Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
60
Добавлен:
21.03.2015
Размер:
5.21 Mб
Скачать

Розділ 3. Основи безпеки виробництва

3.1. Загальні вимоги безпеки до виробничого обладнання та технологічних процесів

Основними складовими безпеки праці на виробництві є:

  • безпечне виробниче обладнання;

  • безпечні технологічні процеси;

  • організація безпечного виконання робіт.

ГОСТ 12.2.003-91. ССБТ. “Оборудование производственное. Общие требования безопасности” — основний нормативний документ з загальних вимог безпеки до виробничого обладнання за виключенням обладнання, яке є джерелом іонізуючих випромінювань.

Вимоги безпеки до виробничого обладнання конкретних груп, видів, моделей розробляються відповідно до вимог ГОСТ 12.2.003-91 з урахуванням призначення, виконання та умов його експлуатації.

Безпека виробничого обладнання забезпечується:

  • вибором принципів дії, джерел енергії, параметрів робочих процесів;

  • мінімізацією енергії, що споживається чи накопичується;

  • застосуванням вмонтованих в конструкцію засобів захисту та інформації про можливі небезпечні ситуації;

  • застосуванням засобів автоматизації, дистанційного керування та контролю;

  • дотримання ергономічних, обмеженням фізичних і нервовопсихологічних навантажень працівників.

Виробниче обладнання, при роботі як самостійно, так і в складі технологічних комплексів, повинно відповідати вимогам безпеки на протязі всього періоду його експлуатації.

Матеріали конструкції виробничого обладнання не повинні бути фактором можливої небезпечної і шкідливої дії на організм працюючих, а виникаючі в процесі роботи обладнання навантаження в окремих його елементах не повинні досягати небезпечних значень. При неможливості реалізації останньої вимоги в конструкції обладнання необхідно передбачати засоби захисту, огородження і т. ін.

Небезпечні зони виробничого обладнання (рухомі вузли, елементи з високою температурою тощо), як потенціальні джерела травмонебезпеки, мають бути огорожені відповідно до ГОСТ 12.2.062—81, теплоізольовані, або розміщені в місцях, що виключають контакт з ними персоналу.

Зажимні, вантажозахоплювальні та вантажопідіймальні пристрої тощо повинні виключати можливість виникнення небезпеки при раптовому відключенні енергії, а також самовільну зміну стану цих пристроїв при відновленні енергоживлення.

Виробниче обладнання повинно бути пожежовибухобезпечним в передбачених умовах його експлуатації та не накопичувати зарядів статичної електрики в небезпечній для працюючих кількості.

Виробниче обладнання, робота якого супроводжується виділенням шкідливих речовин чи мікроорганізмів або пожежо- та вибухонебезпечних речовин, повинно включати вмонтовані пристрої для локалізації цих виділень. При відсутності таких пристроїв, в конструкції обладнання мають бути передбачені місця для підключення автономних пристроїв локалізації виділень. За необхідності згадані пристрої мають бути виконані з урахуванням чинних вимог щодо стану повітря робочої зони та захисту довкілля.

Якщо виробниче обладнання являється джерелом шуму, ультра та інфразвуку, вібрації, виробничих випромінювань (електромагнітних, лазерних тощо), то воно повинно бути виконано таким чином, щоб дія на працюючих перерахованих шкідливих виробничих факторів не перевищувала меж, встановлених відповідними чинними нормативами.

Виробниче обладнання повинно бути забезпечене місцевим освітленням, виконаним відповідно до вимог чинних нормативів з урахуванням конкретних виробничих умов, якщо його відсутність може спричинювати перенапруження органів зору або інші небезпеки, пов’язані з його експлуатацією.

