Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_OSG.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
173.72 Кб
Скачать

Змістовий модуль 3. Овочівництво і плодівництво.

Тема 7. Біологічні особливості та народногосподарське значення овочевих культур. Види і сорти овочевих культур та їх групування.

Капуста. Ботанічна характеристика і біологічні особливості різних сортів капусти.

Гарбузові овочеві культури. Огірок. Ботанічна характеристика і біологічні особливості огірків.

Пасльонові овочеві. Томати, баклажани, перець. Ботанічна характеристика та вимоги цих культур до умов вирощування.

Столові коренеплоди, цибуля та зелені культури. Короткий опис цих культур.

Культура овочевих рослин у захищеному грунті. Основні види захищеного грунту. Використання парників та теплиць у школі.

Культура овочевих рослин у відкритому грунті.

Методика польового досліду з польовими та овочевими культурами.

Дослідження впливу родючості грунту, добрив, освітлення, вологості повітря на урожайність та якість урожаю овочевих культур.

Система агроприйомів при вирощуванні овочів у відкритому грунті. Овочеві сівозміни. Площі живлення, способи посівів та посадки, догляд за овочевими культурами.

Вплив чергування культур на полях на їх урожай.

Тема 8. Плодові культури. Видовий склад, класифікація, коротка біологічна та господарська характеристика цих культур. Види і групи плодових рослин та їх біологічні особливості.

Коротка історія розвитку садівництва. Походження та класифікація.

Агровиробнича та біологічна характеристика плодових рослин.

Зовнішні умови росту і розвитку плодових рослин.

Основні сорти плодових рослин на Україні.

Ягідні культури. Біологічні особливості ягідних культур. Види ягідних культур. Ягідні культури. Суниці, малина, смородина, агрус. Коротка біологічна характеристика. Закладка плантацій ягідних культур та догляд за ними. Виноградарство.

Плодовий сад. Будова плодового дерева. Ріст і плодоношення. Біологічні основи розмноження плодово-ягідних культур. Розмноження плодових рослин та вирощування їх садивного матеріалу. Щеплення і живцювання рослин. Підщепи плодових рослин. Щеплення і живцювання рослин. Плодовий розсадник і його структура. Плодовий розсадник у школі. Плодовий сад. Типи садів.

Землеробство

Наукові основи землеробства

Землеробство як галузь сільськогосподарського виробництва і наука. Виникнення агрономічної науки. Вчені-творці наукового землеробства. Сучасний стан і перспективи розвитку землеробства. Ґрунтові ресурси України. Екологічні проблеми сільськогосподарського виробництва. Ґрунт і культурна рослина – основні засоби виробництва в землеробстві.

Закони землеробства. Використання законів землеробства в сучасному сільському господарстві.

Агрофітоценоз і його відмінні ознаки від природного фітоценозу. Зміни умов ґрунтоутворення, властивостей і режимів ґрунтів за їх сільськогосподарського використання. Основи високопродуктивного і стійкого функціонування агроекосистем.

Системи землеробства

Системи землеробства як сукупність закономірно пов’язаних організаційно-господарських заходів. Класифікація систем землеробства: примітивні, екстенсивні та інтенсивні. Коротка історія розвитку систем землеробства. Основні агротехнічні ланки системи землеробства. Інтенсивні системи землеробства. Ґрунтозахисні системи землеробства. Розробка й освоєння зональних систем землеробства. Поняття про хімічне і біологічне землеробство. Ознаки біологічного землеробства. Стан і перспективи біологічного землеробства в Україні.

Сівозмінне вирощування культур

Поняття про сівозміну. Необхідність чергування культур і пару у зв'язку з особливостями їх ґрунтового живлення, фізичним станом ґрунту, біологічними, економічними й іншими причинами. Значення чергування культур для боротьби з бур’янами, хворобами і шкідниками та ерозією ґрунту. Відношення різних культур до сівозмінного вирощування. Повторні посіви. Монокультура.

Сівозміна і родючість ґрунту. Роль сівозміни у регулюванні фітосанітарного режиму ґрунту і посівів. Ґрунтовтома.

Поняття про схему, ротацію, ланку, ротаційну таблицю сівозміни. Біологічні й агротехнічні принципи підбору попередників. Провідні культури сівозміни та підбір для них попередників. Значення спеціалізованих сівозмін в отриманні високих стабільних врожаїв сільськогосподарських культур.

