Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

ПАВЛОВ Номенклат г_п

.pdf
Скачиваний:
26
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
713.51 Кб
Скачать

КІМБЕРЛІТ – kimberlite (Льюїс, 1888; Кімберлі, Південна Африка).

Ультрамафична порода, що складається з великої кількості серпентинізованого оливіну із змінною кількістю флогопіту, ортопіроксену, клінопіроксену, карбонату і хроміту. Характерними акцесорними мінералами є піроповий гранат, монтичеліт, рутил і перовскіт, а також алмаз. Кімберлітові трубки звичайно містять велику кількість мантійних ксенолітів. Класифікується як різновид лампрофірової породи.

ЛАТИТ – latite (Ренсом, 1898; район Латіум, Італія). Термін спочат-

ку запропонований для породи, проміжної за хімічним складом між трахітом й андезитом, проте пізніше використовувався для вулканічної породи, що складається з лужного польового шпату й натрієвого плагіоклазу в приблизно рівних кількостях, тобто .для вулканічного еквіваленту монцоніту. Визначається модально в полі 10 QAPF (рис.3), а якщо мода не встановлена, то хімічно як калієвий різновид трахіандезиту на діаграмі TAS (рис.1).

ЛЕРЦОЛІТ – lherzolite (Деламетері, 1795; Лак-де-Лерц, тепер Лерс,

Арьєж, Піренеї, Франція). Ультрамафічна плутонічна порода, що складається з оливіну з підпорядкованими орто- і клінопіроксеном. Визначається модально за класифікацією ультрамафічних порід.

ЛУЖНИЙ СІЄНІТ – alkali syenite (Розенбуш, 1907). Термін широкого застосування, як синонім сієніту, що містить лужний амфибол або піроксен.

ЛУЖНИЙ ТРАХІТ – alkali trachyte (Розенбуш, 1908). Термін використовується для визначення назви родини та виду лужної середньої породи, тобто трахіту, що містить лужний амфібол або піроксен.

МЕЙМЕЧИТ – meimechite (meymechite) (Моор і Шейнманн, 1946;

Меймеча, притока р. Кета, Східн. Сибір, Росія). Ультраосновна вул-

канічна порода, що містить олівінові фенокристи. Основна маса породи складається з оливіну, клінопіроксену, магнетиту й скла.

МЕЛІЛІТИТ – melilitite (Лакруа, 1893). Ультрамафічна вулканічна порода, що складається головним чином із меліліту й піроксену. Також звичайно присутній перовскіт.

61

МЕЛІЛІТОЛІТ - melilitolite (Лакруа, 1933). Ультрамафічна плутонічна порода, що складається переважно з меліліту, піроксену й олівіну. Визначається в класифікації мелілітових порід.

МЕЛЬТЕЙГІТ – melteigite (Бреггер, 1921; Мельтейг, комплекс Фен,

Телемарк, Новегія). Меланократовий член ійолітової серії, що містить від 10 до 30 % нефеліну. Визначається модально як меланократовий різновид фоїдиту в полі 20 QAPF (рис.3).

МОНЦОНІТ – monzonite (Лаппаран, 1864; гора Монцоні, Альто Аді-

дже). Використовувалися різні тлумачення терміну монцоніт залежно від різновиду породи, знайденої в районі Монцоні, але тепер термін звичайно використовується для плутонічної породи, що містить майже рівні кількості плагіоклазу й лужного польового шпату з другорядними амфіболом або піроксеном. Визначається модально в полі

14 QAPF (рис.2).

НЕФЕЛІНІТ – nephelinite (Кордье, 1842). Термін спочатку був використаний для нефелінвмісної базальтової породи, але пізніше - для порід, що складаються переважно з нефеліну та клінопіроксену. Визначається модально як різновид фоїдиту в полі 20 QAPF (рис.3) і, якщо мода невідома, - хімічно за діаграмою TAS (рис. 1.).

НОРИТ – norite (Есмарк, 1823). Плутонічна порода, що складається переважно з бітовніту, лабрадору, або андезину й ортопіроксену. Визначається модально за класифікацією габроїдних порід.

ОЛІВІНІТ – olivinite (Сегрен, 1876). Старий термін для позначення ультрамафічних плутонічних порід, що складаються з оливіну, піроксену й амфіболу. У бувш. СРСР термін використовувався для олівінових порід з акцесорним магнетитом, щоб відрізнити їх від дунітів, які містять акцесорний хроміт.