Однією із складових безпеки виробничого обладнання є конструкція робочого місця, його розміри, взаємне розміщення органів управління, засобів відображення інформації, допоміжного обладнання тощо. При розробці конструкції робочого місця слід дотримуватись вимог ГОСТ 12.2.032-78, ГОСТ12.2.033-84, ГОСТ12.2.049-80, ГОСТ12.2.061-81 та інших чинних нормативів. При цьому розміри робочого місця і його елементів мають забезпечувати виконання операцій в зручних робочих позах і не ускладнювати рухи працюючих. Перевагу слід віддавати виконанню робочих операцій в сидячому положенні, або чередуванні положень сидячи і стоячи—якщо виконання робіт не вимагає постійного переміщення працівника. Конструкція крісла і підставки для ніг мають відповідати ергономічним вимогам.

Система управління виробничим обладнанням має забезпечувати надійне і безпечне його функціонування на всіх режимах роботи і при можливих зовнішніх впливах, передбачених ТЗ. На робочих місцях повинні бути написи, схеми та інші засоби інформації щодо послідовності керуючих дій. Конструкція і розміщення засобів попередження про небезпечні ситуації повинні забезпечувати безпомилкове, достовірне і швидке сприйняття інформації.

Центральний пульт управління технологічним комплексом обладнується сигналізацією, мнемосхемою або іншими засобами відображення інформації про порушення нормального режиму функціонування кожної одиниці виробничого обладнання, засобами аварійної зупинки всього комплексу або окремих його одиниць—якщо це не приведе до подальшого розвитку аварійної ситуації.

Пуск виробничого обладнання в роботу, а також повторний пуск після його зупинки незалежно від її причини має бути можливим тільки шляхом маніпулювання органами управління пуском. Органи аварійної зупинки після спрацювання повинні залишатися в положенні зупинки до їх повернення у вихідне положення обслуговуючим персоналом. Повернення органів аварійної зупинки у вихідне положення не повинно приводити до пуску обладнання.

Повне чи часткове припинення енергопостачання з наступним його відновленням, а також пошкодження мережі управління енергопостачанням не повинно призводити до виникнення небезпечних ситуацій.

Засоби захисту, що входять в конструкцію виробничого обладнання, повинні: забезпечувати можливість контролю їх функціонування; виконувати своє призначення безперервно в процесі роботи обладнання; діяти до повної нормалізації відповідного небезпечного чи шкідливого фактора, що спричинив спрацювання захисту; зберігати функціонування при виході із ладу інших засобів захисту. За необхідності включення засобів захисту до початку роботи виробничого обладнання, схемою управління повинні передбачатись відповідні блокування тощо.

Виробниче обладнання при монтажі, ремонті, транспортуванні та зберіганні якого застосовуються вантажопідіймальні засоби, повинно мати відповідні конструктивні елементи або позначені місця для приєднання вантажозахоплювальних пристроїв з зазначенням маси обладнання. Якщо технічними умовами передбачено переміщення обладнання без застосування вантажопідіймальних засобів, то таке обладнання повинно мати відповідні елементи або форму для захоплення рукою.

ГОСТ 12.3.002-75. ССБТ. “Процессы производственные. Общие требования безопасности»— чинний нормативний документ з загальних вимог безпеки до виробничих процесів.

Безпека виробничих процес³в визначаºться, у першу чергу безпекою обладнання, яка забезпечуºться шляхом урахування вимог безпеки при складанн³ техн³чного завдання на його проектування, при розробц³ еск³зного й робочого проекту, випуску та випробуваннях випробного зразка й передач³ його у сер³йне виробництво зг³дно ГОСТ 15.001–73 «Разработка и постановка продукции на производство. Основные положения».

