Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
5.21 Mб
Скачать

3.4.2. Вимоги до м³сць виконання роб³т

Виб³р м³сця виконання вантажно-розвантажувальних роб³т повинен в³дпов³дати вимогам сан³тарних норм та ³нш³й нормативн³й техн³чн³й документац³¿. В³дпов³дно ГОСТ 12.3.009–76* (СТ СЕВ 3518-81) м³сця виконання вантажно-розвантажувальних роб³т розташовуються на спец³ально в³дведен³й територ³¿ з твердим та р³вним покриттям. Допускаºться виконання цих роб³т на площадках з твердим грунтом, що здатний сприймати проектне навантаження в³д вантаж³в та п³дйомних і транспортних машин.

Розм³ри та покриття площадок для вантажно-розвантажувальних роб³т зг³дно СНиП ²²² 4-80 мають в³дпов³дати проекту виконання роб³т. П³д’¿здн³ шляхи до площадок (пункт³в) повинн³ мати тверде покриття ³ утримуватися у справному стан³. У м³сцях перетину п³д’¿з­д­ними шляхами канав, траншей та зал³зничних колій влаштовуються настили та мости для пере¿зд³в.

Ширина п³д’¿здних шлях³в повинна бути не менше 6,2 м при двосторонньому рус³ автомоб³л³в і не менше 3,5 м при односто­рон­ньому рус³.

Розміри вантажно-розвантажувальних площадок визначаються з урахуванням характеру робіт, транспортних засобів та вимог безпеки. При розташуванн³ автомоб³л³в на площадках в³дстань м³ж автомоб³лями, як³ стоять один за одним (в глибину) має бути не менша 1 м, а м³ж автомоб³лями, як³ стоять поряд (по фронту), — не менше 1,5 м. Якщо автомоб³л³ встановлюють поблизу буд³вл³ або складу, то м³ж буд³влею та задн³м бортом кузова автомоб³ля слід дотримувати ³нтервал не менший 0,5 м, при цьому повинен бути тротуар, в³дб³йний брус тощо. В³дстань м³ж автомоб³лем ³ штабелем вантажу повинна бути не менша 1 м.

На площадках для навантажування та вивантажування тарних штучних вантаж³в (тюк³в, бочок, рулон³в та ³н.), як³ збер³гаються у складах та пакгаузах, влаштовуються платформи, естакади чи рампи висотою, що дор³внюº висот³ кузова автомоб³ля.

Склади, що розташован³ у п³двальних та нап³вп³двальних прим³щеннях ³ мають сходи з к³льк³стю марш³в б³льше одного або висотою б³льше 1,5 м, обладнуються люками ³ трапами для спускання вантаж³в безпосередньо у складське прим³щення та п³дйомниками для п³дняття вантаж³в. Склади, як³ розташован³ вище першого поверху ³ мають сходи з к³льк³стю марш³в б³льше одного або висотою б³льше 2 м обладнуються п³дйомниками для спускання та п³дняття вантаж³в.

М³сця виконання вантажно-розвантажувальних роб³т повинн³ мати достатнº осв³тлення. У тих випадках коли при осв³тленн³ в³дкритого простору площею б³льше 5 тис. мнеможливо розташувати звичайн³ св³тильники над поверхнею, яка осв³тлюºться, застосовується прожек­торне осв³тлення. Основними типами прожектор³в для осв³тлення в³дкритих площ º прожектори заливного св³тла типу ПЗС-45, ПЗС-35, ПЗС-25 з лампами розжарювання потужн³стю 1000, 500 – 300 та 150 Вт в³дпов³дно. Останнім часом широко застосовують осв³тлювальн³ засоби у вигляд³ прожектор³в ³з ртутними дуговими лампами ДРЛ, що мають високу світловіддачу (лм/Вт). Як прожектори ближньо¿ д³¿ поза прим³щеннями використовують лампи ³з дзеркальними в³дбива­чами потужн³стю до 5000 Вт.

При виконанн³ вантажно-розвантажувальних роб³т у буд³влях вм³ст шк³дливих газ³в, пари та пилу у пов³тр³ робочо¿ зони не повинен перевищувати ГДК за ГОСТ 12.1.005 – 88.

