Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
etnografiya.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
48.19 Кб
Скачать

4. Мікронезійська історикоетнографічна область

Мікронезія (від мікро... і греч.(грецький) nesos — острів), групи дрібних островів в Океанії, в західній частині Тихого океану, головним чином до С. від екватора: Маріанськие острови, Каролінські острови і Маршаллови острова (опіка США), Гілберта острови і о. Ошен — британські володіння, Науру (незалежна держава з 1968) і ін. (всього біля 1500 островів). Площа 2622 км 2 . Населення понад 250 тис. чоловік (1970). Корінне населення М. — мікронезійци (понад 200 тис. чоловік; 1970, оцінка). Живуть також американці, англійці, філіппінці, китайці. Велика частина островів — коралові атоли, останні — вулканічного походження; найкрупніший острів — Гуам (володіння США). На островах Маріанських є вулкани, що діють. Клімат екваторіальний і субекваторіальний. Середні місячні температури від 26 до 28 °С. Осідання випадають рівномірно протягом всього року, від 2000 до 6000 мм (на навітряних схилах гір). У районі Каролінських островів часто виникають тропічні циклони які супроводяться вітрами ураганної сили. Природний рослинний покрив на вулканічних островах — вічнозелені тропічні ліси, нині заміщені вторинними чагарниками, рідше — савани. Рослинність на коралових островах бідна. Крупні ссавці тварини в М. відсутні. Найбільш поширені щури, кажани, плазуни — крокодили, змії, різні види ящірок; птиці, головним чином морські. Основні заняття корінних жителів — рибальство і культура плодових дерев, головним чином кокосової пальми, бананів, цитрусових. Плантації цукрового очерету, рису. На Каролінських островах родовища бокситів, фосфорітов, на островах Науру і Ошен — видобуток фосфорітов. На деяких островах М. є військово-морські і авіаційні бази США і Великобританії.

Населення - 109 тис. чол., що складається з 9 мікронезійскіх і полінезійських груп. У штатах Чуук проживає 50% всього населення країни, Понпеї - 32%, Яп - 10%, Косрае - 8%. 50% населення - католики, 47% - протестанти, є конфесійні меншини - мормони, свідки Єгови, і ін. У містах живе 29% населення. Офіційна мова - англійська, однак у кожному штаті державним також є свою власну мову.

Головна сільськогосподарська культура - Сака (кава), яка йде на експорт. Крім того, вирощують чорний перець, таро, хлібне дерево, касаву (маніоку), солодка картопля, кокосові пальми, овочі, фрукти, горіхи Бетел (на о. Яп). Розводять свиней, велику рогату худобу, кіз, домашню птицю. Головне багатство морських вод - тунець. Тільки за ліцензії на його вилов країна щорічно отримує 18-24 млн дол від риболовецьких компаній Китаю і Тайваню. Основні статті експорту: риба (тунець), одяг, банани, чорний перець, кава. Головні експортери: Японія, США, Гуам. Між усіма населеними островами є регулярне морське повідомлення, на 6-ти найбільших розташовані морські порти.

Трукці - мікронезійский народ, корінне населення острова Трук і інших островів в групі Каролінські островів. Чисельність 50 тис. чоловік. Мова Трук восточноавстронезійской групи австронезійської сім'ї має кілька діалектів, створюючих безперервний ланцюг («трукская ланцюг діалектів»). Віруючі - християни (протестанти і католики), зберігаються традиційні вірування.

Основні заняття - рибальство і ручне землеробство (таро, маніок, банани, хлібне дерево), полювання на акул, розведення свиней. Ремесла - плетіння (рогожі, корзини, пояси, браслети, намиста), виготовлення подвійних човнів. Рано з'явилися залізні знаряддя, що стали предметом торгівлі з іншими островами. Важливу роль грає експорт копри.

Трук поділяються на 40 матрілінейная тотемних пологів (ейнанг). Члени ейнанга, розселившись за різними островам, зберегли традиційні зв'язки (звичаї гостинності). Поширена адопція дітей. У сучасних Трук значну роль відіграє мала сім'я. Села об'єднувались в райони, очолювані вождем домінуючого роду (сомвонон фоню).

За легендами, пращури Трук зійшли на землю з кокосових пальм або сходять до прародительці, що прибула з острова Ачау (ймовірно, острів кусають). Існують культи духів (ану) і предків. Виділяються спеціалізовані групи жерців, чаклунів, знахарів, віщунів.

Понапе, корінне населення острова Понапе (Федеративні Штати Мікронезії). Чисельність 28 тис. чоловік. Говорять мовою Понапе східно-океанійской групи австронезійської сім'ї. Більша частина Понапе - християни (на півночі - католики, на півдні - протестанти).

Географічне положення острова на схрещенні морських шляхів привело до змішання Понапе з філіппінцями, меланезійців, полінезійцями, японцями. По мові і культурі Понапе близькі сусіднім косрае і Трук. Предки Понапе освоїли острів на початку IV століття до нашої ери.

Традиційні заняття - рибальство, тропічне землеробство (таро, ямс), мореплавство і ремесла, включаючи ткацтво та прославило Понапе будівництво монументальних кам'яних споруд (Нан-Мадан - ритуальний центр X століття, штучно намитий посеред лагуни священне місто знаті і жерців). Були характерні знаряддя з раковин, примітивні грошові еквіваленти, головним чином черепашкові.

Існувала розвинена станова ієрархія з культом вождів. Окремі Вождівство, що складалися з матрілінейная груп, об'єднувалися під егідою однієї династії. Розвинений дарообмен, поширені татуювання, розфарбовування тіла куркумою (полінезійське вплив), церемоніальне питво кави. Сучасні Понапе поєднують прихильність традиційному способу життя за участю в ринковій економіці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]