Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

kategorii

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
43.63 Кб
Скачать

Тривалість операційного циклу підприємства визначається проміжком часу між моментом придбання виробничих ресурсів у постачальників і надходженням коштів за реалізований товар від споживачів.

Трудовий процес – сукупність методів і засобів впливу на предмет праці за допомогою знарядь праці або за рахунок дії керованого людиною знаряддя праці на предмет праці з метою виготовлення продукту, що здійснюється в певних природних або штучних умовах.

Трудові норми – критерій для визначення найефективніших засобів організації праці, скорочення витрат часу за нормами, один з показників ефективності нової техніки, форми організації виробничих процесів.

Управління якістю – дії, здійснювані при створенні й експлуатації або споживанні продукції з метою встановлення, забезпечення і підтримки необхідного рівня її продукції.

Фотографія робочого часу (ФРЧ) – це засіб вивчення використання робочого часу, що ґрунтується на спостереженні та вимірюванні всіх витрат робочого часу (як продуктивних так і непродуктивних) протягом робочого дня чи його частини.

Функціонально-вартісний аналіз (ФВА) конструкцій - метод системного дослідження об’єкта (констурції, виробу), спрямований на підвищення ефективності використання матеріальних і трудових ресурсів при створенні та експлуатації виробів.

Хронометраж – метод вивчення витрат часу на елементи оперативної роботи (операції), які циклічно повторюються, окремі елементи підготовчо-заключної роботи або роботи по обслуговуванню робочого місця.

Централізована форма організації ремонтно-профілактичних робіт і технічного обслуговування устаткування – всі види ремонту та технічного обслуговування виконує ремонтно-механічний цех (РМЦ) підприємства. Такі організацію ремонтних робіт застосовують переважно на невеликих підприємствах за сумарною ремонтною складністю.

Ціна відповідності містить у собі витрати на виявлення або запобігання браку, на іспити і тестування, навчання і підготовку кадрів.

Ціна невідповідальності складається з витрат на переробки, витрат на ремонт протягом гарантійного періоду, витрат, пов’язаних з простроченням платежів по рахунках, витрат на внесення змін у технологію, плата за затримку постачань і т.п.

Ціна якості- інтегральний економічний чинник забезпечення якості продукції, що визначається сумою витрат, витрачених на контроль і витрат підприємства унаслідок відмов виробів.

Час обслуговування робочого місця- це час, який витрачає робітник на догляд за устаткуванням та утриманням робочого місця в належному стані. Він складається з частин: час організаційного, технічного та змінного обслуговування.

Час оперативної роботи- це найпродуктивніша частина робочої зміни, яка витрачається на зміну форми, розмірів, властивостей предмета праці, а також на виконання допоміжних дій, необхідних для здійснення цих змін. Затрати оперативного часу повторюється з кожною одиницею продукції або певним обсягом робіт і складаються з двох частин: виконання основних та допоміжних трудових прийомів.

Час непродуктивної роботи- витрачений час у межах зміни на роботу, яка не дає корисного результату підприємству, а скоріше негативний, оскільки зношується інструмент, устаткування, витрачаються матеріали, сировина, енергія, робочий час працівника. До непродуктивної роботи належить: усунення (виправлення) браку, що виник з вини самого робітника; виконання робіт, що не передбачені змінними затратами та ін..

Час продуктивної роботи характеризується сумарним часом у межах зміни, протягом якого працівник виконує прямі і суміщені обов’язки,що передбачені регламентом.

Час роботи-сумарний час у рамках зміни, протягом якого працівник здійснює трудовий процес (працює) на своєму робочому місці. Він має бути продуктивним, але на практиці нерідко якась його частина марнується на непродуктивну роботу.

Час перерв у роботі- загальна тривалість часу, протягом якого робітник не працює незалежно від причин що викликали його бездіяльність.

Час підготовчо-завершальний – потрібен робітнику для підготовки самого себе і робочого місця до виконання заданої роботи і для її закінчення: отримання інструменту, приладдя, документації; ознайомлення з роботою, кресленнями; інструктаж про порядок виконання роботи; установлення приладдя і інструменту; налагодження устаткування; знання приладдя та інструменту після використання роботи; здача приладдя, інструменту, документації та готової продукції (роботи).

Якість – це сукупність властивостей і характеристик продукції або послуги, що надають ім. здатність задовольняти потреби.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]