Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

documents-export-2013-10-23 / 3.1 ‘‡ _ RSS

.pdf
Скачиваний:
9
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
47.78 Кб
Скачать

Семінарські практичні заняття до теми Заняття

Студенти мають знати і виконувати наступні операції:

Знати ознаки наявності на веб-сайтах RSS-каналів. Знаходити на веб-сторінках посилання на RSS-канали. Знати типовий вид URL посилання на RSS-канал. Вміти підписуватись на RSS-канали використовуючи стандарті інструменти браузерів (“Живі закладки” в Firefox, “Веб-канали” в Internet Explorer). Вміти створювати ієрархічну структуру тек для зручності зберігання і перегляду підписаних RSSканалів. Вміти завантажувати з сховищ браузерних додатків/плагінів додатки/плагіни для підписки і перегляду RSS-каналів в браузері.

Вміти підписуватись на RSS-канали використовуючи мережеві/ хмаринні сховища закладок - веб RSS-агрегатори : Blogines, My Yahoo, Яндекс.Стрічка.

Вміти виводити RSS канали на робочому столі Windows за допомогою пристосунку “Заголовки каналів” через посередництво Internet Explorer, вміти налаштовувати даний пристосунок: за каналами, що відображаються, за кількістю заголовків новин.

Вміти знаходити в мережі інтернет подкасти (RSS-канали з подкастами), підписуватись на них використовуючи RSS-агрегатори. Вміти використовувати програми з підтримкою каталогів RSS-каналів (Winamp, iTunes) для передплати подкастів заданої тематики. Вміти налаштовувати програвачі подкастів для відображення транскриптів.

Вміти передплачувати і отримувати RSS-стрічки і подкасти на мобільних пристроях: телефонах, смартфонах, планшетах, електронних книгах.

Вміти ретранслювати RSS-новини в соціальні мережі і сервіси, з соціальних мереж і сервісів.

Контрольні запитання і завдання. Контрольні запитання:

1.Історія виникнення RSS. Основні формати веб-стрічок.

2.Структура RSS-стрічки.

3.Створення і публікація веб-стрічки.

4.Переваги і недоліки локальних і мережевих (“хмаринних”) RSSагрегаторів.

5.Призначення подкастів. Основні типи подкастів. Механізми розповсюдження подкастів.

6.Механізми створення подкастів.

7.Ознаки наявності на веб-сторінці веб-стрічок і подкастів.

8.Транскрипти в подкастах: створення і розповсюдження.

Завдання:

1.Знайти RSS-канали на сайті pravda.com.ua, korrespondent.net, dt.ua і передплатити їх використовуючи улюблений браузер. Зберегти RSS-канали в теці Україна->Сайти новин.

2.Встановити в браузер Mozila Firefox додаток для перегляду RSS-

каналів зі сховища addons.mozilla.org.

3.Встановити в браузер Google Chrome розширення “RSS підписка” для перегляду RSS-каналів з веб-магазину chrome.google.com/ webstore/

4.Передплатити за допомогою стандартного засобу перегляду RSS-каналів чи встановленого додатку (розширення) браузерів

Mozila Firefox, Google Chrome, Interner Explorer RSS-канали основних політичних партій України, філософських факультетів України і країн СНГ, обласних рад України. Для зручності перегляду розподілити підписані канали по 3-м текам: Політичні партії України, Філософські факультети, Облради України. Розмістити ці теки в теку RSS.

5.Знайти на сайті eslpod.com посилання на канал з подкастами, передплатити канал за допомогою RSS-агрегатора на вибір студента. Завантажити подкаст на локальний комп’ютер.

6.Використовуючи Winamp і іTunes переглянути каталог подкастів, передплатити декілька каналів з подкастами, завантажити декілька подкастів, прослухати подкаст з одночасним переглядом транскрипту (за наявності транскрипту в подкасті).

7.Здійснити ретрансляцію RSS-каналу сайту univ.kiev.ua на власну стіну facebook використовуючи додаток facebook, що називається

RSS Graffiti.

8.Здійснити ретрансляцію RSS-каналу сайту univ.kiev.ua у власну стрічку новин на twitter.com використовуючи як засіб для ретрансляції сервер twitterfeed.com.

Теми рефератів:

1.Історія виникнення і розвитку технології поширення новин за допомогою веб-стрічок.

2.Генерація веб-стрічок (RSS-каналів) засобами сучасних CMS (систем керування контентом веб-сайтів.

3.Веб-стрічка як засіб обміну інформацією між веб-сервісами, соціальними мережами.

4. Подкасти в сфері навчання.

Література. Основна: Додаткова: