Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
25
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
59.9 Кб
Скачать

Тема 13. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом

План

  1. Небезпека ураження людини електричним струмом;

  2. Електрозахисні засоби;

  3. Надання першої допомоги при ураженні електричним струмом;

  4. Виникнення зарядів статичної електрики.

1. Небезпека ураження людини електричним струмом

Ураження людини під час дотику до струмопровідних частин залежить від схеми вмикання людини в електричну мережу, напруги в мережі, схеми самої мережі, режиму нейтралі мережі, опір ізоляції фаз устаткування або мережі, ємності струмопровідних частин відносно землі тощо.

Схема вмикання людини до електричного ланцюга є дуже важливим фактором, що визначає важкість наслідку ураження струмом. Людина може включитися до струму вмиканням в ланцюг струму між двома дротами, одним дротом і землею, двома дротами і землею, двома точками землі, що мають різні потенціали. Найхарактерніші перші дві схеми. Першу схему називають двофазним, а другу - однофазним вмиканням до електричного ланцюга (рис. 16.1). Захисне заземлення влаштовують у трифазних мережах з заземленою нейтраллю напругою до 1000 В, а вище 1000 В - за будь-якого режиму роботи нейтралі. Заземленню підлягають електроустановки напругою вище 42 В змінного струму у приміщеннях з підвищеною небезпекою та особливо небезпечних, а також у зовнішніх установках.

В умовах деревообробних виробництв заземлюють все стаціонарне та пересувне технологічне і транспортне устаткування, що живиться електричним струмом.

Ручні електрифіковані інструменти, які працюють з напругою вище 42 В підключають у мережу через штепсельні розетки, які, крім фазних контактів, мають і заземлювальний контакт. Штепсельні з'єднання виконані так, що під час вмикання заземлюючий контакт входить раніше фазних контактів, за рахунок чого забезпечується безпека при обслуговуванні електрообладнання. Заземлюючий контакт довший від фазних, що виключає помилкове вмикання.

2. Електрозахисні засоби

Електрозахиснізасоби - це вироби, що переносяться і перевозяться. Вони слугують для захисту людей, які працюють з електроустаткуванням, від ураження електричним струмом, від дії електричної дуги і електромагнітного поля; використовуються для забезпечення безпеки людей як при звичайному, так і при аварійному стані електроустаткування. За призначенням електрозахисні засоби (ЕЗЗ) поділяють на ізолюючі, огороджувальні та допоміжні, а за характером застосування - на колективного та індивідуального захисту (ДНАОП 0.00-1.26-98).

Ізолюючі ЕЗЗ слугують для ізоляції людей від електрообладнання, що перебуває під напругою, а також від землі і поділяються на основні і додаткові. Ізоляція основними ЕЗЗ надійно витримує робочу напругу електроустаткувань, тому за їх допомогою можна торкатися струмо-провідних частин, які знаходяться під напругою ( до 1000 В)- оперативні штанги, ізолюючі і електровимірювальні кліщі, діелектричні рукавички, інструмент з ізольованими ручками, покажчики напруги. Додаткові ізолюючі ЕЗЗ самі не можуть забезпечити безпеку персоналу від ураження електричним струмом і застосовуються як доповнення до основних. В електрообладнанні напругою до 1000 В такими є діелектричне взуття, гумові діелектричні килимки, ізолюючі підставки.

Огороджувальні ЕЗЗ застосовують для тимчасового огородження струмоведучих частин електрообладнання, яке знаходиться під напругою. Це переносні огородження (ширми, бар'єри, щити, клітки), ізолюючі накладки і ковпаки, переносні заземлення, переносні попереджувальні плакати.

Допоміжні ЕЗЗ призначені для захисту персоналу від падінняз висоти (охоронні пояси і страхувальні канати), для безпечного підйому на висоту (драбини, кігті) і для захисту від теплових, світлових, хімічних, механічних та інших дій (спецодяг, рукавиці, протигази, захисні окуляри та ін.).

Всі ізолюючі ЕЗЗ, крім ізолюючих підставок і штанг для накладання переносних заземлень, в процесі експлуатації періодично підлягають електричним випробуванням у відповідності з вимогами правил користування і випробування захисних засобів. На ті ЕЗЗ, що пройшли випробування, крім слюсарно-монтажного інструменту з ізолюючими рукоятками і покажчиків напруги до 1000 В, ставиться штамп спеціальної форми незмивною фарбою. На ЕЗЗ, визнаних непридатними, цей штампик перекреслюється червоною фарбою. Випробуваний слюсарно-монтажний інструмент з ізольованими рукоятками і покажчики напруги до 1000 В реєструється за своїм інвентарним номером і маркірується способом, що відповідає його конструкції.

Контроль за застосуванням електрозахисних засобів покладається на виконавця робіт, майстра і механіка у межах доручених їм ділянок. Особи, що обслуговують та експлуатують електрообладнання, відносяться до електричного персоналу. До робіт з електроустаткуванням допускаються особи віком не менше 18 років, які пройшли відповідне навчання. Практикантам навчальних закладів, які не досягли 18 років, дозволяється перебувати біля електроустаткування або в електроприміщеннях обмеже­ний час і під постійним наглядом досвідченого і кваліфікованого робітника.

Особи, які допускаються до обслуговування електроустаткування, проходять медичне обстеження.

Соседние файлы в папке ОТ лекции УКР