Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
индз ботаника.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.03.2015
Размер:
6 Mб
Скачать

Солодка гола (Glycyrrhiza glabra)

Трав'янистабагаторічна рослина з міцним, прямостоячим, розгалуженим стеблом, вкритим залозками. Висота його 50-100 (до 150) см. Уся рослина опушена короткими волосками. Коренева система солодки розгалужена, багатоголова: від материнського кореня відходять вертикальні та горизонтальні кореневища, які утворюють багатоярусну переплетену систему. Корені занурюються у ґрунт на глибину до 8 м. Надземні пагони відходять не тільки від материнського кореня, а й від кореневищ, тому одна рослина займає площу до декількох десятків квадратних метрів. Листки солодки непарноперисті, з 3-8 парами листочків, клейкі, черешки опушені. Листочки довгастояйцеподібні, еліптичні чи ланцетні, завдовжки 10-60 мм. Квітки біло-фіолетові, неправильні, зібрані у 5-8-квіткові суцвіття — китиці. Цвіте солодка протягом більшої частини літа. Плід — біб, досягає довжини 30 см.

Солодка щетиниста (Glycyrrhiza echinata)

Багаторічна рослина висотою 50-130 см. Стебла розпростерті або припіднімаються. Листя з 3-6 парами елліпсовідних листочків до 45 мм довжиною, звужених у основі і на верхівці. Прилистки ланцетні. Суцвіття густі, майже кулясті. Квітки до 10 мм довжиною, фіолетово-сині. Боби в щільних кулястих голівках, яйцевидні або елліпсовидні, до 16 мм завдовжки, у верхній частині густо вкриті шипиками. Цвіте у другій половині літа.

Рід Дрік Genista

Низенькі, іноді колючі кущі, з цілісними листками. Квітки відносно великі, звичайно зібрані в китицях.Чашечка двогуба. Віночок жовтий. Усі тичинки зрослися нитками в трубочку. Біб довгастий або лінійний, розкривається двома стулками. В Україні росте вісім видів дроку. Найвідоміший серед них д. красильний (G. tinctoria) 40-80 см заввишки, що трапляється в сухих лісах, на узліссях і в чагарниках майже по всій Україні.

Дрік фарбувальний (Genista tinctoria)

Напівчагарник 30 - 60 см у висоту,має декілька різновидів. Прямостоячий стебло, пізніше одревесневающий, несе довгі розговідние бічні пагони, які часто рясно гілкуються, приймаючи вигляд мітли. На них сидять голі ланцетні листочки, зверху темно-зелені. Жовті метеликові квітки, зібрані в довгі кисті на кінцях гілок, надають цьому цілющому рослині дуже гарний вигляд. Цвіте з травня по липень (час цвітіння сильно варіює залежно від місця проживання).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]