 5 квітня 2001 р.

  4. Бюджетний кодекс України від 21 червня 2001 р.

  5. Господарський кодекс України від 16 січня 2003 р.

  6. Цивільний кодекс України від 16 січня 2003 р.

  7. Цивільний процесуальний кодекс України від 18 березня 2004 р.

  8. Закон України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30 жовтня 1996 р.

  9. Закон України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» від 10 грудня 1997 р.

  10. Закон України «Про приєднання України до Женевської конвенції 1930 року, якою запроваджено «Уніфікований закон про переказні векселі та прості векселі» від 6 липня 1999 р.

  11. Закон України «Про обіг векселів в Україні» від 5 квітня 2001 р.

  12. Закон України «Про інститути спільного інвестування (пайові та корпоративні інвестиційні фонди» від 15 березня 2001 р.

  13. Закон України «Про іпотеку» від 5 червня 2003 р.

  14. Закон України «Про іпотечне кредитування, операції з консолідованим іпотечним боргом та іпотечні сертифікати» від 19 червня 2003 р.

  15. Закон України «Про фінансово-кредитні механізми і управління майном при будівництві житла та операціях з нерухомістю» від 19 червня 2003 р.

  16. Закон України «Про іпотечні облігації» від 22 грудня 2005 р.

  17. Закон України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23 лютого 2006 р.

  18. Закон України «Про холдингові компанії в Україні» від 15 березня 2006 р.

  19. Закон України «Про акціонерні товариства» від 17 вересня 2008 р.

  20. Закон України «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 31 жовтня 2008 р.

  21. Закон України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» від 25 грудня 2008 р.

  22. Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відповідальності за правопорушення на ринку цінних паперів» від 25 грудня 2008 р.

  23. Постанова Верховної Ради України «Про Концепцію функціонування і розвитку фондового ринку України» від 22 вересня 1995 р.

  24. Указ Президента України «Про Державну комісію з цінних паперів та фондового ринку» від 14 лютого 1997 р.

  25. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з управління активами інституційних інвесторів (діяльності з управління активами), затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  26. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з торгівлі цінними паперами, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  27. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку – діяльності з організації торгівлі на фондовому ринку, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  28. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  29. Ліцензійні умови провадження професійної діяльності на фондовому ринку – депозитарної діяльності, а саме діяльності з ведення реєстру власників іменних цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  30. Положення про здійснення фінансового моніторингу учасниками ринку цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 4 жовтня 2005 р.

  31. Положення щодо організації діяльності банків та їх відокремлених структурних підрозділів при здійсненні ними професійної діяльності на ринку цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 16 березня 2006 р.

  32. Положення про іпотечне покриття звичайних іпотечних облігацій, порядок ведення реєстру іпотечного покриття та управління іпотечним покриттям звичайних іпотечних облігацій, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 1 вересня 2006 р.

  33. Положення про депозитарну діяльність, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р.

  34. Положення про порядок ведення реєстрів власників іменних цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р.

  35. Положення про розрахунково-клірингову діяльність за договорами щодо цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 17 жовтня 2006 р.

  36. Положення про порядок здійснення емісії облігацій підприємств та їх обігу, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 жовтня 2006 р.

  37. Положення про особливості здійснення діяльності з управління активами інституційних інвесторів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 2 листопада 2006 р.

  38. Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 р.

  39. Положення про функціонування фондових бірж, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 грудня 2006 р.

  40. Положення про порядок реєстрації випуску акцій з метою здійснення діяльності зі спільного інвестування корпоративного інвестиційного фонду, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 21 грудня 2006 р.

  41. Положення про порядок реєстрації випуску акцій, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 квітня 2007 р.

  42. Порядок та умови видачі ліцензії на провадження окремих видів професійної діяльності на фондовому ринку, переоформлення ліцензії, видачі дубліката та копії ліцензії, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 26 травня 2006 р.

  43. Порядок зупинення дії та анулювання ліцензії на окремі види професійної діяльності на фондовому ринку, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23 червня 2006 р.

  44.  Порядок та умови видачі ліцензії на провадження діяльності з управління іпотечним покриттям та її анулювання, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 9 жовтня 2007 р.

  45. Правила (умови) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 12 грудня 2006 р.

  46. Правила розгляду справ про порушення вимог законодавства на ринку цінних паперів та застосування санкцій, затв. рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку вiд 11 грудня 2007 р. 

  47. Щорічні звіти Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]