Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
59.9 Кб
Скачать

4. Виникнення зарядів статичної електрики

Статична електрика виникає за рахунок тертя діелектриків один до другого, а також при переливанні або ударі рідкого діелектрика до поверхні судин.

Поява зарядів статичної електрики - це наслідок складних процесів, пов'язаних з перерозподілом електронів або іонів під час зіткнення двох різнорідних речовин. Відповідно до гіпотези про "контактну електризацію речовин" внаслідок нерівноваженості атомних і молекулярних сил на поверхні зіткнення утворюється подвійний електричний шар з протилежними знаками. Ці поверхні, які заряджені статичною електрикою різних знаків, розглядаються як конденсатор, із зміною віддалі між пластинами конденсатора змінюються його ємність і напруга. Збільшення цієї віддалі, наприклад до 1 см, зумовлює зростання потенціалу до декількох тисяч вольтів. Можливий іскровий розряд, що особливо небезпечно у вибухонебезпечних цехах (наприклад, оздоблювальних).

Можливість електризації до високих потенціалів залежить від провідності речовин (тіл) і вмісту в них домішок. Вважається, що якщо питомий електричний опір тіл г і 106 Ом.см, їх електризація через можливість іскрових розрядів особливо небезпечна (ДНАОП 0.00-1.29-97).

Енергію іскри між зарядженим предметом і заземлювачем визнача­ють за формулою:

де С - ємність зарядженого статичною електрикою предмета відносноземлі, Ф ;

<2 - величина заряду, Кл ;

І] - величина заряду між зарядженим предметом і землею, В

Границі зон видів фізіологічної дії на людину умовні, так як це залежить від індивідуальних особливостей людини і специфіки виробництва. Це особливо небезпечно для деяких пожежо- та вибухо-небезпечних середовищ (об'єктів), що визначається по кривій (рис. 17.1) ГОСТ 12.1.044-89 (ИСО 4589-84) ССБТ.

Статична електрика може накопичуватись і на людях, особливо якщо користуватись взуттям з непровідними для електричного струму підошвами, одягом і білизною з шерсті та шовку і при контакті з тілами-діелектриками.

Соседние файлы в папке ОТ лекции УКР