Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
NMK_z_OSG.docx
Скачиваний:
67
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
173.72 Кб
Скачать

Рослинництво

Зміст і завдання рослинництва як науки

Рослинництво як наука й основна галузь сільськогосподарського виробництва. Основні напрямки сучасного рослинництва. Взаємозв'язок рослинництва з іншими галузями сільського господарства. Біологія - теоретична основа рослинництва.

Фактори життя і умови існування рослин. Загальні вимоги культурних рослин до факторів життя. Світло як чинник життя рослин. Вплив світла на ріст і розвиток сільськогосподарських рослин і якість урожаю. Регулювання світлового режиму в землеробстві. Потреба сільськогосподарських рослин у тепло- і вологозабезпеченості. Раціональне використання вологи в землеробстві. Транспіраційний коефіцієнт. Активні і пасивні агротехнічні прийоми регулювання потреби рослин у воді та теплі. Вимогливість рослин до елементів живлення. Поживний режим ґрунту і шляхи його регулювання в землеробстві. Оптимальні значення фізичних і водно-фізичних показників ґрунту для росту рослин.

Походження культурних рослин. Праці М. Вавилова. Центри походження культурних рослин. Рослинні ресурси флори світу й України. Класифікація культурних рослин.

Класифікація польових культур. Методи досліджень у рослинництві.

Стан та перспективи розвитку рослинництва в Україні.

Зернові злакові культури

Господарське значення і поширення зернових культур. Найважливіші зернові культури України, їх походження, систематика, групування. Морфологічні, біологічні, господарські особливості зернових культур. Ботанічна характеристика хлібних злаків. Відмінні ознаки хлібів першої та другої груп.

Досягнення селекції у виведенні сучасних цінних сортів. Вчені-селекціонери України. Випробовування і впровадження нових сортів у виробництво.

Фази росту і розвитку зернових культур. Етапи органогенезу злакових культур. Стадії розвитку. Озимі і ярі форми рослин.

Хімічний склад зерна хлібних злаків.

Озимі хлібні злаки. Значення і райони вирощування озимої пшениці, жита, тритікале, ячменю. Холодостійкість озимих у зв'язку з умовами вирощування. Типи зимових ушкоджень і фізіологічні причини зимово-весняної загибелі озимих, умови загартування озимих і холодостійкості, засоби попередження їх зимових ушкоджень. Принципи агротехніки й умови отримання високих урожаїв озимих культур.

Ярі хлібні злаки. Господарське значення і райони вирощування ярих зернових культур. Вимоги до умов довкілля. Строки посіву ярих.

Ранні ярі зернові культури: ячмінь, овес, пшениця, тритікале. Місце ранніх ярих хлібів у зерновому балансі України. Особливості вирощування високих урожаїв.

Пізні ярі злаки і гречка. Місце пізніх ярих хлібів у зерновому балансі України. Особливості вирощування врожаїв.

Пшениця. Господарське значення і поширення пшениці. Класифікація пшениць. Пшениця тверда і м'яка. Поняття про різновидність та сорт. Якісні показники зерна пшениці. Ярі й озимі форми пшениці. Райони вирощування ярих і озимих пшениць.

Пшениця озима. Значення озимої пшениці у зерновому балансі України. Біологічні особливості озимої пшениці у зв'язку з умовами вирощування. Найбільш поширені і перспективні сорти пшениці озимої м'якої і твердої у різних зонах України та їх характерні ознаки. Селекційні установи України. Інтенсивна технологія вирощування озимої пшениці.

Пшениця яра. Поширення в Україні. Біологічні особливості, агротехніка. Сорти пшениці ярої твердої і м'якої.

Жито. Походження та біологічні особливості жита посівного. Переваги та недоліки у зв'язку з вимогами до умов довкілля та якістю продукції.

Агротехніка, різновидності та сорти жита озимого. Особливості вирощування і сорти ярого жита.

Ячмінь. Значення, походження, поширення. Особливості морфології ячменю звичайного і дворядного та їх різновидності.

Біологічні особливості та районовані сорти ярого ячменю. Агротехніка ярого ячменю.

Найпоширеніші сорти, вимогливість до умов довкілля і агротехніка озимого ячменю.

Овес. Значення, походження, поширення. Особливості ботанічної та біологічної характеристики вівса посівного. Різновидності та районовані сорти вівса. Агротехніка.

Тритікале - новий вид зернової культури, який створений людиною. Історія створення, поширення, характерні морфологічні, біологічні та господарські ознаки.

Сорти й агротехніка тритікале озимого та ярого.

Кукурудза як кормова, продовольча і технічна культура. Історія походження і поширення культури. Ботанічна характеристика кукурудзи звичайної. Підвиди і різновидності кукурудзи. Гібридні форми кукурудзи, їх генетична сутність, господарські переваги, отримання. Найпоширеніші сорти і гібриди кукурудзи регіону. Біологічні особливості культури. Технологія вирощування кукурудзи. Сумісні посіви кукурудзи з іншими культурами.

Просо. Господарське значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика і біологічні особливості проса посівного. Фізіологічні основи високої посухо- і жаростійкості культури. Різноманітність форм проса. Сорти. Агротехніка.

Сорго. Значення, походження, поширення. Особливості ботанічної і біологічної характеристики сорго. Види і сорти сорго. Агротехніка.

Рис як найпоширеніша зернова культура світового землеробства. Особливості біології рису посівного. Класифікація, сорти. Основи вирощування рису в Україні.

Гречка. Значення гречки як цінної круп'яної і медоносної культури. Походження і поширення. Особливості біології гречки у зв'язку з нестійкістю насіннєвої продуктивності. Фази росту і розвитку та етапи органогенезу гречки. Види і сорти гречки. Агротехніка.

