Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
0 (2).doc
Скачиваний:
15
Добавлен:
19.03.2015
Размер:
563.2 Кб
Скачать

6. Обговорення і аналіз отриманих результатів:

В першій частині роботи я отримав гістограму з теоретичними і експериментальними значеннями. З графіка видно, що обидві гістограми співпадають мають спільну точку k=2. Нерівністьσексп.2> σтеор2 правильна, і свідчить про те, що наявність основних похибок пов’язана з недосконалістю апаратури. При реєструванні кількості імпульсів, було допущено відносну похибку менше одного відсотка, що свідчить про добру точність проведення експерименту. Було знайдено ймовірність появи вибірки імпульсів в довірливих у<Ϭ, Р=68,57%, і y<Ϭ∙0,67,Р=50,47%.Табличні значення ймовірностей 68,3%, і 50% відповідно.

Я думаю, використана методика виконання роботи є доброю, вона достатньо зменшила похибку вимірювань, так що основне внесення у похибку дають прилади. Тому я вважаю, що методика доповнень не потребує, а для подальшого зменшення похибки, потрібно вдосконалювати прилади.

6. Висновки:В даній лабораторній роботі я навчився реєструвати імпульси γ-квантів, у випадках дослідження фону і радіоактивної речовини137Cs. Об’єктом дослідження є γ-кванти, які випромінюються радіоактивною речовиною при її розпаді. Я зробив якісний дослід і навчився обраховувати похибки при вимірюваннях. При дослідженні фону середнє значення було 2,6 за 3с, а при дослідженні радіоактивної речовини близько 51 частинки за 3сек. Також я визначив імовірність появи вибірки в довірчому інтервалі,(при у<Ϭ, Р=68,57%, і y<Ϭ∙0,67,Р=50,47%.),яка співпала з теоретичними значеннями. Вдалось визначити, що суттєві похибки вносить обладнання. Відносні похибки всіх вимірюваних величин становлять<1%, що свідчить про добре проведення експерименту.

7. Список літератури:

  1. А. Н. Зайдель –«Погрешности измерений физических величин».

  2. О.А.Безшийко -Лекції VIVR.- Київ.

  3. Методичні рекомендації до лабораторного практикуму «Взаємодія іонізуючого випромінювання з речовиною»-Київ,2007р.