Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse.docx
Скачиваний:
114
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
158.28 Кб
Скачать

49. Відображення напрямку локалізації предмету у просторі дискантними аналізаторами.

Відображення напрямку локалізації предмету є одним із виявів сприйняття людиною простору.

При сприйнятті напрямку важливу локалізації предмету важливу роль відіграють такі дискантні аналізатори:

1. Зоровий.

2. Нюховий.

3. Слуховий.

Проаналізуємо це більш детально,

1. Сприйняття напрямку локалізації предмету здійснюється за допомогою бінокулярного зору. При цьому напрямок локалізації предмету визначається законом ідентичного напрямку: подразники, які падають на кореспондентні точки сітчатки, бачаться нами в одному й тому ж напрямку. Цей напрямок задається лінією, яка з»єднує перетинання зорових ліній обох очей, з точкою, яка відповідає середині відстані між обома очима.

2. У сприйнятті напрямку важливу роль відіграє слуховий та нюховий аналізатор. (Наприклад, по запаху, ми можемо визначити, де знаходиться їдальня, по звуку кроків – розпізнати, чи далеко від нас іде людина тощо. Для тварин звук і запах часто є єдиними сигналами, які говорять про загрозу).

Сприйняття напрямку звук здійснюється за допомогою бінаруального слухання. Основу диференціації напрямку звуку складає різниця в часі потрапляння сигналу в кору головного мозку від обох вух.

Звуки можуть локалізуватися не тільки в лівому чи правому напрямку по горизонталі, але і в напрямку вверх та вниз. У даному випадку для сприйняття просторового роз положення звук необхідні рухи голови людини.

50. Характеристики зорових відчуттів

Зорові аналізатори відіграють важливу роль у діяльності людини та пізнані нею навколишнього світу. Апаратом зору є око – орган чуття зі складною анатомічною будовою. Світлові хвилі, які відбиває предмет, заломлюються, через кришталик ока і фокусуються на сітківці у вигляді зображення. Для ока характерна велика рухливість, яка забезпечується трьома парами м’язів, що рахують його в різних напрямках. Рухи очей, а також повороти голови збільшують можливості зорового аналізатора щодо обсягу охоплення об’єктивних подразників, які звідусіль діють на нього.

Око за допомогою рухів моделює подразник, ніби знімаючи з нього знімок. На це вперше звернув увагу Сєченов, який порівнював око зі щупальцями, які охоплюють предмет з усіх боків. Рухи очей бувають різні. (рухи стеження, стрибкоподібні та ін.).

Найважливішою складовою частиною ока є сітківка, яка з’єднується з допомогою зорового нерва з великими півкулями головного мозку. Закінчення зорового нерва розрізняються за формою і функціями. Рецептори, які нагадують за формою колбочки, пристосовані до відображення кольору. Вони розташовані навколо колбочки, ближче до краю сітківки. Це апарат присмеркового зору. Відчуття кольору і світла мають свої аналізаторні системи.

Отже, є дві великі групи зорових відчуттів:

  • хроматичні ( кольорові, які відображають світлову гаму з численними відтінками і переходами кольорів),

  • ахроматичні (безкольорові, які відображають перехід від білого до чорного через масу відтінків сірого кольору).

Відчуття кольору характеризується тоном, яскравістю і насиченістю. Людське око може розрізняти до 500 відтінків.

Відображення кольору значно збагачує пізнавальні можливості людини. Досліджено, що чорний колір сигналізує про небезпеку, пригнічує, зелений – заспокоює. Голубий колір пов’язаний з відкритим простором. Він може заспокоювати, навіювати радість, але може навіювати і занепокоєння. Червоний – викликає збудження, почуття небезпеки, іноді – дратівливість.

Вплив кольору на емоційний стан людини враховується в оформленні робочих приміщень. Так, колір стін класної кімнати повинен відповідати вимогам психології і технічної естетики, створювати бадьорий настрій та налаштовувати на сприймання навчального матеріалу. Кольорова гама спальної кімнати, навпаки, повинна заспокоювати.

Зоровий аналізатор дає змогу розрізняти яскравість кольору і цим сприяти виділенню предмета із фону. Чорне на білому або біле на чорному дуже добре видно. Цей закон контрасту лежить в основі розрізнення плоских чорно – білих зображень. Чим гірше освітлений предмет і чим далі розташований від людини, тим більшим повинен бути контраст безпомилкового розрізнення подразника. Закон контрасту ставить певні вимоги до схем, плакатів, наочних посібників, виконаних як в ахроматичних, так і в хроматичних кольорах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]