Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

documents-export-2013-10-23 / 4.1 СЗ _ Електронні бібліотеки. Google Книги. Google Ngram Viewer

.pdf
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
83.82 Кб
Скачать

Семінарські практичні заняття до теми

Заняття

Студенти мають знати і виконувати наступні операції:

Знати ідею створення сервісу Google Books, принципи наповнення. Вміти шукати книги, журнали на сервері books.google.com використовуючи ключові слова. Вміти здійснювати локальний пошук в знайденій книзі. Вміти переглядати знайдені результати за відповідністю і за результатами. Вміти завантажувати книги на локальний комп’ютер в різних форматах. Знати основні текстові формати книг. Вміти використовувати розширенні налаштування пошуку книг: пошук за мовою,назвою, автором, видавництвом, ISBN. Вміти використовувати логічні оператори-фльтри для уточнення результатів пошуку. Вміти шукати книги видані до певного року, після певного року, в заданому проміжку років. Вміти налаштовувати інфтерфейс перегляду книги під свої потреби. Вміти перемикати режими відображення книги: тільки текст, зображення сторінки з накладеним текстовим шаром. Вміти створювати вирізки-цитати з книг, вставляти їх як зображення в тіло веб-сторінок, блогів. Отримувати URL посилання на задані фрагменти-абзаци книг, всю книгу. Знати принципи функціонування і структуру користувцької бібліотеки книг “Моя бібліотека”. Вміти створювати в користувацькій бібліотеці книжкові полиці, додавати книги на потрібну полицю. Вміти переглядати книги на своїх книжкових полицях. Вміти шукати книги з потрібним режимом перегляду книг: усі книги. обмежений попередній перегляд і повний перегляд, тільки повний перегляд. Знати принципи роботи сервісу Google Ngram Viewer. Вміти шукати частоту вживання заданих слів чи словосполучень в заданому проміжку років. Вміти інтерпретувати отримані графіки.

Вміти замовляти книги в Науковій бібліотеці імені М. Максимовича Київського національного університету імені Тараса Шевченка (library.univ.kiev.ua), Національній бібліотеці України імені В. І.

Вернадського (nbuv.gov.ua).

Контрольні запитання і завдання. Контрольні запитання:

1. Механізми наповнення книгами бібліотеки Google books.

2.Режими доступу і перегляду книг в Google books.

3.Основні формати і характеристики форматів електронних книг.

4.Мобільні апаратні засоби для перегляду електронних книг, порівняльна характеристика можливостей.

5.Поширені програми для перегляду електронних книг на мобільних

пристроях.

6Пристрої. на “електронних чорнилах”/”електронному папері”. Принципи роботи.

Завдання:

1.Під’єднати свій профіль в Google Books до свого загального профілю

Google.

2.Створити в своїй бібліотеці 4 книжкові полиці з наступними іменами: філософія, політологія, історія, іноземні мови.

3.Додати на кожну з цих полиць 20 книг відповідної тематики. На

полицю “Історія” потрібно додати 10 книг виданих після 2000 року і 10 книг виданих до 1917 року. Книги, що додаються на полиці мають мати режим перегляду “Прев’ю та повністю” або “Повністю”.

4.За допомогою сервісу Google Ngram Viewer отримати графік залежності частоти вживання заданих викладачем слів від року видання книги.

Теми рефератів:

1.Формати електронних книг.

2.Електронний папір.

3.Законодавство України про авторські права на видання.

4.Електронні бібліотеки України. Мережеві картотеки.

Література. Основна: Додаткова: