Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсач економетрика.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
693.76 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»

Факультет інформаційних систем і технологій

Кафедра економіко-математичного моделювання

Напрям підготовки

«Економічна кібернетика»

денна форма навчання

курс 2 група 1

КУРСОВА РОБОТА

з дисципліни «Економетрика» на тему:

«Побудова функції попиту на послуги операторів мобільного зв’язку»

студента Смолійчука Андрія Андрійовича_________________________

ПІБ та особистий підпис

Науковий керівник

Коляда Ю.В.

Робота допущена до захисту

_________________________

дата та підпис наукового керівника

Київ 2012

Зміст

Вступ………………………………………………………………………………….3

Розділ І ……………………………………………………………………………….5

1.1 Поняття «моделі» ,«моделювання» та роль економетричних моделей…………………………………………………………………………...5

1.2 Формування сукупності спостережень та поняття однорідності ....13

1.3 Точність вихідних даних, вибір змінних і структура зв’язків ..…….15

1.4 Основні принципи і методи побудови лінійних, нелінійних економетричних моделей попиту, ………………………………………...…17 РОЗДІЛ ІІ...……………………………………………………………………..22

2.1 Відбір факторів і показників для побудови функції споживання...….22

2.2 Визначення форми зв’язку між результуючим(у) і пояснюючим(х) факторами і розрахунок рівняння парної регресії….……………...…….…..22

2.3 Розрахунок коефіцієнтів кореляції і детермінації, перевірка правилсті обраних факторів та форми зв’язку…………………………………..……….25

2.4 Статистична перевірка гіпотез………………………………..………...28

2.5 Визначення та аналіз еластичності споживання за доходом………..32

2.6 Моделі множинної регресії. Побудова функції споживання від двох факторів…………………………………………………………………………34

ВИСНОВКИ…………………………………………………………………………..39

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ЛІТЕРАТУРНИХ ДЖЕРЕЛ…………………...41

Додаток А……………………………………………………………………....42

Додаток Б……………………………………………………………………….43

Додаток В………………………………………………………………………44

Вступ

За 20 років свого існування телекомунікаційний ринок Українистав одним з найзначніших секторів економіки України. Щороку відбувається злиття та поглинання одних мобільних операторів іншими, а самі мобільні оператори розширюють спектр послуг, які вони надають, з метою отримання більшої частки на ринку. Традиційні методи моделювання розвитку даного ринку ускладнені постійною появою нових технологій, що кардинально змінюють характер розвитку ринку.  Питання моделювання розвитку даного ринку є актуальним.

Тобто значимість такої проблеми як моделювання функції витрат промислового підприємства та визначення оптимального обсягу випуску продукції з кожним роком стає все більш важливим і набуває дуже великого значення. З погляду багатьох економістів та науковців дана проблема стосується кожного, а отже, відноситься до всього людства. Так як було сказано вище, що ресурси є обмеженими, а потреби навпаки – безмежними, то з цього випливає висновок, що дану проблему можна і потрібно розглядати як на мікрорівні так і на макрорівні, тому що це стосується безпосередньо кожного.

Не важко здогадатись, що актуальність даної проблеми дуже висока. І на даний час вкладаються величезні інвестиції для розв’язання даної проблеми найбільш оптимальним шляхом. До оптимального випуску продукції можна віднести випуск будь-якої продукції, що представляється на ринку. Для оптимальної ринкової рівноваги як на макрорівні так і мікрорівні повинні виконуватись умови рівноваги, а саме попит даної продукції на ринку повинен дорівнювати пропозиції. Представлення цього показане на графіку Рис.(А.2). Якщо дані умови не виконуються, то внаслідок цього виникають структурні зрушення, тобто дефіцит або надлишок даного товару на ринку, що призводить до негативних явищ на ринку в загальному. Це безпосередньо відбивається на економіці країни, що в свою чергу також і на населенні країни. Якщо розглядати проблему більш детально на мікрорівні, то зрозуміло, що досягнення оптимального випуску продукції відбувається тоді, коли середні змінні витрати виробництва сягають мінімального значення. Середні змінні витрати AVC (Average Variable Cost) - це кількість змінних витрат виробництва, що припадає на одиницю випуску продукції. Розрахунок даних витрат представлений у формулі (А.1), а графік – Рис.(А.1).

Метою даної курсової роботи є поглиблення теоретичних знань, формування фахових компетенцій у сфері розв’язання прикладних задач моделювання економічних процесів на підґрунті сучасного інструментарію економетричного моделювання.

Завданням курсової роботи є побудова та аналіз функції попиту на товар А . Економетричні моделі попиту будуються у вигляді рівнянь парної і множинної регресії, в яких в якості залежної змінної величини (функції) виступає попит, а в якості незалежних змінних величин (аргументів) - формуючі його причинні фактори. У процесі виконання роботи виконано три цикли економетричного дослідження.

Перший цикл включає обгрунтування і перевірку адекватності лінійної моделі парної регресії, незалежним фактором в якої є грошовий дохід споживача.Вихідні дані для виконання цього циклу наведені в таблиці 1 ( y позначає попит на товар А , х - середній дохід у розрахунку на 1 особу).

У другому циклі для тих же вихідних даних у відповідності з усіма шістьма етапами аналізується степенева функція.

У третьому циклі додається ще один фактор - розмір сім'ї та аналізується лінійна модель множинної регресії.

В результаті перевірки з усім необхідним критеріям повинен бути зроблений вибір на користь однієї з трьох досліджених моделей.

Насправді в ідеалі не буває, щоб попит дорівнював пропозиції, але ринок він завжди прагне до цього. Розуміння даної важливості проблеми має дуже важливе значення. Є різні підходи до вирішення даної проблеми. Одні вважають, що ринок сам врегульовується, інші – навпаки думають, що регулювання безпосередньо повинне бути із боку держави. До перших належав Адам Сміт, який розкрив дане питання в своїй праці "Дослідження про природу і причини багатства народів" (1776 р.).

Тобто можна підсумувати, що дана проблема дуже значима і дослідження її необхідне як в даний час так і в подальшому. Для розв’язання цієї проблеми потрібні знання із моделювання економіки, щоб знати як і скільки повинні випускати ті чи інші галузі підприємства продукції для максимального задоволення споживачів.