Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
179.2 Кб
Скачать

Розділ 3 Tiffany: «розкiшна» репутацiя

1. «Ювелiрна» робота з побудови iмперiї

Здається не icнує людини, що жодного разу не чула б назву Tiffany. Воно i не дивно, адже компанiя Tiffany & Co вже півтора століття є символом гарного смаку і високої якості. Хоча історія її починалася з продажів канцелярії і дешевих підробок паризької біжутерії. Причина такого успiху – багаторiчна робота не лише над удосконаленням продукцiї, а також i над образом компанiї в очах клiєнтiв. Я вважаю, brand story iмперiї Tiffany заслуговує на увагу як нiяка iнша.

Кажуть, до найкращого людина звикає швидко, а от позбутися цієї звички дуже складно. Настає момент, коли найкраще стає необхідністю. Чарльз Тіффані відмінно знав цю психологічну тонкість, на якій і вибудував свою ювелірну імперію. Секрет такий: підчепити на гачок розкоші … і не відпускати!

Чарльз Тіффані створив ювелірну імперію – світ розкоші і ілюзорного щастя. Йому вдалося стати в очах мільйонів людей законодавцем моди, еталоном смаку і критерієм успішності.

Компанія Tiffany більше 170 років тому розробила такі стандарти своєї роботи, які актуальні донині і прийняті за основу іншими підприємствами. Вона зробила прогресивний ривок у розвитку всього ринку дорогоцінних каменів і створила нові умови роботи в сегменті ювелірних прикрас. Tiffany і сьогодні не боїться експериментувати. Постійно робити щось 16олле і бути інноваційною у всьому – принцип її успіху.

Один з найстаріших і найпопулярніших ювелірних брендів знаменитий не тільки своїми засновниками – талановитим батьком-підприємцем та сином, який успішно перейняв батьківську справу, з'єднавши бізнес і модерне мистецтво, але також декількома цікавими доповненнями до всесвітньої історії.

Саме Tiffany під час громадянської війни (1861-1865) постачала армію жителів півночі шаблями і створювала різноманітні медичні інструменти. Після війни компанія стала займатися зброєю, прикрашеним дорогоцінними каменями, а також робити ексклюзивні ювелірні моделі кортиків і шабель для керівних чинів армії США.

Саме завдяки Tiffany, а точніше, старанням головного 16оллег16н16компанії пана Кунца в США з'явився єдиний стандарт для зважування дорогоцінних каменів – карат (0,2 грама або 200 міліграм).

Саме Tiffany придумала і розробила класичний стандарт обручки з діамантом. Ідея полягала в наступному: дорогоцінний камінь закріплювався в оправі таким чином, що опинявся піднесеним і тому виглядав більш ефектно.

Історична довідка. Найперший магазин Tiffany & Young був відкритий на Бродвеї в 1837 році. Чарльз Льюїс Тіффані і Джон Янг продавали в ньому дешеві ювелірні прикраси і різні канцтовари. Трохи пізніше 16олле придумана емблема Tiffany Blue, що згодом стала візитною карткою компанії.

Через чотири роки, коли до партнерів приєднався Джей Ел Елліс, компанія 16олле перейменована і отримала назву Tiffany, Young & Ellis. У цей період17оллег17н17з17магазину поповнився срібними виробами. А в 1845 році був випущений перший каталог бренду Tiffany.

У 1853 році Чарльз Тіффані вирішив викупити компанію і став одноосібним власником Tiffany & Co. З цього моменту починається новий виток розвитку бренду. Ця людина проявив себе як проникливий, талановитий і креативний бізнесмен.

Ініціативність. Недовго думаючи, Тіффані вирішується на підкорення іноземних ринків. Вже в 1868 році він відкриває бутик Tiffany в Лондоні.

PR та маркетинг

Труман Капоте пише оповідання «Сніданок у Тіффані», екранізація якого приносить компанії всесвітню популярність.

Креативність

Під час інавгурації Авраама Лінкольна в 1861 році Чарльз Тіффані зробив хід конем – подарував дружині президента ексклюзивну прикрасу з перлів. Клієнтів у Tiffany помітно додалося – ними стають впливові, відомі і багаті люди. Компанія поступово займає почесне місце законодавця моди в сферіювелірних прикрас.

Заявити про себе всьому світу. Справжній успіх прийшов до Tiffany після виставки Universelle у Парижі, де вона отримала золоту медаль за свої ювелірні роботи і Гран-прі за срібні прикраси. Але найголовніше – бренд заявив про себе на міжнародному терені, в результаті чого Чарльз Тіффані був визнаний у всьому світі. Зразок смаку, еталон якості, розкіш – все це тепер відноситься до ювелірній фірмі Tiffany & Co.

Інноваційність. Чарльз Тіффані стає Королем діамантів. Таке прізвисько власник бренду Tiffany отримав в 1887 році після того, як зібрав у себе колекцію коштовностей французьких королів.

Все своє життя Чарльз присвятив розвитку бренду Tiffany. Він особисто аж до самої смерті займався всіма справами компанії. Помер Чарльз Тіффані у лютому 1902 року в віці 90 років. Зароблені протягом життя $ 35 млн. він заповів синові Луї Комфорту Тіффані, який і підхопив естафету, розпочату батьком. Луї поєднав бізнес з мистецтвом і прославився використанням кольорового скла в стилі арт-нуво.