Способи складування вантаж³в мають забезпечувати ст³йк³сть штабел³в, пакет³в та вантаж³в, що знаходяться у них, можливість механ³зованого розбирання штабеля та п³д³ймання вантажу нав³сними захватами п³діймально-транспортного обладнання, безпеку працюючих на штабел³ або біля нього, можлив³сть застосування та нормального функц³онування засоб³в захисту працюючих і пожежно¿ техн³ки, циркуляц³ю пов³тряних поток³в за природньої або штучної вентиляц³¿ закритих склад³в, дотримання вимог до охоронних зон л³н³¿ електро­­передач, до вузл³в ³нженерних комун³кац³й та енергопостачання.

Не допускаºться перебування та пересування транспортних засоб³в і людей у зон³ можливого пад³ння вантаж³в під час навантажування та розвантажування ³з рухомого складу, а також при перем³щенн³ вантаж³в п³діймально-транспортним обладнанням.

Вантаж³, що розташовуються поблизу зал³знично¿ та краново¿ рейково¿ кол³¿, повинн³ бути розташован³ в³дпов³дно до вимог ГОСТ 9238-83, інших міжгалузевих і галузевих ДНАОП.

Порядок складування та збер³гання матер³ал³в, вироб³в, прилад³в та обладнання регламентується СНіП ²²²-4 – 80, згідно якому вантаж³ на територ³¿ повинн³ складатися таким чином:

  • чорн³ прокатн³ метали (листова сталь, швелери, двотавров³ балки, сортова сталь) – у штабель висотою до 1,5 м з прокладками та п³дкладками;

  • труби д³аметром до 300 мм – у штабель висотою до 3 м на п³дкладках та прокладках з к³нцевими упорами;

  • труби д³аметром б³льше 300 мм – у штабель висотою до 3 м у с³дло без прокладок; нижн³й ряд труб повинен бути укладений на п³дкладки, укр³плений ³нвентарними металевими чоб³тками або к³нцевими упорами, над³йно закр³пленими на п³дкладках;

  • др³бний сортовий метал – у стелаж висотою не б³льше 1,5 м;

  • цегла у пакетах на п³ддонах – не б³льше н³ж у два яруси, в контейнерах – в один ярус, без контейнер³в – висотою не б³льше 1,7 м;

  • фундаментн³ блоки та блоки ст³н п³двал³в – у штабель висотою не б³льше í³æ 2,6 м на п³дкладках та прокладках;

  • ст³нов³ панел³ – у касети або п³рам³ди, панел³ перегородок – у касети вертикально;

  • ст³нов³ блоки – у штабель у два яруси на п³дкладках та прокладках;

  • плити перекриття – у штабель висотою не б³льше 2,5 м на п³дкладках та прокладках;

  • круглий л³с – у штабель висотою не б³льше 1,5 м з прокладками м³ж рядами та встановленням упор³в проти розкочення, ширина штабеля менша його висоти не допускаºться;

  • пиломатер³али – в штабель, висота якого при рядовому складанн³ буде на б³льше половини ширини штабеля, а при складанн³ у кл³тки – не б³льше ширини штабеля;

  • притуляти (опирати) матер³али до інших штабелів та елемент³в огорож³ забороняºться.

В³дстань в³д штабел³в матер³ал³в та обладнання до бр³вки ви¿мки (котлован³в, траншей) визначається на підставі розрахунку на ст³йк³сть відкос³в. Складування має виконуватися за межами призми зсуву, але не менше 1 м до бр³вки природного відкосу або кр³плення ви¿мки. М³ж штабелями (стелажами) на складах передбачаються проходи шириною не менше 1 м та про¿зди, ширина яких залежить в³д розм³ру транспортних засоб³в ³ вантажно-розвантажувальних механ³зм³в, що обслуговують склад.

Складування матер³ал³в та обладнання на в³дкритих складах виконуºться за розробленими та затвердженими технолог³чними картами ³з зазначенням на них м³сць і розм³р³в складування, а також розм³р³в проход³в. Технолог³чна карта складування виконуºться у вигляд³ плану складу, на якому позначен³ м³сця та розм³ри штабел³в вантаж³в, проходи для людей, п³д’¿здн³ шляхи зал³зничного та автомоб³льного транспорту, кол³¿ рейкових кран³в (козлових, мостових, баштових) та зони д³¿ кран³в, м³сця встановлення стр³лових самох³дних кран³в, транспорту п³д навантажування або розвантажування.

Соседние файлы в папке 0_основы ОТ