Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
158.28 Кб
Скачать

15. Явище сенсорної адаптації та сенсибілізації.

Сенсорна адаптація - це пристосування рівня чутливості аналізатора до певної інтенсивності подразника. Міра адаптації різних аналізаторів неоднакова: висока адаптованість спостерігається в нюхових відчуттях (людина швидко звикає до запахів, у тому числі й неприємних), тактильних (не помічає тиску одягу на тіло), зорових; значно менша - у слухових. Температурна адаптація існує лише в середньому діапазоні, звикання до сильного холоду чи до сильної спеки майже не існує. Майже не існує адаптації в больових відчуттях, оскільки біль є сигналом про руйнування організму, і больова адаптація може призвести до загибелі.

Розрізняють два види адаптації:

1) Негативна адаптація:

а) зменшення чутливості аналізатора (чи зростання порогу) внаслідок дії тривалого впливу постійного за інтенсивністю подразника (наприклад, коли покласти руку в холодну воду, інтенсивність відчуття, яке викликано холодним подразником, знижується);

б) установлено, що протягом часу відчуття від подразника, що діє постійно, може не тільки зменшитись, але і зникнути зовсім. (Наприклад, в атмосфері із неприємним запахом, ми можемо втратити нюхові відчуття, і скоро не відчувати неприємного запаху).

2) Позитивна адаптація - підвищення чутливості аналізатора під впливом дії слабкого подразника. (Прикладом позитивної адаптації є темнова адаптація).

Явище підвищення чутливості аналізаторів унаслідок їх тренування називається сенсибілізацією. Можна говорити про два види сенсибілізації:

а) сенсибілізація, яка виникає стихійно, у зв’язку з необхідністю компенсації сенсорних дефектів (сліпота, глухота; наприклад, у людей, які сліпоглухонімі, добре розвинута тактильна та вібраційна чутливість);

б) сенсибілізація. яка викликана специфічними вимогами професії (наприклад, смакові відчуття добре розвинуті у дегустаторів)

16. Просторові характеристики відчуттів.

відтворення у відчуттях місцезнаходження діючого подразника. Можливість об’єктивної передачі у відчуття місце розташування стимулів були вперше визначені Сєчєновим: відбувається це завдяки рухам пропріорецепції ока. У просторових характеристиках відчуттів відображається віддаленість об’єкта від рецептора, напрямок локалізації об’єкта у просторі; в них також відображається місцерозташування двох об’єктів до вище зазначених характеристик, додається віддаленість об’єкта один від одного. Просторовою характеристикою відчуттів є локалізованість. Це означає, що будь-який образ відчуття має просторове розташування подразника.

а) Колір, світло, звук співвідносяться з джерелом. (Тобто, відчуваючи світло, ми відносимо його до відповідного джерела, яке займає певне місце в просторі).

б) Тактильні, больові, температурні відчуття ми спів вносимо з цією частиною тіла, яке викликало дане відчуття.

Головну роль у локалізації подразника у зовнішньому просторі відіграє взаємодія аналізаторів. В цю систему завжди входять пропріоцептивні аналізатори органів чуттів, а також пропріорецепція виконавчих органів (рука, шия).

Відображення напрямку локалізації подразника в зовнішньому просторі досягається через спільну діяльність парних органів відчуттів.(Так. наприклад, локалізація звукового джерела залежить від різниці в часі між надходженням звукових сигналів до лівого та правого вуха, що, в свою чергу, забезпечує послідовну обробку цих сигналів у корі головного мозку)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]