У віці 30 років Луї Комфорт Тіффані вже був відомий як талановитий художник-декоратор. Він цікавий також тим, що винайшов спосіб виготовлення фаврільского скла (багатобарвне скло з металевим відливом), секрет якого за все своє життя так нікому і не передав.

Незважаючи на те що батько вважав свого сина невдахою, був незадоволений його успішністю в школі і нескінченними іграми з кольоровими скельцями, Луї по праву можна назвати талановитою людиною з різнобічними інтересами. Він декорував Білий дім, виготовив 20-тонний скляний завісу для одного з театрів, отримав визнання своїх робіт – ваз і ламп – на Паризькій виставці в 1900 році. Після виставки європейські музеї стали цікавитися його роботами.

На сьогоднішній день лампа без абажура його роботи оцінюється в кілька тисяч доларів. Якщо ж це лампа з абажуром з кольорового скла, то її вартість доходить до мільйона. Луї Тіффані – важлива фігура мистецтва стилю арт-нуво. Ціни на його роботи постійно зростають.

Сьогодні колекцію його виробів можна побачити в музеї «Метрополітен» у Нью-Йорку. Примітно, що стиль модерн часто називають «Тіффані», адже 18олле в цьому стилі працював Луї Тіффані.

Тіффані-молодший, взявши справу батька в свої руки, почав з відкриття нового підрозділу Tiffany Art Jewelry. Головна мета нововведення – створювати і просувати нові концепції ювелірних виробів з дорогоцінним камінням, розвивати напрямок срібних прикрас. Саме під його керівництвом в 1926 році в США був прийнятий стандарт чистоти платини – PT 950, розроблений в компанії Tiffany & Co.

Головна особливість бренду Tiffany – створення ювелірних виробів в стилі сучасної модної 18оллег18н. Однозначно непомітно, витончено і в той же час дуже статусно. Завдяки такому підходу аудиторія цінителів Tiffany не обмежується тільки представниками бізнес-еліти, шоу і політики. Ці прикраси подобаються і доступні також молоді.

Висока якість роботи компанії Tiffany підтверджується тим, що на сьогоднішній день кожен (!) Її виріб надзвичайно високо цінується. Наприклад, колекція столового срібла Audubon, створена в 1871 році, до цих пір в числі найбільш продаваних. Крім того, зараз багато моделей створеної Tiffany посуду із срібла та інших металів належать музеям по всьому світу. У чому ж секрет такої затребуваності? Кожен виріб, створений майстрами компанії, ексклюзивно, незвично і вважається витвором мистецтва.

Tiffany працює не тільки з перлами і діамантами. Вона залишається головним виробником виробів зі срібла, доступних середньому жителю Америки. Адже для того щоб здобути славу і успіх в демократичній країні, потрібно бути доступною більшості … При цьому бренду вдається залишатися бажаними «владиками світу цього» і бути популярним у всьому світі.

Особливості бізнесу. Бачення потреб часу. Чарльз Тіффані чудово розумів, на кого слід орієнтуватися в XIX столітті, який Марк Твен охрестив «позолоченим». Тіффані зумів розгледіти особливості свого суспільства і часу і зіграти на цьому. Він працював для суспільства на прізвисько «вульгарність янкі» - коктейль сибаритства і пуританства, цинізму та наївності; швидкі гроші, швидкі задоволення, бажання розкоші, шику і гри на публіку.

Чітке розуміння продукту. Чарльз Тіффані не втомлювався повторювати дизайнерам, що не варто озиратися на європейські стилі, слід дивитися на інтернаціональне товариство Америки і працювати над своєю уявою.

Комерційна жилка. Коли Сайрус Філд проклав телеграфний кабель по дну Атлантичного океану, влада Нью-Йорка замовили у Тіффані для нього золоту табакерку. Безумовно, кожному хотілося залишити що-небудь для себе на згадку про цю історичну подію. І що ж зробив Тіффані? Він заздалегідь купив у Сайруса Філда частину кабелю, що залишився, розрізав його на шматочки і розпродав в якості сувенірів.

Постійно в пошуку. Чарльз Тіффані активно імпортував красиві речі, коштовності та 19оллег19н19з різних країн. Особливе місце в його списку займала Росія, де на нього працювали багато ювелірів. Коли на Уралі був знайдений зелений гранат, він негайно домовився про ексклюзивну співпрацю з місцевими постачальниками і став єдиною людиною, який міг завозити в США небачений доти «уральський смарагд».

Залучати до роботи кращих дизайнерів. Девіз компанії - «Простота задуму і досконалість виконання». Для цих цілей завжди залучалися кращі художники свого часу. Важливу роль в житті компанії зіграли срібних справ майстри Джон Мур і 20оллег20н Едвард. Завдяки їх зусиллям бренд був виведений на світовий рівень. Сьогодні одним з провідних дизайнерів компанії є Палома Пікассо – дочка всесвітньо відомого художника. Tiffany співпрацює також з Ельзою Перетти.

Монолог героїні Холлі Голлайтлі, «Сніданок у Тіффані»:

«Я обожнюю Тіффані. У найчорніші дні, знаєте, такі, коли до смерті боїшся чогось і не знаєш чого, у мене одні ліки – сісти у таксі і їхати до Тіффані. Заспокоює миттєво. Його гідність, його гордий вигляд. Це таке місце, де з тобою не може трапитися нічого поганого. Коли я знайду місце в житті, де зможу відчувати себе, як у Тіффані, я перестану бігти від життя, куплю меблі і дам ім'я своєму коту ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]