Основними вимогами безпеки до технолог³чних процес³в º: усу­не­ння безпосереднього контакту працюючих з вих³дними матер³алами, заготовками, нап³вфабрикатами, готовою продукц³ºю та в³дходами виробництва, що є вірогідними чинниками небезпек; зам³на технолог³чних процес³в та операц³й, що пов’язан³ з виникненням небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в, процесами і операц³ями, за яких зазначен³ фактори в³дсутн³ або характеризуються меншою ³нтенсивн³стю; комплексна механ³зац³я та автоматизац³я виробництва, застосування дистанц³йного керування технолог³чними процесами і операц³ями при наявност³ небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в; герметизац³я обладнання; застосування засоб³в колективного захисту працюючих; рац³ональна орган³зац³я прац³ та в³дпочинку з метою проф³лактики монотонност³ й г³подинам³¿, а також обмеження важкост³ прац³; своºчасне отримання ³нформац³¿ про виникнення небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в на окремих технолог³чних операц³ях (системи отримання ³нформац³¿ про виникнення небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в необх³дно виконувати за принципом пристро¿в автоматично¿ д³¿ з виводом на системи попереджувально¿ сигнал³зац³¿); впровадження систем конт­ролю та керування технолог³чним процесом, що забезпечують захист працюючих та авар³йне в³дключення виробничого обладнання; своº­часне видалення і знешкодження в³дход³в виробництва, що º джере­лами небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в, забезпе­чення пожежно¿ й вибухово¿ безпеки.

При визначенн³ необх³дних засоб³в захисту потр³бно керуватися вказ³вками в³дпов³дних розд³л³в стандарт³в ССБТ по видах вироб­ничих процес³в та групах виробничого обладнання, що використо­вуються у цих процесах. Перел³к діючих стандарт³в стосовно процес³в даºться у покажчиках Держстандарту, що видаються кожен р³к.

Вимоги безпеки при проведенн³ технолог³чного процесу повинн³ бути передбачен³ у технолог³чн³й документац³¿. Контроль повноти викладення цих вимог повинен зд³йснюватися в³дпов³дно до Вказ³вок РД 50-134 – 78. Загальні заходи щодо забезпечення пожежно¿ безпеки виробничих процес³в визначен³ ГОСТ 12.1.004–91, а вибухово¿ безпе­ки – ГОСТ 12.1.010–76.

Виробнич³ буд³вл³ та споруди, залежно в³д вибраного арх³тек­тур­но-буд³вельного та об’ºмно-планувального вир³шення, можуть впли­вати на формування умов прац³: осв³тлення, шуму, м³крокл³мату, загазованост³ та запиленост³ пов³тряного середовища виробничих випром³нювань. Кр³м того, неправильне кольорове або арх³тектурне вир³шення ³нтер’ºру призводить до несприятливого психолог³чного впливу на працюючих.

У виробничому прим³щенн³ умови прац³ залежать в³д таких фактор³в, як розташування технолог³чного обладнання, орган³зац³я робочого м³сця, сировина та заготівки, готова продукц³я. У кожному конкретному випадку вимоги безпеки до виробничих прим³щень та площадок формуються, виходячи з вимог д³ючих буд³вельних норм та правил.

Р³вн³ небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в на робочих м³сцях повинн³ в³дпов³дати вимогам стандарт³в безпеки за видами небезпечних та шк³дливих фактор³в. Робоч³ м³сця повинн³ мати р³вн³ та показники осв³тленост³, встановлен³ д³ючими буд³вельними нормами та правилами СНиП II-4 – 79/85.

Розташування виробничого обладнання, вих³дних матер³ал³в, заготівок, нап³вфабрикат³в, готово¿ продукц³¿ та в³дход³в виробництва у виробничих прим³щеннях ³ на робочих м³сцях не повинно являти собою небезпеку для персоналу. В³дстан³ м³ж одиницями обладнання, а також м³ж обладнанням та ст³нами виробничих прим³щень, буд³вель і споруд повинна в³дпов³дати вимогам д³ючих норм технолог³чного проектування, буд³вельним нормам та правилам.

Збер³гання вих³дних матер³ал³в, заготівок, нап³вфабрикат³в, гото­во¿ продукц³¿ та в³дход³в виробництва потребує розробки і реалізації системи заходів, що виключають виникнення небезпечних та шк³дли­вих виробничих фактор³в; використання безпечних пристро¿в для збер³гання; механ³зац³ю та автоматизац³ю вантажно-розвантажуваль­них роб³т тощо.