Зернові бобові культури

Значення зернобобових культур у виробництві харчових і кормових білків та підвищенні родючості ґрунтів. Хімічний склад зерна бобових культур. Симбіотична азотфіксація.

Види зернових бобових рослин і їх загальна ботанічна характеристика. Морфологічні групи зернобобових культур. Фази росту і розвитку та етапи органогенезу зернобобових культур.

Поширення зернобобових у світовому землеробстві. Господарсько-біологічні особливості та розміщення різних зернобобових культур у сільськогосподарських зонах України. Наукові основи вирощування зернових бобових рослин. Змішані посіви зернобобових і зернових культур.

Горох. Значення і походження культури. Поширення гороху в Україні та світі. Ботанічна характеристика і біологічні особливості гороху. Види, різновидності та сорти гороху. Агротехніка гороху посівного.

Походження, значення, особливості біології, районовані сорти та агротехніка: бобів, квасолі звичайної, сої культурної, люпину білого, люпину жовтого, нуту звичайного, сочевиці харчової, чини посівної, арахісу підземного.

Коренеплоди

Значення коренеплідних рослин як технічних і кормових культур. Ботанічна характеристика і життєвий цикл коренеплодів. Порушення життєвого циклу коренеплідних рослин. Особливості будови коренеплоду у рослин різних ботанічних родин. Фази росту і розвитку коренеплодів на прикладі буряка звичайного.

Буряк цукровий. Господарське значення та історія культури. Праці О. Коломієць. Біологічні особливості та сорти цукрових буряків. Індустріальна технологія вирощування цукрових буряків. Особливості агротехніки в різних зонах України. Вирощування цукрових буряків на насіння.

Кормові коренеплоди. Господарське значення і місце серед кормових культур. Походження, особливості біології, сорти й агротехніка кормових буряків, кормової моркви, брукви, турнепсу.

Бульбоплоди

Картопля. Господарське значення і райони вирощування. Історія культури. Ботанічна характеристика і фази росту картоплі. Біологічні особливості картоплі. Бульбоутворення і ріст бульб. Сорти картоплі і їх групування за тривалістю вегетації та напрямком використання. Виродження картоплі. Сортооновлення. Агротехніка картоплі.

Олійні культури

Значення олійних культур. Ботанічна різноманітність та загальна характеристика олійних культур. Фази росту і розвитку олійних. Властивості та класифікація рослинних олій. Поширення олійних культур у світі та в Україні.

Соняшник. Походження, ботанічна і біологічна характеристика, сорти соняшника олійного. Групи сортів соняшника: олійний, лузальний, межеумок. Роботи В. Пустовойта і Л. Жданова. Агротехніка соняшнику олійного. Використання соняшника на зелену масу.

Озимий ріпак. Походження і ботанічна характеристика ріпака. Біологічні особливості та сорти озимого ріпаку. Безглікозидні сорти. Перспективи вирощування і використання ріпаку в Україні.

Значення, поширення, особливості біології та агротехніки гірчиці білої, гірчиці сарептської, рицини звичайної, рижію посівного та інших олійних культур.

Найважливіші ефіроолійні культури, їх господарське значення, особливості біології та культивування.

Прядивні культури

Господарське значення прядивних культур. Групи прядивних залежно від характеру будови й утворення волокна, їх різноманітність.

Льон. Значення, походження, поширення. Ботанічна характеристика і класифікація льону. Фази росту і розвитку. Технічна характеристика льону звичайного. Біологічні особливості, сорти, агротехніка та первинна переробка льону звичайного.

Коноплі. Значення, походження, поширення. Особливості біології та агротехніки конопель посівних. Однодомні сорти конопель.

Значення, поширення, ботанічна та біологічна характеристика, особливості вирощування бавовника, кенафу, джуту, канатника, рамі.

Кормові трави

Господарське значення і різноманітність кормових культур.

Значення кормових трав у сільськогосподарському виробництві. Класифікація кормових трав.

Багаторічні бобові трави: конюшина посівна, гібридна і біла, люцерна посівна і лежача, еспарцет виколистий, буркун білий і жовтий, лядвинець польовий тощо. Особливості біології, сорти й агротехніка найбільш поширених видів.

Багаторічні злакові трави: тимофіївка лучна, стоколос (кострець) безостий, грястиця збірна, пажитниця багаторічна (райграс пасовищний), костриця (вівсяниця) лучна, райграс високий та інші. Біологічні особливості, сорти й агротехніка найбільш поширених видів.

Однорічні бобові трави: горошок посівний (вика яра), горошок волохатий (вика озима), серадела посівна, однорічні види конюшини. Біологічна характеристика ярої й озимої вики, сорти, особливості вирощування.

Однорічні злакові трави: пажитниця багатоквіткова однорічна (райграс однорічний), мишій італійський, сорго суданське, пайза, пенісетум американський (африканське просо). Біологічна характеристика, сорти, агротехніка райграсу однорічного.

Особливості агротехніки кормових трав на насіння.

Використання трав у польових, кормових і спеціальних сівозмінах, пасовищах і луках. Складання травосумішок для сіножатей і пасовищ та озеленення території. Класифікація кормових трав за висотою росту й облиствінням, характером кущіння.

Польові культури в школі

Вивчення зернових, зернобобових та інших культур у шкільному курсі біології. Взаємозв'язок рослинництва з шкільним курсом ботаніки, хімії, генетики тощо. Дослідна робота з польовими культурами на уроках біології та на шкільній навчально-дослідній земельній ділянці.

Застосування трав в озелененні території школи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]