Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міні-Лекція.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
67.58 Кб
Скачать

Сучасний стан банківської системи України і безпека її функціонування

За роки економічної незалежності в Україні побудована власна банківська система. Сьогодні, в умовах розвинених товарних і фінансових ринків, структура банківської системи різко ускладнюється. Тенденціі розвитку світових ринків висувають нові вимоги до функціонування банківських структур, забезпечення стійкості, підвищення якості наданих ними послуг, з‘явилися нові види фінансових установ, нові кредитні інструменти і методи обслуговування клієнтури.

На функціонування банківського сектора України протягом останніх років впливали, насамперед, грошово-кредитна і фіскальна політика в країні, стан економіки, зміни в банківському законодавстві та різних галузях економіки, рівень довіри з боку різних груп інвесторів та наявність платоспроможного попиту на банківські кредити, а також стан світових ринків.

Дослідження основних показників банківського сектору за підсумками 2011 року дало змогу зробити висновки про поліпшення ситуації у більшості великих банків, які забезпечують стійкість фінансової системи країни.

Сучасні банки відіграють важливу роль у функціонуванні банківського сектору зокрема:

  • забезпечують передачу грошового капіталу зі сфер накопичення у сфери використання

  • завдяки банкам діє механізм розподілу та перерозподілу капіталу за сферами і видами діяльності

  • забезпечують економію суспільних витрат обігу

  • забезпечують раціоналізацію всіх процесів обігу товарів і капіталів

  • сприяють подальшому зростанню концентрації виробництва та капіталу

  • через банки мобілізуються великі капітали, необхідні для інвестицій, розширення виробництва

За статистичними даними за 2011 рік кількість зареєстрованих банків зросла, проте цей показник не є значним (на даний момент в Україні зареєстровано 198 банків).

У банківській системі України суттєва роль належить іноземним банкам, проте це явище має як переваги так і недоліки:

Серед переваг науковці виділяють:

1) впровадження новітніх банківських технологій;

2) збільшення кредитних ресурсів і забезпечення стабільності джерел їх формування;

3) розширення спектра і підвищення якості послуг;

4) здешевлення банківських послуг і впровадження системи страхування банківських ризиків;

5) використання досвіду санації, реорганізації і реструктуризації банків в умовах об'єднань, поглинання і злиття банків;

6)Підвищення конкурентоспроможності і кваліфікаційного рівня банківських працівників до європейських стандартів надання послуг.

Серед недоліків:

1)Відтік капіталів за кордон з негативними наслідками для платіжного балансу країни;

2) ймовірність посилення іноземного контролю над банківською системою і економікою держави;

3) переважне кредитування підприємств з високими прибутками і низькими ризиками, тоді як брак кредитних ресурсів відчувають стратегічні для нашої економіки підприємства;

4) перехоплення іноземними банками вигідних видів діяльності і менш ризикованої клієнтури, що загрожує банкрутством місцевим банкам;

5) наростання розриву між розвитком фінансового і реального секторів економіки.

Значна частка іноземного капіталу і у статутному капіталі українських банків. Станом на 2011 рік частка іноземного капіталу в статутному капіталі українських банків становила 41,9% порівняно з 40,6% на кінець 2010 року. Це пояснює значну залежність банківської системи від іноземних інвесторів. Станом на перше півріччя 2012 року доходи банків України порівняно з відповідним періодом 2011 року, збільшилися на 2,7%. Витрати банків за вказаний період скоротилися на 2,9% [5].

Зазначені дані свідчать про позитивні зрушення у функціонування банківського сектору України вцілому. Разом з тим, найістотніший вплив на розвиток банківської системи в 2012 році мають події на світових фінансових ринках, а також грошово-кредитна і валютна політики, державна політика. Сформовані певні напрями здійснення державної політики задля ефективності діяльності банківської системи,які охоплюють такі аспекти:

  • уникнення надмірної концентрації економічної влади, обме­ження прояву монополізації і підтримання конкуренції в банківській діяльності;

  • забезпечення відповідності діяльності банківської системи грошово-кредитний політиці держави;

  • підтримання політики достатньої концентрації банків з метою посилення їх конкурентоспроможності;

  • забезпечення додержання законів і правил, що передбачає високий рівень ведення банківської справи;

  • задоволення потреб суспільства в різноманітних банківсь­ких послугах;

  • поліпшення наслідків можливих кризисів у банківській системі;

  • забезпечення спроможності банків задовольняти потреби і законні інтереси своїх клієнтів; стимулювання та сприяння високому рівню ефективності й прибутковості операцій щодо розміщення кредитів у різні галузі економіки.

Незважаючи на прогресивний розвиток банківської системи на сучасному етапі, надійність і стабільність бажають кращого.

За даними у рейтингу конкурентноздатності Всесвітнього економічного форуму 2011 років надійність банківської системи України піднялась з 89-го на 82-е місце. Даний показник є досить посередницьким серед країн, які беруть участь у рейтингу.

Надійність та ефективність банківської діяльності забезпечуються через реалізацію відповідних вимог до системи безпеки банківського сектору України, серед таких вимог: безперервність, плановість, конкретність, активність, універсальність та комплексність.

Безпека банківської системи є складовою національної безпеки країни, і їй належить істотна роль у формуванні фінансової та економічної політики держави. У загальному вигляді банківська безпека – стан чинних правових норм і відповідних їм інститутів безпеки, який відображає рівень захищеності державою кредитно-фінансових відносин між суб'єктами банківської діяльності та гарантує стійке функціонування всієї банківської системи України.

Банківська система повинна бути забезпечена належним нормативно-правовим регулюванням і контролем за її діяльністю. Аналізуючи нормативно-правові умови безпеки банківської діяльності в Україні, необхідно зазначити, що спеціального законодавства в цій галузі на сьогодні немає. Україна є однією з небагатьох країн світу, де, незважаючи на значне зростання злочинності, приватний сектор економіки позбавлений права на захист власності, підприємницької діяльності та іміджу своїми силами. Є тільки окремі положення законодавчих та нормативних актів про захист банківської діяльності зокрема Закон України "Про банки і банківську діяльність", "Про захист від недобросовісної конкуренції" [1; 2]

Важливе значення у забезпеченні безпеки функціонування банківської системи покладається і на кримінальне законодавство. Зокрема нормами кримінального кодексу передбачена відповідальність осіб за легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Передбачено такі заходи запобігання цьому явищу, як розробка, впровадження і постійне поновлення правил внутрішнього фінансового моніторингу та програми його виконання; систематичний нагляд за діяльністю банків з боку НБУ; обов'язкова ідентифікація клієнтів тощо. Посилено протидію намаганням організованих злочинних угруповань контролювати підприємницьку діяльність, функціонування об'єктів паливно-енергетичного та агропромислового комплексів, фінансову та банківську сфери.