Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
учебное пособие / лекція 14.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
3.32 Mб
Скачать

Необхідна умова екстремуму. Якщо точка x0 є точкою екстремуму функції і в цій точці існує похідна , то вона дорівнює нулю: .

Зауважимо, що теорема Ферма є лише необхідною умовою екстремуму: з того, що похідна в точці перетворюється на нуль, ще не випливає, що в цій точці функція має екстремум. Наприклад, похідна функції перетворюється на нуль у точці 0, але екстремуму в цій точці функція не має (рис. 3).

Рис. 3

Досі ми розглядали критичні точки, в яких похідна дорівнює нулю. Розглянемо тепер критичні точки, в яких похідна не існує. (Зазначимо, що, наприклад, точка 0 для функції не є критичною: у ній похідна не існує, але ця точка не є внутрішньою точкою області визначення.) У цих точках функція також може мати екстремум або не мати його.

З теореми Ферма випливає, що при знаходженні точок екстре­муму функції потрібно передусім знайти її критичні точки. Але, як випливає з розглянутих прикладів, питання про те, чи справді дана критична точка є точкою екстремуму, потребує додаткового дослідження. При цьому часто допомагають такі достатні умови існування екстремуму в точці.

Ознака максимуму функції. Якщо функція неперервна в точці і при цьому на інтервалі і на інтервалі , то точка є точкою максимуму функції .

Зручно користуватися спрощеним формулюванням цієї ознаки.

Якщо в точці похідна змінює знак із «плюса» на «мінус», то є точкою максимуму.

Ознака мінімуму функції. Якщо функція неперервна в точці і при цьому на інтервалі і на інтервалі , то точка є точкою мінімуму функції .

Зручно користатися спрощеним формулюванням цієї ознаки.

Якщо в точці похідна змінює знак із «мінуса» на «плюс», то є точкою мінімуму.

Приклад. Знайти точки екстремуму функції .

  • Похідна цієї функції дорівнює , визначена в усіх точках і перетворюється на нуль у точках –1 і 1. У точці –1 похідна змінює знак із «мінуса» на «плюс» ( при і при ). У точці 1 похідна змінює знак із «плюса» на «мінус». Користаючись ознаками максимуму і мінімуму, дістаємо, що точка –1 є точкою мінімуму, а точка 1 — точкою максимуму функції . Графік функції зображено на рис. 4.

Рис. 4

1. Знайти критичні точки функції, графік якої зображено на рис. 1 і 2.

Рис. 1

Рис. 2

2. Знайти критичні точки функції.

а) ; б) ;

в) ; г) .

3. Знайти критичні точки функції. Визначити, які з них є точками максимуму, а які — точками мінімуму.

а) ; б) ;

в) ; г) .

4. Довести, що функція не має критичних точок.

а) ; б) ;

в) ; г) .

Знайти критичні точки функції (5—6).

5. а) ; б) ;

в) ; г) .

6. б)

а)

в) ;

г)

7. Дослідити функцію на зростання, спадання та екстремум. Побудувати її графік.

а) ; б) ;

в) ; г) .

167

Елементарна математика

Соседние файлы в папке учебное пособие