Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичн_ рекомендац_ї 4 частина.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
20.03.2015
Размер:
741.38 Кб
Скачать

Практичне заняття №2 Тема: «Менінгококи і гонококи. Мікробіологічна діагностика захворювань, спричинених менінгококами і гонококами».

  1. Актуальність теми:

Серед збудників запальних процесів, що супроводжуються гноєтворенням, особливе місце займають менінгококи і гонококи. Дані збудники викликають такі захворювання як епідемічний цереброспінальний менінгіт та гонорея.

Менінгококова інфекція належить до широко розповсюджених захворювань. За даними ВООЗ в наш час вона реєструється більш ніж в 150 країнах, особливо в зоні так званого поясу менінгіту, куди входять 15 країн Екваторіальної Африки з населенням більш ніж 35 млн. людей.

Захворюваність на гонорею також являється однією з важливих медико-соціальних проблем, що зумовлено її широким розповсюдженням, серйозними ускладненнями та не завжди ефективним лікуванням. В Україні чисельність хворих на гонорею, які реєструються, зросла з 105,6 осіб на 100 тис населення в 1990р. до 139,0 осіб в 2000 р. Наведені дані свідчать про актуальність теми заняття та спрямовані на формування позитивної мотивації її вивчення.

  1. Конкретні цілі:

  • Засвоїти основні біологічні властивості менінгококів та гонококів.

  • Оволодіти основними методами мікробіологічної діагностики менінгококової інфекції та гонореї.

  • Аналізувати сучасні підходи до лікування та профілактики менінгококової інфекції та гонореї.

3. Базові знання, вміння, навички, необхідні для вивчення теми (міждисциплінарна інтеграція). Дивись практичне заняття №1.

4. Завдання для самостійної роботи під час підготовки до заняття.

    1. Перелік основних термінів, параметрів, характеристик, які повинен засвоїти студент при підготовці до заняття:

Термін

Визначення

Менінгококова інфекція

Менінгококова інфекція – це гостре інфекційне захворювання людини, викликане Neisseria meningitidіs, яке передається повітряно-краплинним шляхом і характеризується локальним враженням слизової оболонки носоглотки з подальшою генералізацією у вигляді менінгококової септицемії (менігококцемія) та запалення м’яких мозкових оболонок (менінгіт).

1

2

IgA - протеази

IgA – протеази – білки, що розщеплюють молекули IgA в шарнірній області, і цим самим захищають мікроорганізми від дії антитіл.

Незавершений фагоцитоз

Незавершений фагоцитоз – процес, при якому поглинуті мікроорганізми блокують ферментативну активність фагоциту, не гинуть, не руйнуються і навіть розмножуються в фагоцитах.

Гонококова інфекція

Гонококова інфекція – це гостре або хронічне інфекційне захворювання людини, викликане Neisseria gonorrhoeae, яке передається статевим шляхом і характеризується гнійним запаленням слизової оболонки сечовивідних шляхів (гонорея), кон’юнктиви ока (бленорея), інших органів, інтоксикацією.

4.2. Теоретичні питання до заняття:

  • Історія відкриття та вивчення нейсерій.

  • Особливості морфології, антигенної будови та культуральних властивостей збудників менінгококової та гонококової інфекцій.

  • Біохімічні властивості та фактори патогенності Neisseria meningitidіs та Neisseria gonorrhoeae.

  • Епідеміологія, патогенез та клініка захворювань спричинених Neisseria meningitidіs та Neisseria gonorrhoeae.

  • Особливості мікробіологічної діагностики інфекцій, спричинених Neisseria meningitidіs та Neisseria gonorrhoeae.

  • Лікування та профілактика гонореї і менінгококової інфекції.