Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
педиатрия.rtf
Скачиваний:
158
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
5.26 Mб
Скачать

1.Скарлатина

Контрастне виділення червоних щік і блідого носогубного трикутника - один з головних симптомів. На перший-другий день захворювання відзначається поява скарлатинозной мелкоточечной рожевого висипу в області шиї, грудей, рук і ніг. Більш густий висипом покриваються згинальні поверхні в складках шкіри (на ліктьових згинах, підколінних і пахових областях). Другий відмітна ознака скарлатини - свербіння, яке часто турбує дитину. Третя ознака - так званий "палаючий зів". Якщо попросити дитину широко відкрити рот, можна побачити яскраво червоне горло - червоним стає все м'яке піднебіння, мигдалини, дужки. На початку хвороби мова буває густо обкладений, потім з країв і кінчика він очищається і стає малиновим з яскраво вираженими сосочками.

Висипу і інших симптомів скарлатини властиво триматися в середньому 3-5 днів. Потім шкіра починає бліднути і лущитися. Особливо виражене лущення в області долонь, де верхній шар шкіри можна зняти, як елемент одягу.

До 7-10-го дня хворий одужує. Однак повернутися в колектив дитячого садка чи школи дитина зможе лише через 14 днів після повного одужання, тобто через 21 день від початку захворювання. Пояснюється це тим, що весь період хвороби та одужання людина залишається заразним для оточуючих.

Лікування скарлатини

зазвичай проводиться будинку. Госпіталізація в стаціонар необхідна у важких випадках і при розвитку ускладнень. До зниження температури необхідно дотримання постільного режиму. У період гострого перебігу захворювання дитині треба давати побільше теплого пиття (чай з лимоном, фруктові соки), їжу краще пропонувати рідку або напіврідку з деяким обмеженням білків.

При всіх формах скарлатини призначаються антибіотики пеніцилінового ряду протягом 5 - 7 днів. Потрібно додаткове призначення вітамінотерапії (вітаміни групи В і С). Після перенесеної скарлатини зберігається, як правило, довічний імунітет.

основним заходом профілактики залишається виключення контакту з хворими. В родині дуже важливо звертати увагу на стан здоров'я не тільки дітей, а й дорослих, які є потенційними джерелами інфекції. Особливо, увагу потрібно приділяти новонародженим та немовлятам до одного року.

Якщо не вдалося уникнути захворювання, то хвору дитину обов'язково треба ізолювати на 3 тижні від оточуючих, особливо від братів чи сестер. Бажано помістити його в окрему кімнату і виділити персональну посуд, білизна, рушники, іграшки, предмети гігієни. Білизна хворого на скарлатину потрібно кип'ятити, посуд мити і зберігати окремо, іграшки мити з милом під проточною водою.

2.Лікувальні інгаляції дітям при нежиті і кашлю

Якщо мокрота ще густа і дитина не може її откашлять , допоможе тепла інгаляція з лужною мінеральною водою ( без газів !) , Харчовою содою або виноградним соком. Пропорція - на літр води чотири чайних ложечки рідини або соди.

Добре справляється із запаленням мигдалин інгаляція з водним розчином соку часнику чи цибулі . Пропорція 10:1.

С не проходять кашлем та ознаками інфекції борються інгаляції з трав'яними зборами з : ялівцю , ялиці , хвої сосни , листя дуба , берези , шавлії , чорної смородини , м'яти , квітками ромашки , липи , маслом евкаліпта. Досить у склянці води заварити ложку суміші з декількох трав.

При кашлі і нежиті для інгаляції можна розчинити у воді мед (пропорції 5:1). Потім компот підігріти до паротворення , і дати дитині подихати носом і ротом поперемінно . Слідкуйте , щоб не обпікся парою!

При кашлі та сиплим голосі допомагають інгаляції з персиковим і евкаліптовим маслом. На 100 г води достатньо 7-10 крапель олії .

Після одужання ефект інгаляцій можна закріпити сауною чи російської лазенькою , приправлених запашним відваром з цілющих трав.