Пари, їх класифікація і роль у сівозміні. Зайняті пари, види парозаймальних культур. Агротехнічне значення чистих і зайнятих парів. Проміжні культури в сівозміні: післяукісні, післяжнивні, озимі, підсівні.

Класифікація сівозмін. Схеми польових, кормових і спеціальних сівозмін.

Впровадження і освоєння сівозмін. Документація сівозміни. Сівозміни шкільної навчально-дослідної земельної ділянки.

Обробіток ґрунту

Завдання і наукові основи обробітку ґрунту. Технологічні операції обробітку ґрунту. Фізико-механічні (технологічні) властивості і фізична стиглість ґрунту та їх вплив на якість обробітку. Ґрунтопоглиблення.

Основний, поверхневий і спеціальний обробітки ґрунту. Оранка як основний прийом обробітку ґрунту. Плуг - знаряддя оранки, будова, робочі органи і принцип роботи. Види і якість оранки. Бракераж. Залежність глибини оранки ґрунту від культури, ґрунтово-кліматичних умов і забур'яненості полів. Безполицевий і плоскорізний обробітки.

Заходи поверхневого обробітку ґрунту: боронування, культивація, лущення, коткування, шлейфування тощо. Агрономічне обґрунтування прийомів поверхневого обробітку ґрунту. Знаряддя поверхневого обробітку і принципи їх роботи.

Види та завдання спеціального обробітку ґрунту. Фрезерування, ярусна і плантажна оранка, кротування, щілювання, оранка дисковими плугами.

Поняття про системи обробітку ґрунту. Система зяблевого обробітку ґрунту. Напівпаровий і комбінований (поліпшений) обробіток ґрунту. Система передпосівного обробітку під ярі культури. Післяпосівний обробіток ґрунту. Система обробітку ґрунту під озимі культури. Система обробітку парів. Агромеліоративні прийоми обробітку перезволожених, осушених і зрошувальних ґрунтів. Система обробітку цілинних і заліжних земель. Протиерозійний обробіток ґрунту. Енергозберігаючий обробіток. Мінімалізація обробітку ґрунту.

Насінний матеріал, сівба (садіння) і збирання культур

Сортові та посівні якості насіння. Сорт, його значення і сортова якість насіння. Виробництво сортового насіння. Апробація. Визначення посівних якостей насіння.

Підготовка насінного матеріалу до сівби: очищення, калібрування, протруювання, термічна обробка тощо. Умови зберігання насіння.

Обґрунтування способів, норм, строків і глибин посіву. Способи посіву, їх характеристика й умови застосування. Площа живлення рослин. Глибина загортання насіння і садивного матеріалу в ґрунт. Норми і строки висіву культур. Загальна будова і принцип роботи сівалки. Особливості посіву різних культур залежно від якості їх насінного матеріалу і місцевих ґрунтово-кліматичних умов.

Збирання урожаю. Біологічна і господарська стиглість урожаю. Строки і способи збирання різних культур залежно від стану стиглості урожаю, стану посіву і кліматичних умов.

Бур'яни і боротьба з ними

Поняття про бур’яни і засмічувачі. Шкода, яку приносять бур’яни культурним рослинам. Біологічні особливості бур'янів. Пороги шкідливості бур'янів. Методи обліку забур’яненості полів.

Класифікація бур’янів. Характеристика найбільш поширених груп бур’янів і основних їх представників.

Методи боротьби з бур'янами: знищувальні агротехнічні, хімічні, біологічні та запобіжні. Фізичні і механічні агротехнічні знищувальні заходи. Боротьба з бур’янами на парових полях, у системах основного, передпосівного і післяпосівного обробітків ґрунту та під час догляду за посівами і посадками.

Хімічні методи боротьби з бур’янами. Гербіциди, їх класифікація і найбільш поширені представники. Екологічні наслідки неправильного використання гербіцидів.

Біологічні методи боротьби з бур’янами. Використання різних організмів для придушення розвитку або знищення бур’янів. Найпоширеніші гербіфаги. Підвищення конкурентноздатності культурних рослин в агроценозах.

Запобіжні заходи боротьби з бур’янами. Попередження занесення бур’янів на поля, оптимізація агротехніки вирощування культурних рослин, карантинні заходи. Зовнішній і внутрішній карантин. Роль сівозмін.

Комплексні методи боротьби з бур’янами в інтенсивному землеробстві.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]