Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
finansovo_pravovi_norm.docx
Скачиваний:
17
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
43.7 Кб
Скачать

4. Структура фінансово-правових норм

Права й обов’язки учасників фінансових відносин спрямовані на забезпечення загальнодержавних інтересів. Особливо яскраво це виражено при справлянні податків та обов’язкових зборів, а також при фінансуванні загальнодержавних програм, утриманні бюджетних установ. Водночас спільний зміст фінансово-правових норм, пов’язаний із реалізацією публічної фінансової діяльності, має різне конкретне втілення, зумовлене розмаїттям фінансових відносин і багатогранністю фінансової системи.

Структура фінансово-правової норми тотожна структурі будь-якої іншої норми права. Фінансово-правова норма може містити гіпотезу, диспозицію та санкцію, тобто основні елементи правової норми, хоч далеко не всі фінансові норми є повними за змістом. Однією з особливостей фінансово-правових норм є їх розгорнутий обсяг (наприклад, порівняно з нормами конституційного права).

Гіпотеза визначає умови, за яких можуть виникати передбачені нормою юридичні права й обов’язки учасників фінансових відносин у галузі фінансової діяльності (зазвичай, юридичний факт). Такі умови повинні мати конкретне вираження.

Диспозиція є основою норми й містить саме правило поведінки учасників фінансових відносин за передбачених гіпотезою фактичних обставин. Диспозиція виражена у безумовно визначеній формі і, як правило, є достатньо обтяженою за змістом. Диспозиція може стосуватися не лише прав та обов’язків, а й об’єкта відносин, їх суб’єктів, документів, що оформлюють відносини, та інших сторін регульованих відносин. Однак у будь- якому разі норма пов’язує правове значення видів об’єктів, суб’єктів тощо із правами й обов’язками сторін—учасників правовідносини.

Санкція фінансово-правової норми містить указівки на невигідні для її порушника наслідки. Саме в санкції втілено імперативний характер приписів у сфері публічної фінансової діяльності. За порушення встановлених умов законодавство передбачає можливість ужиття фінансових, адміністративних, дисциплінарних та кримінальних заходів. Точиться тривала наукова дискусія щодо наявності фінансової відповідальності (не передбаченої Конституцією України). При цьому необхідно брати до уваги, що фінансові санкції у вигляді штрафів, пені або припинення бюджетного фінансування є обов’язковим наслід-ком порушення встановлених фінансовою нормою правил поведінки. Санкціям фінансово-правових норм властивий ряд ознак.

Зокрема, оскільки санкції є одним із видів державного примусу, вони об’єктивно втілюються у нормах фінансового законодавства; застосовуються спеціально уповноваженими органами; їм притаманна імперативність і майновий характер. Мета їх — забезпечення суспільних та державних фінансових інтересів, відшкодування недоотриманих бюджетом і позабюджетними фондами грошових надходжень, дотримання фінансової дисципліни.

Санкції фінансово-правових норм за своєю сутністю є економічно-юридичними (майновими), бо невигідність, небажаність передбачуваних ними заходів полягає у зменшенні майнової сфери правопорушника через його грошові фонди й засоби. Ці заходи покликані впливати на економічний стан платників, вони призводять до зменшення сум, що залишаються у їх розпорядженні, скорочують відрахування до фонду економічного розвитку тощо.

Розглядаючи санкції фінансово-правових норм у повному обсязі, в їх функціях можна виділити таку особливість, як поєднання правовідновлювального і штрафного (карного) характерів. Завдяки реалізації санкцій відновлюється порушена фінансова дисципліна, в тому числі порядок нарахування та сплати податків. Отже, санкції дають змогу відшкодувати збитки, завдані правопорушенням, та відновити становище, що існувало до його вчинення. Оптимальною є ситуація, коли застосовуються санкції, що водночас виконують компенсаційні та штрафні функції.

Наприклад, фінансова санкція — це штрафний засіб державного примусу, виражений у грошовій формі, що застосовується уповноваженим державним органом до платника податків за вчинення податкового правопорушення у порядку, встановленому фінансово-правовими нормами, з метою реалізації суспільних інтересів при забезпеченні грошових надходжень до бюджету.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]