Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова .doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
22.03.2015
Размер:
179.2 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Державний Вищий Навчальний Заклад

«КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Ім. В. Гетьмана»

Кафедра маркетингу

Курсова робота

з дисципліни «Маркетингова товарна полiтика»

на тему: «Імідж товару, підприємства та його значення для здобуття конкурентних переваг»

Виконала: студентка

4 курсу 1 групи

Спеціальності 6507

ФУПтаМ

Заочної форми навчання

Ананченко Лiдiя

Перевірила: викладач

Антонченко Мирослава Юріївна

КИЇВ – 2013

Зміст

Вступ……………………………………………………………………….…3

Розділ 1 Чому репутацiя така важлива?........................................................5

1. Імідж товару як «обличчя» у «дзеркалі» громадської думки………….5

2. Мета вивчення іміджу підприємства……………………………………6

Розділ 2 Імідж товару, організації як чинник її конкурентоспроможності…………………………………………………..10

1. Взаємозв'язок іміджу та конкурентоспроможності……………………10

2. Імідж товару, підприємства як довгострокова конкурентна

перевага……………………………………………………………………...13

Розділ 3 Tiffany: «розкiшна» репутація…………………………………..17

1. «Ювелiрна» робота з побудови iмперiї………………………………....17

2. Маркетинговий прорив……………………………………………….….22

3.Імідж дорожче грошей…………………………………………………...23

Висновки………………………………………………………………….…24

Використана література……………………………………………………26

Вступ

Скло, фарфор і репутація легко дають тріщину і

ніколи повністю не відновлюються.

Бенджамін Франклін

Різноманітність продуктів на ринку нескінченна. Часом товари однієї групи складно розрізнити, якщо пробувати їх наосліп. Як же споживачі роблять свій вибір? На це впливає імідж продукту. Поки товар не тільки влаштовує покупця своїми якостями, а й просто подобається йому, у людини не виникає бажання спробувати щось ще.

Одне із завдань іміджу – формування лояльності споживача. Інше його завдання – виправдовувати ціну продукту. Адже люди готові переплачувати, якщо знають (або думають, що знають), що за ці гроші вони набувають щось особливе. Наприклад, кращу якість, зручність, красу, унікальність і т. П. Таким чином, споживачі готові платити за імідж.

Кожному відомо, що репутація (погана чи хороша) – це те, що випереджає його її власників, де б вони не були і куди б не відправилися. Репутація, імідж – це серйозний ринковий і конкурентний ресурс. Нематеріальна складова активів так само важлива, як фінансові фонди або будівлі та обладнання.

Відміннicть конкурентоспроможності від іміджу полягає в тому, що конкурентоспроможність є об'єктивною категорією, імідж - суто суб'єктивною.

В сучасних трансформаційних умовах розвитку економіки підприємства докладають всі можливі зусилля для залучення та утримання споживачів, нарощування конкурентних переваг у певній ринковій ніші. Особливо актуально це для підприємств, які більшою мірою постраждали в результаті фінансово-економічної кризи і змушені змінювати концепцію ринкової поведінки.

В даний час підприємства дедалі більше починають усвідомлювати, що їхні показники і обсяг отримуваного прибутку залежать не тільки від зношеності основних фондів, макроекономічної кон'юнктури та цін на сировину, але і від лояльності споживача, яка в першу чергу формується під впливом споживчого сприйняття як продукції, так і самого підприємства. У цьому зв'язку підприємство повинне прагнути справити враження надійного і вигідного партнера для співпраці, формуючи, таким чином, позитивний імідж, який виступає в якості ключового маркетингового інструменту формування споживчого сприйняття і ставлення.

Позитивний імідж підприємства здатний підвищити конкурентоспроможність організації на ринку, оскільки він привертає споживачів і партнерів, прискорює продажу й збільшує їх об'єм, полегшує доступ до ресурсів (фінансовим, інформаційним, людським, матеріальним) і ведення операцій.

Все це обумовлює необхідність систематизації знань в даній області, наукової розробки та обґрунтування низки основоположних питань, пов'язаних з формуванням іміджу підприємства на основі принципів маркетингу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]