Перед застосуванням цих рецептів заздалегідь обговоріть їх доцільність з дільничним педіатром !

3. Невідкладна допомога хворим із стенозуючим ларинготрахеїтом.

При стенозі 1 ступеня :

1. Дитину заспокоїти, взяти на руки.

2. Достатня кількість теплого пиття (молоко з Боржомі, 2% розчин соди)

3. Доступ свіжого повітря.

4. Відволікаюча терапія – гірчичники на литкові м’язи, грудну клітку, гірчичні ванни для ніг.

5. Інгаляції соляно-лужні з відхаркуючими травами, зволожений кисень.

6. Антигістамінні -– супрастін, дімедрол 2мг на кг внутрішньо.

При стенозі 2 ступеня :

Те що й при першому в поєднанні з:

1. Інгаляція з протинабряковою сумішшю (5% ефедрин –1,0 + 0,1% адреналін – 1,0+1% атропін 0,3+1% димедрол 1,0 + 1% гідрокортизон + фізрозчин 15мл)

2. Антигістамінні (димедрол, піпальфен, супрастін 2-3 мг/кг на добу внутрім’язово.

3. Заспокійливі (літична суміш 2,5% аміназін + 1% димедрол+0,25% новокаїн) 0,1 мл/кг внутрім’язово, 20% оксибутират натрія 50-70 мг/кг внутрім’язово, або у вену.

4. 2,4% еуфілін – 3,5 мг у вену , вітамін С, кокарбоксилаза, однократно – кортикостероїди (гідрокортизон 3-5 мг/кг).

5. Антибактеріальна терапія.

При стенозі 3 ступеня :

1. Збільшують дозу кортикостероїдів у 2-4 раза (гідрокортизон 15-20 мг/кг).

2. Дезінтоксикаційна терапія з включенням 5% розчину глюкози, альбуміну, плазми, реополіглюкіну, ізотонічного розчину.

3. При ацедозі – 4% розчин натрію гідрокарбонату (4-8 мл/кг) у вену.

При неефективності комплексного лікування – при 3-4 ступені госпіталізують у палату інтенсивної терапії де роблять інтубацію трахеї, трахеостомію.

4.Ванночка (краще емальована), водний термометр, емальована кружка або глечик, дитяче мило, пелюшка, простирадло, чистий одяг, охолоджена та гаряча переварена вода.

Вимий руки! Одягни фартух. Вимий ванночку з милом, змий гарячою водою. Поклади на дно ванночки чисту пелюшку.

Налий в ванночку води, виміряй температуру.

Роздягни дитину, візьми на руки та обережно занурити у воду.

Однією рукою підтримуй голову дитини, а вільною рукою обмий волосяну частину голови, шию, тулуб, кінцівки. Обличчя водою з ванни не мий!

Вийми дитину з води, облий чистою теплою водою з глечика, температура якої на 1 градус нижче ніж температура води гігієнічної ванни. Загорни в простирадло.

Просуши шкіру обережними промокуючими рухами, не розтираючи її.

Одягни або сповий дитину.

В умовах стаціонару після проведення гігієнічної ванни знезараж фартух, ванночку 3% розчином хлораміну.

УВАГА!

Ванночку використовують тільки для купання дитини.

Температура води 36-37°С.

Вперше новонароджену дитину купають через 1-2 дні після виписування з пологового будинку. 3 цього часу і до 6 місяців дитину купають щоденно. 3 6 до 12 місяців через день, до 2 років - 2 рази на

тиждень. Дитячим милом користуються з 3-4 тижня життя.

М'якою мочалкою - після року. Тривалість купання для дітей до одного року - 5-7 хв., на другому році життя - 8-10 хв.,

для старших дітей -10-20хв.

3 метою загартовування облий дитину водою, температура якої на 1оС нижче, ніж температура гігієнічної ванни.

Увага!

Для новонароджених дітей використовують тільки переварену воду! У перші місяці життя дітей можна занурювати у воду в пелюшці.

Білет 19 .