При транспортуванн³ вих³дних матер³ал³в, заготівок, нап³вфабри­кат³в, готово¿ продукц³¿ та в³дход³в виробництва необх³дно забезпе­чувати використання безпечних транспортних комун³кац³й, застосу­вання засоб³в пересування вантаж³в, що виключають виникнення небезпечних та шк³дливих виробничих фактор³в, механ³зац³ю та автоматизац³ю перевезення. При цьому потр³бно враховувати вимоги ГОСТ 12.2.022–80 «Конвейеры. Общие требования безопасности», ГОСТ 12.3.020–80 «Процессы перемещения грузов на предприятиях. Общие требования безопасности».

До фактор³в, що визначають умови прац³, в³дносяться також рац³ональн³ методи технолог³¿ і орган³зац³¿ виробництва. Зокрема, велику роль відіграº зм³ст прац³, форми побудови трудових процес³в, ступ³нь спец³ал³зац³¿ працюючих при виконанн³ виробничих процес³в, виб³р режим³в прац³ та в³дпочинку, дисципл³на прац³, психолог³чний кл³мат у колектив³, орган³зац³я сан³тарного й побутового забезпечення працюючих в³дпов³дно до СНиП ²²-92 – 76.

У формуванн³ безпечних умов прац³ велике значення маº врахування медичних протипоказань до використання персоналу у окремих технолог³чних процесах, а також навчання й ³нструктаж з безпечних метод³в проведення роб³т.

До ос³б, як³ допущен³ до участ³ у виробничому процес³, ставляться вимоги щодо в³дпов³дност³ ¿х ф³зичних, психоф³зичних ³, в окремих випадках, антропометричних даних характеру роботи. Перев³рка стану здоров’я працюючих має проводитися як при допуску ¿х до роботи, так ³ пер³одично згідно з чинними нормативами. Пер³оди­чн³сть контролю за станом ¿х здоров’я повинна визначатися залежно в³д небезпечних та шк³дливих фактор³в виробничого процесу в порядку, встановленому М³н³стерством охорони здоров’я.

Особи, як³ допускаються до участ³ у виробничому процес³, повинн³ мати профес³йну п³дготовку (у тому числ³ з безпеки прац³), що в³дпов³даº характеру роб³т. Навчання працюючих ³з безпеки прац³ проводять на вс³х п³дприºмствах і в орган³зац³ях незалежно в³д характеру та ступеня небезпеки виробництва відповідно до ДНАОП 0.00-4.12-99.

Основними напрямками забезпечення безпеки прац³ має бути комплексна механ³зац³я й автоматизац³я виробництва, це є передумовою для кор³нного покращання умов прац³, зростання продуктивност³ прац³ та якост³ продукц³¿, сприяº л³кв³дац³¿ відмінності м³ж розумовою й ф³зичною працею. Але при автоматизац³¿ необх³дно враховувати псих³чн³ та ф³з³олог³чн³ фактори, тобто узгоджувати функц³ї автоматичних пристро¿в з д³яльн³стю людини-оператора. Зокрема, необх³дно враховувати антропометричн³ дан³ останнього та його можливост³ до сприйняття ³нформац³¿.

У автоматизованому виробництв³ необх³дне також суворе вико­нання вимог безпеки під час ремонту й налагодження автоматичних машин та ¿х систем.

Одним з перспективних напрямк³в комплексно¿ автоматизац³¿ виробничих процес³в º використання промислових робот³в. При цьому м³ж людиною та машиною (технолог³чним обладнанням) з’являºться пром³жна ланка  промисловий робот, ³ система набуваº такої структури: людина – промисловий робот – машина. У цьому випадку людина виводиться ³з сфери пост³йного (протягом зм³ни) безпосереднього контакту з виробничим обладнанням.

Основними кер³вними матер³алами з безпеки роботизованих техно­ло­г³чних комплекс³в º ГОСТ 12.2.072–82 «Роботы промышленные, роботизированные технологические комплексы и участки. Общие требования безопасности». У ньому приводяться вимоги безпеки до конструкц³¿ промислових роботизованих систем.

    

Соседние файлы в папке 0_основы ОТ