Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-71.docx
Скачиваний:
28
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
137.94 Кб
Скачать

24. Мілкий дренаж, коли він застосовується? Намалюйте схему.

Мілкий дренаж широко використовується при осушенні кар’єрів. Він відрізняється великою різноманітністю способів застосування. Головне значення мають голкофільтрові споруди і дренажні траншеї, або прибортовий горизонтальний дренаж у вигляді трубчастих дрен, який закладають на уступах кар’єрів для пониження рівня води. Дренажні траншеї закладаються на бровці кар’єру або на його уступах для осушення водоносного горизонту, який знаходиться вище к.к. при глибокому її заляганні. Мілкий дренаж при осушенні відкритих виробок здебільшого використовують для перехоплення потоків поверхневих вод, дренування верховодки, малопотужних горизонтів грунтових вод. Горизонтальні св. також відносяться до мілкого дренажу, використовуються для неробочих уступів кар єрів і бортів, закладаються вони у вигляді віялоподібних ліній або в 2 ряди.

25. Етапність застосування дренажних схем при освоєнні родовищ відкритим способом.

В залежності від гідрогеологічних умов та величини водопритоку розробляється відповідна схема дренажної системи, а часто – і спосіб та схема розробки самого родовища. При цьому, до завдань гірничих гідрогеологів входить пошук ефективних інженерних заходів боротьби з притоком підземних вод у виробки. В числі інших важливих задач гідрогеологічних досліджень в межах третього напрямку гірничої гідрогеології можна виділити: встановлення ефективності функціонування різних видів дренажних пристроїв і дренуючого впливу гірничих виробок; з’ясування можливості і доцільності використання підземних вод на площі родовища для питного і технічного водопостачання, і в зв’язку з цим – оцінка їх експлуатаційних запасів.

Класифікація схем дренування за Скиргелло О.В. заснована на врахуванні розташування дренажних споруд у плані. За даною класифікацією виділяють такі схеми осушення:1) однолінійні; 2) дволінійні 3) одноконтурні; 4) двоконтурні; 5) сітчасті; 6) кущові; 7)комбіновані. Лінійні схеми осушення складаються з одного або більше рядів водопонижуючих свердловин, дренажних канав, штреків або горизонтальних свердловин. Вони частіше

застосовуються при осушенні похилих водоносних пластів або пластів з високою водопроникністю та при осушенні в‘їзних і розрізних траншей, робочих бортів кар’єрів тощо. При контурній схемі осушення дренажні свердловини розташовуються по кутах трикутника, квадрата, багатокутника по периметру невеликих розмірів огородженої ділянки.За лінійною або контурною схемою виконується також огороджуючий дренаж, який

знижує напори на укосах кар’єрів до величин, що забезпечують мінімальний ризик опливання укосу.Двоконтурна схема осушення утворюється двома взаємодіючими контурними спорудами абодвома концентрично розташованими спорудами. Сітчаста схема використовується при підземному способі, коли дренажними спорудами є наскрізні фільтри.

Кущова схема осушення – це система водопонижуючих свердловин, які закладаються групами, без вищеозначеної системи, в місцях зон високої обводненості а також великої закарстованості і тріщинуватості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]