ПЕРИДОТИТ – peridotite (Кордье, 1842; від франц. peridot – олівін).

Узагальнювальний термін для ультраосновних порід, що складаються переважно з оливіну, піроксену та/або амфіболу.

ПІКРИТ – picrite (Чермак, 1866; від грецьк. pikros=гіркий із-за висо-

кого вмісту МgО). Термін спочатку був використаний для різновиду долериту або базальту, надзвичайно багатого оливіном і піроксеном.

62

Так само називався вулканічний еквівалент польовошпатвмісного або лужного перидотиту, а також багаті оливіном різновиди габро й тешеніту. Тепер використовується як групова назва порід з Si02 < 47 %, сумою лугів < 2 % і МgО > 18 % (рис.3) і як специфічний тип в межах групи, коли сума лугів > I %.

ПІКРИТОВИЙ БАЗАЛЬТ – picrite basalt (Квенсел, 1912; Масафуера,

о-ва Хуан-Фернандес, Тихий океан). Меланократова різновидність багатого оливіном базальту, що містить велику кількість фенокристів оливіну; в основній масі – авгіт, лабрадор, непрозорий мінерал та інтерстиційне скло.

РІОДАЦИТ – rhyodacite (Вінчелл, 1913). Термін використаний для вулканічних порід, проміжних між ріолітом і дацитом, що звичайно складаються із фенокристів кварцу, плагіоклазу й невеликої кількості феромагнезіальних мінералів в мікрокристалічній основній масі. Вулканічний еквівалент граніту

СІЄНІТ – syenite (термін дуже стародавній, звичайно приписуваний Плінію; Сієна, тепер Ассуан) Плутонічна порода, що складається головним чином з лужного польового шпату з підпорядкованим натрієвим плагіоклазом, біотитом, піроксеном, амфіболом й іноді фаялітом. Може бути також присутнім другорядний кварц або нефелін. Визначається модально в полі 13 QAPF (рис.2).

СІЄНОГРАНІТ – syenogranite (Штрекейзен, 1967). Різновид граніту, що складається з лужного польового шпату з підпорядкованою кількістю плагіоклазу. Визначається модально в полі 4а QAPF (рис.2).

ТРАХІДАЦИТ – trachydacite. (Міллошевич, 1908).Термін спочатку був використаний для різновиду ріоліту, що містить бронзит, лужний польовий шпат і плагіоклаз (до олігоклазу) із співвідношенням останніх до 2:1. Визначається хімічно в полі діаграми TAS як порода, що містить більше 20 % нормативного кварцу (рис.1). Вулканічний еквівалент сієнограніту.

ТРАХІТ – trachyte (Броньяр, 1813; від грецьк. trachys = грубий). Вул-

канічна порода, що складається істотно з лужного польового шпату. Визначається модально в полі 9 QAPF (рис.3), а якщо мода не встановлена – хімічно в полі діаграми TAS (рис. 1).

63

ТРОКТОЛІТ – troctolite (Лазо, 1875; від грецьк. troktes = форель). Рі-

зновид габброїдів, що складається переважно з висококальцієвого плагіоклазу й оливіну, з невеликою кількістю піроксену або без нього. Визначається модально за класифікацією габроїдних порід.

УРТИТ – urtite (Рамзай, 1896; Луявр-Урт, комплекс Ловозеро, Коль-

ський п-ів, Росія). Плутонічна порода, що містить понад 70 % нефеліну і егірин-авгіт, але без польового шпату. Тепер визначена модально як лейкократова різновид фоїдолиту в полі 26 QАРF (рис.2).

ФОЙЯЇТ – foyaite (Блюм, 1861; гора Фойя, Південна Португалія).

Гиперсольвусний нефеліновий сієніт. Іноді термін використовувався як групова назва для нефелінових сієнітів, тепер – для нефелінових сієнітів, що мають фойяїтову (трахітову) структуру, утворену пластинками лужнопольовошпатових кристалів.

ФОНОЛІТ – phonolite (Кордьє, 1816; від грецьк. phonе=звук, litos –

камін). У розумінні Г. Розенбуша (1877) тепер визначений в полі 14 QAPF (рис.3) як вулканічна порода, що складається головним чином з лужного польового шпату і фоїдів. Якщо фоїдом є тільки нефелін, то порода – власне фоноліт, але якщо, наприклад, переважаючим фоїдом є лейцит, то повинен бути використаний термін лейцитовий фоноліт. Якщо мода не встановлена, фоноліт визначається хімічно в полі діаграми TAS (рис.1).

64