Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
до 1 семінару.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
34.46 Кб
Скачать

3.1. Нова парадигма соціальної географії

На межі XX і XXI ст. учені всіх галузей наукових знань намагаються підсумувати їх розвиток у XX ст. Неминучий подібний аналіз і для географії, зокрема для суспільної географи, соціальної географії, регіональної соціальної географії

.2. Створення та розроблення нових концепцій і теорій у соціальній географії початку XXI ст.

Актуальність створення і розроблення нових концепцій і теорій у соціальній географії безперечна: нові теорії та побудовані на їх основі концепції дають змогу по-новому конструювати практичну діяльність. Розроблення нової парадигми суспільно-географічної науки сприятиме активізації створення нових концепцій і теорій у соціальній географії.

У регіональних дослідженнях серед соціальних закономірностей величезний інтерес викликають, на нашу думку, закономірності розміщення елементів соціальної сфери, зокрема об'єктів соціальної інфраструктури як найзагальніші об'єктивні причинно-наслідкові відносини між територією (територіальними факторами) і соціальними об'єктами, явищами та процесами, відображення тяжіння окремих елементів соціальної сфери до територій з особливими характеристиками (наприклад, культових споруд до священних місць), а також як відображення специфіки територіальної організації діяльності населення (концентрація і дисперсність, спеціалізація і комплексність, комбінування і кооперування) та розселення.

Безсумнівно, особливості розвитку соціальної сфери регіону детермінуються вибраною стратегією його розвитку на найближчу і віддаленішу перспективу.

Стратегія розвитку регіону — сукупність цілей, спрямованих на досягнення довготермінової мети його розвитку, що охоплює напрями, завдання та пріоритети соціально-економічного розвитку і комплекс відповідних заходів, дій, рішень. У цьому випадку під регіоном розумітимемо, згідно з діючим законодавством України, територію адміністративної області чи кількох областей.

Стратегія розвитку будь-якого об'єкта дослідження, у тому числі регіону, — ієрархічна, тобто "складна по вертикалі": вона — складова частина стратегії вищого ґатунку і сама складається зі сукупності стратегій, що її формують. Крім того, вона "рівноцінна" аналогічним стратегіям на тому ієрархічному рівні, на якому перебуває сама, тобто становить відносно самостійну ланку в "ланцюгу горизонталі".

Все сказане, безумовно, стосується і стратегії соціально-економічного розвитку регіону. Надстратегією стратегії соціально-економічного розвитку області є національна соціально-економічна стратегія. Наголосимо, що стратегія соціально-економічного розвитку області в обов'язковому порядку повинна узгоджуватися з надстратегією.

Стратегія соціально-економічного розвитку області на регіональному рівні повинна розглядатися як суперстратегія. Суперстратегія розглядається переважно як економічна модель розвитку регіону. В її складі можна виділити стратегії другого порядку (рівня), тобто стратегії, що входять до складу суперстратегії. Стратегію соціального розвитку регіону відносять, зазвичай, до стратегій другого порядку.

Ми вважаємо за доцільне виділяти кілька підходів для визначення характеристик стратегій другого порядку: за наявністю кількості фінансових ресурсів і часовими можливостями їх освоєння (мінімалістська, проміжна, максималістська, змішана стратегії), за сферами впливу на розвиток господарського комплексу (стратегія спеціалізації господарства, стратегія територіального розвитку, стратегія екологічного розвитку) тощо.

Суперстратегія — це найголовніша ціль, місія розвитку регіону.

Цілі та завдання соціальної географії можуть бути різними за масштабом та значущістю. Це залежить від того, які саме нагальні потреби сучасного суспільства вона відбиває і які функції повинна виконувати, тобто від необхідності реалізації соціальної політики держави або глобального соціуму.

Я. Олійник та А. Степаненко виділяють наступні першочергові завдання соціальної географії:

аналіз умов, причин та факторів, що викликають порайонні відмінності соціальних явищ та процесів, а також визначення характеру і ступеня їх впливу, встановлення ієрархії факторів за напрямом і силою впливу;

дослідження різних структур соціальних спільностей районів різного таксономічного рангу;

визначення рівнів соціального розвитку районів (і окремих міських поселень різного функціонального типу);

аналіз географічних проблем способу життя населення соціально-територіальних спільностей, при вивченні яких важливо виявити типові й своєрідні риси і різних регіонах країни;

розробка теоретичних і методичних питань соціально-географічного прогнозування, регіональної соціальної політики тощо;

інформування суспільства про стан соціального розвитку в регіональному вимірі, про те, що, де і коли відбувається тощо.

 

Сучасна цивілізація на початку нового тисячоліття переживає цілу низку системних криз, і майже всі вони носять глобальний характер, мають яскраво виражений геоекологічний і соціальний аспекти і тому погрожують вже не тільки поступальному розвитку людства, але і власне його існуванню, а отже можуть бути визначені як дуже важливі проблеми, що вимагають відповідних соціально-географічних досліджень.  

Комплексний характер цих проблем вимагає особливого підходу, обумовлює роль, у їхньому розв'язанні міждисциплінарних, „стикових” дисциплін, до яких відноситься СГ. СГ на пострадянському просторі є відносно молодою галуззю географічної науки, хоча має давнє історичне коріння, яке бере початок з антропогеографії позаминулого сторіччя. За різних об'єктивних і суб’єктивних причин, предметна область дослідження СГ, як і її структура знаходиться у стадії становлення і активного розвитку. У її методології є багато невизначеного, зокрема, це стосується понятійно-термінологічного апарату, який, по суті ще тільки формується.

Це в повній мірі стосується визначення предмета і об'єкта досліджень СГ. Найбільш узагальнено це питання визначено Я.Б. Олійником і  А.В. Степаненком, які вважають, що предмет дослідження створює проблемна ситуація.

Основна проблема соціальної географії у її подвійності. З одного боку, існують діалектичні протиріччя у самому соціумі (на всіх його рівнях). Ці протиріччя не є предметом вивчення тільки соціології, політології і інших суспільних наук, бо мають специфічний географічний аспект, носять регіональний і природно-географічний характер.

Розширення предмету соціальної географії у свою чергу зажадає уточнення і розширення її понятійно - термінологічного апарату, розширення функцій, методів і напрямків досліджень.